TSMC: Αύξηση 19,4% στα κέρδη του πρώτου τριμήνου για τον κολοσσό των ημιαγωγών

TSMC: Αύξηση 19,4% στα κέρδη του πρώτου τριμήνου για τον κολοσσό των ημιαγωγών

Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC) ανακοίνωσε αύξηση κατά 19,4% στα κέρδη του πρώτου τριμήνου, η οποία ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς, τροφοδοτούμενη από τη παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών.

Η TSMC η κορυφαία εταιρεία παραγωγής ημιαγωγών στον κόσμο, της οποίας οι πελάτες περιλαμβάνουν την Apple Inc και την Qualcomm Inc, είχε από καιρό προαναγγείλει κερδοφορία, δεδομένου ότι  η πανδημία COVID-19 αύξησε τη ζήτηση για για συσκευές όπως smartphone και φορητοί υπολογιστές.

Τα καθαρά κέρδη της TSMC για τον Ιανουάριο-Μάρτιο έφτασαν τα 139,7 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι του μέσου όρου των 134,01 ΜΕδισεκατομμυρίων δολαρίων από 22 εκτιμήσεις αναλυτών που συνέταξε η Refinitiv.

Η TSMC δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι σκοπεύει να επενδύσει 100 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια για να αυξήσει τη παραγωγικότητα στα εργοστάσιά της, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής Intel Corp για επενδύσεις 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων 

Οι αναλυτές είναι αισιόδοξοι για το τεράστιο σχέδιο επέκτασης της εταιρείας, αναμένοντας να αυξηθεί η παγκόσμια ζήτηση για προηγμένα τσιπ καθώς η τεχνολογία τηλεπικοινωνιών πέμπτης γενιάς (5G) και οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης υιοθετούνται ευρύτερα.

Οι μετοχές της TSMC έχουν αυξηθεί περίπου 16% μέχρι στιγμής φέτος δίνοντας στην TSMC αξία αγοράς 558 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπερδιπλάσια από αυτήν της Intel και υψηλότερη από εκείνη του κολοσσού τεχνολογίας της Νότιας Κορέας Samsung Electronics Co Ltd.