7ος χρόνος, ημέρα 2102η
Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

Τρίμηνο «φωτιά» για τις μεταβιβάσεις ακινήτων

Τρίμηνο «φωτιά» για τις μεταβιβάσεις ακινήτων

Ο δρόμος ανοικτός για όσους θέλουν να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις ακινήτων. Και είναι πολλοί καθώς στην ΑΑΔΕ που έχουν εικόνα καθώς «μετρούν» τις επισκέψεις στις Δ.Ο.Υ, κάνουν λόγο για επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα από τώρα.

Εντός της ημέρας, ανακοινώνεται και η τρίμηνη παράταση για την υποχρεωτική έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίων και πλέον δεν υπάρχει κανένα «εμπόδιο».

Πρώτον, οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα παραμείνουν «παγωμένες» μέχρι το τέλος του χρόνου κάτι που σημαίνει μηδενική αλλαγή σε φόρους και έξοδα μεταβίβασης.

Δεύτερον, δεν θα απαιτείται η έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου πιθανότατα έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Και τρίτον, η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης του φόρου μεταβίβασης, θα αφορά μόνο τις «απλές» αγοραπωλησίες κάτι που σημαίνει ότι δεν αλλάζει τίποτα στην πεπατημένη των γονικών παροχών και των δωρεών που επίσης βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος αυτή την περίοδο.

Το αν η παράταση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου για την έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου θα είναι και η τελευταία -αυτό τουλάχιστον ζητάει επιτακτικά το Τεχνικό Επιμελητήριο- θα φανεί. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι το τοπίο θα αλλάξει ριζικά από την Πρωτοχρονιά. Εκεί θα έχουμε πλέον να αντιμετωπίσουμε:

1.  Τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οι οποίες δεν θα ενεργοποιηθούν μόνο για τον ΕΝΦΙΑ αλλά και τους φόρους μεταβίβασης και τα μεταβιβαστικά έξοδα.

2.  Την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου η οποία συνιστά βεβαίως μεταρρύθμιση δεδομένου ότι θα επιτρέπει στον ιδιοκτήτη άπαξ να μαζεύει όλα τα έγγραφα και μετά να ξενοιάζει εις το διηνεκές, ωστόσο δεν παύει να επιφέρει και ένα εφάπαξ κόστος που μπορεί να ξεπεράσει τα 1000 ευρώ, καταβλητέο μάλιστα υποχρεωτικά πριν από την υπογραφή των συμβολαίων.

3.  Τους νέους συντελεστές υπολογισμού των φόρων μεταβίβασης αλλά και της φορολογητέας αξίας των ακινήτων, μεταξύ των οποίων και οι συντελεστές παλαιότητας.

Το τι θα προκύπτει όσον αφορά στους φόρους μεταβίβασης δεν μπορεί να προβλεφθεί από τώρα. Διότι οι αλλαγές τους συντελεστές μπορούν να εξουδετερώσουν τις επιπτώσεις από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να παγώσουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων ούτε μετά την αλλαγή του χρόνου κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να δούμε εκπλήξεις στους νέους συντελεστές. Από εκεί και πέρα, όποιος βλέπει να έρχεται μεγάλη αύξηση στην τιμή ζώνης της περιοχής του, έχει ήδη σπεύσει να κλείσει ραντεβού στο συμβολαιογραφικό γραφείο.

Έτσι, ο Ιούλιος προμηνύεται μήνας κατακόρυφης αύξησης του ενδιαφέροντος. Το ίδιο και ο Σεπτέμβριος.