Τρεις επιχειρηματίες απαντούν στον Γ. Σταθάκη: «Ο τουρισμός χρειάζεται στήριξη»

Τρεις επιχειρηματίες απαντούν στον Γ. Σταθάκη: «Ο τουρισμός χρειάζεται στήριξη»

Αντιδράσεις προκαλεί στην τουριστική αγορά η χθεσινή δήλωση του πρώην υπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη ότι στην παρούσα συγκυρία «...ο τουρισμός δεν χρειάζεται στήριξη», με στελέχη του χώρου να την χαρακτηρίζουν εκτός πραγματικότητας και να τονίζουν ότι τα κεφάλαια του ΕΣΠΑ αποτελούν μονόδρομο, προκειμένου να ανοίξουν οι μονάδες έπειτα από μια από τις χειρότερες τουριστικές σεζόν.

Δύο ξενοδόχοι και ένας τουριστικός πράκτορας εξηγούν στο Liberal γιατί η δήλωση του επικεφαλής της επιτροπής προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανεδαφική, πόσο μάλλον όταν προέρχεται από κάποιον που έχει θητεύσει στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο κ. Σταθάκης κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της πρότασής του για το Ταμείο Ανάκαμψης δήλωσε αυτολεξεί πως «το Ταμείο Ανάκαμψης, τα ΕΣΠΑ, ο Αναπτυξιακός Νόμος, όλοι οι χρηματοδοτικοί θεσμοί, η χρηματοδότηση από όλα αυτά πρέπει να εγκαταλείψει το οριζόντιο, γιατί ευνοεί αυτούς που πάνε έτσι και αλλιώς. Δηλαδή τον τουρισμό ή κάποιους άλλους τομείς που δεν χρειάζονται στήριξη».

Ο CEO της Grecian Travel, Παύλος Ντιναπόγιας απαντώντας στον πρώην υπουργό αναφέρει πως οι μεταφορές και ο τουρισμός επλήγησαν περισσότερο από κάθε άλλο τομέα. «Η επιχείρησή μου έχει απώλεια έως του 85% του τζίρου. Το ίδιο συμβαίνει στην πλειονότητα των επιχειρήσεων καθώς είμαστε κλειστοί σχεδόν ενάμιση χρόνο. Τα ξενοδοχεία επίσης έχουν πληγεί. Όχι μόνο λοιπόν χρειαζόμαστε στήριξη, αλλά η κατεύθυνση πρέπει να είναι στην ενίσχυση της στήριξης. Η δήλωση είναι εκτός πραγματικότητας και όλος ο κλάδος αναμένει τα 400 εκατ. ευρώ για τον τουρισμό που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τη σεζόν και να επιβιώσουμε» δηλώνει ο κ. Ντιναπόγιας.

Από τη μεριά του ο Χρήστος Καλιακάτσος, ιδιοκτήτης του Nikopolis στη Θεσσαλονίκη τονίζει πως «η στήριξη που έχει δοθεί μέχρι σήμερα είναι με τη μορφή των επιστρεπτέων. Ο κλάδος χρειάζεται πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, που αυτή τη στιγμή δεν έχει. Όταν είμαστε κλειστοί για μεγάλο χρονικό διάστημα αδυνατούμε να καλύψουμε τις άμεσες ανάγκες μας. Επομένως ο κλάδος όχι μόνο χρειάζεται στήριξη, αλλά ακόμη μεγαλύτερη».

Τέλος ο Αλέξανδρος Συνετός, ιδιοκτήτης του Aelos Boutique Hotel στη Ζάκυνθο σχολιάζοντας της δήλωση του κ. Σταθάκη τονίζει πως «είναι εκτός πραγματικότητας. Περιμένει ο κλάδος το ΕΣΠΑ για να ανοίξει, να μπορέσει να επιβιώσει ευελπιστώντας σε πιο γρήγορες διαδικασίες. Και την ίδια στιγμή εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει πως δεν χρειαζόμαστε στήριξη; Δεν υπάρχει καμία σχέση με όσα βιώνει ο κλάδος αυτό που δήλωσε ο κ. Σταθάκης».