Τρεις χρηματιστές μιλούν στο Liberal για τις εξαγγελίες στην οικονομία

Τρεις χρηματιστές μιλούν στο Liberal για τις εξαγγελίες στην οικονομία

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Απόλυτα θετικά κρίνει η αγορά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, με τους παράγοντες της αγοράς να εκφράζουν την ικανοποίησή τους, τόσο για τα μέτρα αυτά καθ'' εαυτά, όσο και για το γεγονός ότι δεν παρέκκλιναν από αυτά που είχαν εξαγγελθεί πριν τις εκλογές, προσδίδοντας ένα ακόμη στοιχείο αξιοπιστίας στην κυβέρνηση.

Οι χρηματιστές στέκονται στην ταχύτητα και την ετοιμότητα της κυβέρνησης αλλά και του πρωθυπουργού, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Euroxx Χρηματιστηριακή Αριστοτέλη Νινιό να κάνει λόγο πως ο πρωθυπουργός δείχνει να «λειτουργεί ως manager και CEO μεγάλης επιχείρησης με εξαιρετικά έως τώρα αποτελέσματα».

Εξίσου θετικά εκφράζεται και ο αντιπρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Νίκος Χρυσοχοΐδης ο οποίος στέκεται και στο κατά πόσο θα τύχουν αποδοχής τα μέτρα από τους ξένους εταίρους, κάτι που θα δείξει και το αν έχουν «ζυγιστεί» σωστά από την κυβέρνηση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Merit Χρηματιστηριακή Λεωνίδας Παπακωνσταντίνου σημειώνει πως οι απώλειες κρατικών εσόδων από τις μειώσεις φόρων και κυρίως από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ θα επιστρέψουν πολλαπλάσια στην αγορά μέσω από τον κύκλο της οικονομίας που η μεσαία τάξη θα κάνει.

Αριστοτέλης Νινιός: Απόλυτα προετοιμασμένος ο πρωθυπουργός

Την απόλυτη ικανοποίησή του για όλες τις εξαγγελίες και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης εκφράζει ο διευθύνων σύμβουλος της Euroxx Χρηματιστηριακή Αριστοτέλης Νινιός. Τονίζει ότι αυτό που του έχει κάνει μεγαλύτερη εντύπωση είναι η εξαιρετική προετοιμασία που δείχνει να έχει κάνει ο πρωθυπουργός που όπως χαρακτηριστικά λέει «λειτουργεί ως manager και CEO μεγάλης επιχείρησης με εξαιρετικά έως τώρα αποτελέσματα».

Και τούτο διότι η ταχύτητα με την οποία κινείται συνολικά η κυβέρνηση και η εν γένει ετοιμότητα που δείχνει σε όλα τα επίπεδα είναι αξιοσημείωτη και δείχνει εξαιρετική προετοιμασία. 
Ο κ. Νινιός τονίζει πως με όλους όσους έχει έρθει σε επαφή αυτές τις ημέρες, εισπράττουν την ίδια αίσθηση και αυτό δεν μπορεί να είναι τυχαίο.

Ο χρηματιστής κρίνει πολύ θετικά τις φοροελαφρύνσεις που εξαγγέλθηκαν, τη μείωση στον ΕΝΦΙΑ αλλά και στα μερίσματα, τονίζοντας βεβαίως ότι «μένει να δούμε πως αυτά τα μέτρα θα εκτιμηθούν από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Για την περίπτωση της διάσωσης της Creta Farms, ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης ιδιωτικής χρηματιστηριακής εταιρείας της χώρας τάσσεται αναφανδόν υπέρ των χειρισμών που έγιναν, σημειώνοντας πως «δεν αποτελεί μια αθέμιτη κρατική παρέμβαση με την έννοια των εξυπηρετήσεων και της βοήθειας, αλλά μια διαμεσολάβηση με στόχο να ξεμπλοκάρουν κάποιες καταστάσεις και να βρεθεί μια λύση για μια εταιρεία που έχει εξαιρετικό brand, πολύ καλά προϊόντα και απασχολεί 900 εργαζόμενους».

Νίκος Χρυσοχοΐδης: Ότι είχε υποσχεθεί, αυτό κάνει

«Το βασικό για μένα που δίνει το στίγμα των πράξεων και για τη συνέχεια είναι ότι αυτά που η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί, αυτά εξαγγέλλει. Ειδικά για τις φιλοεπενδυτικές πολιτικές και αποφάσεις, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος». Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων ο Νίκος Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ και αντιπρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, ο οποίος συμπληρώνει πως «η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις, στον ΕΝΦΙΑ, αλλά και η περικοπή στη φορολογία μερισμάτων είναι πάρα πολύ θετικές αποφάσεις για όλη την αγορά.

Ελπίζω, όπως όλοι μας, να μην υπάρξει πρόβλημα με την αποδοχή αυτών των μέτρων από τους ξένους εταίρους και να γίνουν δεκτά από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Όλα θα εξαρτηθούν από το αν έχουν μετρηθεί και κοστολογηθεί σωστά τα μέτρα από την πλευρά της κυβέρνησης».

Λεωνίδας Παπακωνσταντίνου: Κάθε μείωση φόρου, θα γυρίσει στην αγορά

Την άποψη πως κάθε μείωση φόρου θα γυρίσει πολλαπλάσια στην αγορά μέσω της κατανάλωσης και της ευρύτερης οικονομικής δραστηριότητας της μεσαίας τάξης εκφράζει ο διευθύνων σύμβουλος της Merit Χρηματιστηριακή Λεωνίδας Παπακωνσταντίνου.

Ο ίδιος τονίζει πως «βλέπω πολύ θετικά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και κυρίως συμβατές με ότι είχαν πει από πριν, δεν αιφνιδίασαν αρνητικά ούτε την αγορά, ούτε την κοινωνία. Ειδικά η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι ένα εξαιρετικό μέτρο για όλους, γιατί αγγίζει και την μεσαία τάξη, η οποία θα “γυρίσει” το χρήμα στην αγορά.

Είναι κάποια απώλεια εσόδων για το δημόσιο, αλλά η εκτίμησή μου είναι πως αυτή η απώλεια θα γυρίσει πολλαπλάσια μέσα από τον κύκλο της οικονομίας που η μεσαία τάξη θα κάνει.

Επίσης, η μείωση της φορολογίας μερισμάτων είναι ένα εξαιρετικό μέτρο για την αγορά και ενισχύει τις επενδύσεις. Κατά τη γνώμη μου, ένας φόρος επιχειρήσεων έως 25% (20% φορολογία και 5% στα μερίσματα) όπως θα γίνει τμηματικά έως το 2021, είναι ένας δίκαιος φόρος για μια δυτική οικονομία που θέλει να είναι ανταγωνιστική προς την Ευρώπη.

Γενικότερα υπάρχει μια προσδοκία σε όλη την αγορά, οπότε μένει να δούμε στην πράξη πως θα εφαρμοστούν τα μέτρα και κυρίως πως θα εφαρμοστούν οι διαδικασίες που εξαγγέλθηκαν στο συστημικό θέμα της ΔΕΗ», συμπληρώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Merit Χρηματιστηριακή.