7ος χρόνος, ημέρα 2153η
Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021

Το σενάριο πληρωμής του φόρου εισοδήματος σε 6 δόσεις και του ΕΝΦΙΑ σε 5

Το σενάριο πληρωμής του φόρου εισοδήματος σε 6 δόσεις και του ΕΝΦΙΑ σε 5
Shutterstock

Μπαίνουμε στον Αύγουστο, η χώρα «βράζει» και οι φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί δεν έχουν ξεπεράσει ακόμη τα 3,7 εκατομμύρια. Και από αυτούς που έχουν ήδη ανταποκριθεί, χιλιάδες θα πρέπει να κάνουν τροποποιητική δήλωση. Είτε γιατί το ασφαλιστικό ταμείο δεν έστειλε εγκαίρως τις πληροφορίες για το ποιος έχει εισπράξει αποζημίωση ειδικού σκοπού και ποιος όχι είτε γιατί η ΑΑΔΕ δεν εμφάνιζε για μερικά 24ωρα τις παρακρατήσεις φόρου με αποτέλεσμα να εκδίδονται -εσφαλμένα φυσικά- φουσκωμένα εκκαθαριστικά. Στο ερώτημα «υπάρχει περίπτωση να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων μέχρι το τέλος Αυγούστου», οι λογιστές είναι κατηγορηματικοί.

Στο υπουργείο Οικονομικών όμως, δεν το αποδέχονται ακόμη. Ίσως για να συγκεντρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός δηλώσεων. Ρεαλιστικά, το να είμαστε στα 3,7 εκατομμύρια δηλώσεις ενώ πέρυσι τέτοιο καιρό ήμασταν στα 5,2 εκατομμύρια -σημειωτέον και πέρυσι δόθηκε παράταση- το να μπαίνουμε σε εβδομάδα πρωτοφανούς καύσωνα και να πιστεύουμε ότι θα έχουμε φτάσει στα 6,4 εκατομμύρια μέχρι το τέλος Αυγούστου, δεν είναι ρεαλιστικό. Ουσιαστικά, αυτό που περιμένει η αγορά είναι τον χρόνο που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση την τελική λύση αλλά και το ποια θα είναι αυτή.

Τα δύο σενάρια

Στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών συζητούν δύο σενάρια. Το πρώτο προβλέπει παράταση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου (και με ανακοίνωση της σχετικής απόφασης αργότερα μέσα στον Αύγουστο. Αυτό το σενάριο έχει τα εξής πλεονεκτήματα: Δίνεται ο χρόνος στην ΑΑΔΕ για να προχωρήσει στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ αμέσως μετά την ολοκλήρωση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων κάτι που σημαίνει ότι για όποιον το επιθυμεί, μπορεί να πληρώσει την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πάει και ο ΕΝΦΙΑ για Οκτώβριο προκειμένου να πληρωθεί σε 5 δόσεις εκ των οποίων η πρώτη διπλή.

Το δεύτερο σενάριο, προβλέπει ότι η παράταση θα φτάσει μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου. Σε αυτή την περίπτωση, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα βγουν Οκτώβριο, ο φόρος κατοχής ακινήτων θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη δόση θα είναι διπλή ενώ ο φόρος εισοδήματος θα καταβληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη τριπλή.

Επίσης, θα χρειαστεί παράταση στην ημερομηνία πραγματοποίησης των γενικών συνελεύσεων των επιχειρήσεων.Κι αυτό, καθώς δεν είναι δυνατόν να προηγηθεί η γενική συνέλευση έγκρισης των οικονομικών καταστάσεων της υποβολής φορολογικής δήλωσης, χωρίς η υποχρέωση αυτή να έχει τακτοποιηθεί.