Το κυβερνητικό πλάνο για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Το κυβερνητικό πλάνο για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Του Θανάση Παπαδή

Όπως δείχνουν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% στο τέλος του 2019, εύκολα ή δύσκολα θα επιτευχθεί. Και σε αυτό φαίνεται να συμφωνούν, δανειστές, κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Οι δύο τελευταίοι βέβαια τσακώνονται για το ποιος είναι «υπεύθυνος» για την αύξηση των εσόδων και την επίτευξη του στόχου, αλλά αυτό ελάχιστη σημασία έχει.

Η κυβέρνηση έχει σηκώσει τα μανίκια και ετοιμάζει συγκεκριμένες κινήσεις προκειμένου να μπορέσει να βάλει στο τραπέζι με τους δανειστές αίτημα για μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, γνωρίζει από πρώτο χέρι πως δεν υπάρχει περίπτωση το αίτημα να γίνει δεκτό, εάν δεν συνοδεύεται από ισχυρά επιχειρήματα.

Και ποια μπορεί να είναι αυτά; Τολμηρές και άμεσες μεταρρυθμίσεις και κινήσεις που θα δώσουν σήμερα στις αγορές, στους οίκους αξιολόγησης και βέβαια στους δανειστές.

Οι πρωτοβουλίες που θα πάρει άμεσα η κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι οι εξής:

- Πλήρης άρση των capital controls. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και μέσα στον μήνα, αλλά σίγουρα εντός του Σεπτεμβρίου. Με την κίνηση αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να φύγει από την μέσα ένα μεγάλο πρόβλημα που εμπόδιζε τους επενδυτές να έρθουν στην χώρα και κυρίως να την εμπιστευτούν.

- Πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ. Αυτό θα μπει στο τραπέζι σχετικά άμεσα, μετά τις 15 Σεπτεμβρίου και αφού έχει υπάρξει η σχετική ασυνεννόητη με τους δανειστές. Η χώρα θα κερδίσει σημαντικά ποσά σε ετήσια βάση και παράλληλα θα δείξει την αποφασιστικότητά της να κλείσει πίσω της ένα κεφάλαιο που πλήγωσε την οικονομία.

- Να προχωρήσουν αποκρατικοποιήσεις, όπως αυτές του Ελευθέριος Βενιζέλος και των Ελληνικών Πετρελαίων, δείχνοντας ότι υπάρχει η βούληση από ελληνικής πλευράς να γίνουν πράξη κινήσεις που είχαν βαλτώσει στο παρελθόν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Και βέβαια να δείξει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο θέλει, αλλά και μπορεί.

- Να ξεκινήσει επιτέλους η επένδυση στο Ελληνικό. Ο υπουργός Οικονομίας Άδωνις Γεωργιάδης, θέλει να γίνεται ότι λέει και στην προθεσμία που θέτει. Αυτό αποτελεί το δικό του προσωπικό στοίχημα.

- Να παρουσιαστεί άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδια για την αγορά ενέργειας με κορυφαία βέβαια το θέμα της ΔΕΗ.

- Να προχωρήσει άμεσα το σχέδιο του ΤΧΣ και της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια. Με τον τρόπο αυτό θα σταλεί το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι υπάρχει βούληση και παράλληλα θα μπορέσουν οι τράπεζες πραγματικά να ανασάνουν.

Το ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης θα γίνει στις αρχές του επόμενου μήνα σε στάδια. Η πρώτη ουσιαστική γεύση της ελληνικής κυβέρνησης από τους δανειστές θα είναι στις 5 Σεπτεμβρίου, όπου νέος επικεφαλής του ΣΟΕ θα συμμετάσχει στην συνεδρίαση του Euro Working Group. Εκεί δεν θα ληφθούν βέβαια αποφάσεις θα φανεί η κατεύθυνση. Εν συνεχεία θα έχουμε το Eurogroup στις 13 Σεπτεμβρίου, λίγες ημέρες μετά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στην ΔΕΘ. Και το παζλ θα ολοκληρωθεί το δεύτερο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου με την κάθοδο της τρόικας στην Αθήνα, όπου θα έχουν επαφές με την Χρήστο Σταϊκούρα. Εκεί και οι δύο πλευρές θα ανοίξουν τα χαρτιά τους.