Το σχέδιο Σταϊκούρα που θα κρίνει τις φοροελαφρύνσεις το 2020

Το σχέδιο Σταϊκούρα που θα κρίνει τις φοροελαφρύνσεις το 2020

Του Θανάση Παπαδή

Η πορεία των εσόδων και η γενικότερη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας θα κρίνουν εν πολλοίς την υλοποίηση του προγράμματος της κυβέρνησης για φοροελαφρύνσεις τo 2020. Για εφέτος, έστω και αν υπάρχουν ενστάσεις για το τελικό αποτέλεσμα, εντούτοις δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στον σχεδιασμό.

Για το 2020 όμως όλα είναι σε μία σχετική ρευστότητα. Πολλά θα ξεκαθαρίσουν τον Σεπτέμβριο, όταν και θα έρθει η τρόικα στην Αθήνα. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν σχεδιάσει διάφορα σενάρια προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι για το οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

Ο υπουργός Χρήστος Σταικούρας έχει ξεκαθαρίσει πως σε καμία περίπτωση δεν θα επιλέξει την λογική των μονομερών ενεργειών, οι οποίες δεν είναι ούτε στις προθέσεις, αλλά ούτε και στην κουλτούρα της σημερινής κυβέρνησης.

Βασική προτεραιότητα του Χρ. Σταϊκούρα είναι να έρθει σε συμφωνία για την δημοσιονομική εικόνα του 2020 και εν συνεχεία να προχωρήσει στις όποιες ενέργειες – μειώσεις φόρων. Εκείνο που σίγουρα δεν μπαίνει προς διαπραγμάτευση είναι το αφορολόγητο. Οι δανειστές θέλουν να ισχύσει το μέτρο, αλλά στην κυβέρνηση δεν υπάρχει καν η σκέψη για κάτι τέτοιο.

Αυτό που θα συμβεί είναι ο Χρ. Σταικούρας να καθίσει στο τραπέζι με την τρόικα και να συζητήσει το ποιο είναι το πιθανότερο σενάριο για το 2020. Οι δανειστές βλέπουν ένα κενό στην εκτέλεση του προϋπολογισμού που μπορεί να φτάσει τα 2,5 δις., αυτά τουλάχιστον με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου.

Ο δημοσιονομικός χώρος αναζητείται και αποτελεί το μεγάλο αγκάθι της φθινοπωρινής αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 23 Σεπτεμβρίου με την άφιξη των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα ενώ μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 16 Σεπτεμβρίου θα καταφθάσουν στην πρωτεύουσα τα τεχνικά κλιμάκια.

Ο υπουργός Οικονομικών έχει διάφορα σχέδια στο μυαλό του και ανάλογα με τις περιστάσεις θα ενεργοποιεί το καθένα από αυτά. Ένα εξ αυτών είναι η μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις στο 24% και το πάγωμα όλων των άλλων.

Η ελληνική πλευρά φιλοδοξεί πως θα πετύχει έναν αμοιβαία αποδεκτό συμβιβασμό για τα 1,8 δισ. ευρώ των φοροελαφρύνσεων, χωρίς να πειράξει το αφορολόγητο που σε θεωρητική βάση είναι η μοναδική δεξαμενή από την οποία θα μπορούσαν να καλυφθεί μέρος του δεύτερου κύματος των μειώσεων στους φόρους. Η κυβέρνηση ποντάρει επίσης στα κεφάλαια από το μαξιλάρι αλλά και στο προβάδισμα που της δίνει στις διαπραγματεύσεις το ιστορικά χαμηλό επίπεδο στο οποίο έχουν μειωθεί τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων.

Παράλληλα, θετική απήχηση θα έχει στους ξένους το ψαλίδι που θα μπει στις κρατικές δαπάνες οι οποίες σκανάρονται κωδικό προς κωδικό με στόχο την εξοικονόμηση ποσού ίσως και άνω του 1 δισ. ευρώ για το 2020. Αυτή την περίοδο τα μόνιμα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα δουλεύουν πάνω στα στοιχεία του προϋπολογισμού αλλά και σε όλες τις εκκρεμότητες της αξιολόγησης οι οποίες έχουν αφήσει ουρές.

Πολλά θα εξαρτηθούν πάντως και από τα πρώτα δείγματα γραφής που έχει δώσει η κυβέρνηση, όπως το ξεμπλοκάρισμα του Ελληνικού, η στελέχωση της ΑΑΔΕ, το κάλεσμα σε επενδυτές και μία σειρά άλλων ζητημάτων που οι δανειστές τα έχουν ψηλά στην ατζέντα.