Το «restart» των στεγαστικών τροφοδοτεί την άνοδο του real estate

Το «restart» των στεγαστικών τροφοδοτεί την άνοδο του real estate

Οι αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγω για κατάρρευση της αγοράς ακινήτων λόγω της πανδημίας διαψεύστηκαν πανηγυρικά, όμως, ο κορονοϊός δεν θα μπορούσε να μην αφήσει το αποτύπωμά του στο εγχώριο real estate. Σε τι συνίσταται η επίδραση της πανδημίας στην αγορά ακινήτων; Όπως εξηγεί σε ανάλυσή της η ρωσικών συμφερόντων εταιρία ακινήτων Tranio, τελικά, ο κορονοϊός ίσως να ωφέλησε την κτηματαγορά επειδή αναχαίτισε την καλπάζουσα άνοδο των τιμών: Aπό τα τέλη του 2017 μέχρι το 2020 ενισχύθηκαν σε ποσοστό 35% κατά μέσο όρο. Και, κόντρα στις αρχικές προβλέψεις, από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και το τέλος της περσινής χρονιάς, δηλαδή όσο διαρκούσε η καραντίνα, οι αξίες ενισχύθηκαν από 3 έως 5%.

Η Tranio, που έχει αγοράσει και ανακαινίσει μεγάλο αριθμό κτιρίων κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, εκτιμά ότι σταδιακά η κτηματαγορά πιάνει το νήμα από εκεί που το είχε αφήσει τον Φεβρουάριο του 2020. Κι αυτό λόγω του «ανοίγματος» των συνόρων, των ασιατικών αγορών, από το 2022 -οι Κινέζοι έχουν τα ηνία στις επενδύσεις μέσω Χρυσής Βίζας- και της αναθέρμανσης των στεγαστικών δανείων.

Οι αναλυτές της ρωσικής εταιρίας εκτιμούν ακόμη ότι η ζήτηση για ελληνικά ακίνητα τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους επενδυτές ισχυροποιήθηκε όσο βρίσκονταν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, με την Ελλάδα να παραμένει μία από τις λιγοστές χώρες στην Ευρωπαϊκής Ένωσης με προσιτές τιμές ακινήτων.

Ένα ακόμη κομμάτι του παζλ της «μεταπανδημικής» ανάκαμψης των τιμών στα ελληνικά ακίνητα περιλαμβάνει την επιστροφή της στεγαστικής πίστης. Ο ενυπόθηκος δανεισμός, όπως εξηγεί η Tranio, είχε «παγώσει» το 2008, επανεκκίνησε με δειλά βήματα το 2019 και μπήκε σε χειμέρια νάρκη όταν ξέσπασε η πανδημία. Ωστόσο, περίπου από τις αρχές της φετινής χρονιάς, η προσφορά στεγαστικών δανείων βαίνει συνεχώς αυξανόμενη και αποδίδεται, σε μεγάλο βαθμό, στην εκκαθάριση μεγάλου τμήματος των κόκκινων δανείων τραπεζών.

«Η προσφορά ενυπόθηκων δανείων θα επανέλθει στα επίπεδα πριν από την κρίση, τροφοδοτώντας την άνοδο των αξιών» σημειώνει η Tranio, η οποία προβλέπει ότι, σε ορίζοντα διετίας-τριετίας, οι τιμές θα αυξηθούν σε ποσοστό 25%, συγκριτικά με σήμερα, ιδίως ύστερα και από την πλήρη ανάκαμψη του τουρισμού. Η εταιρεία όμως, δεν λαμβάνει υπόψη της την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών που αλλάζει άρδην τα δεδομένα των προϋπολογισμών στην οικοδομή, ενδεχομένως, επειδή πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο, αλλά και διότι ο αριθμός των νέων projects στην κατοικία δεν είναι τόσο μεγάλος για να προκαλέσει συστημικό κίνδυνο στην πορεία του ελληνικού real estate. Σε κάθε περίπτωση, τα βλέμματα είναι στραμμένα και στις πρωτοβουλίες που πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση με στόχο τη συγκράτηση της ανόδου των τιμών στα οικοδομικά υλικά.

Τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της Tranio υποστηρίζουν η αργή αλλά σταθερή ανάκαμψη των επενδύσεων μέσω Χρυσής Βίζας https://www.liberal.gr/economy/epistrefoun-oi-xenes-ependuseis-sta-akinita-oi-epidoseis-tis-chrusis-bizas/407174, τα κονδύλια της τάξεως των 32 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα μεγάλα projects ανάπλασης, όπως το Ελληνικό. Όπως και η μείωση της φορολογίας σε συνδυασμό με τη χορήγηση ευνοϊκών φορολογικών κινήτρων προς όσους ξένους μεταφέρουν στην Ελλάδα τη φορολογική κατοικία τους.  Υπολογίζεται ότι 75 επενδυτές από 21 χώρες έχουν επιλέξει τη χώρα μας για να εγκαταστήσουν τη φορολογική τους έδρα μέσω του καθεστώτος Non-dom.

Τις καλύτερες προοπτικές διαθέτει η Αθήνα

Οι προβλέψεις της Tranio συγκλίνουν με τις εκτιμήσεις 844 θεσμικών επενδυτών στην έρευνα για τις τάσεις της αγοράς ακινήτων το 2022 των Urban Land Institute και PricewaterhouseCoopers. Βάσει της εν λόγω έρευνας, η Αθήνα βάσει των επενδυτικών προοπτικών της καταλαμβάνει την 23η θέση στην κατάταξη των Uli και PwC που περιλαμβάνει 31 ευρωπαϊκές χώρες. Έχει, δηλαδή, βελτιώσει τις επιδόσεις της, σε σχέση με πέρυσι, οπότε είχε βρεθεί στην 28η θέση.

Επίσης, με κριτήριο τις προοπτικές για ενίσχυση των ενοικίων και των τιμών επαγγελματικών ακινήτων, η ελληνική πρωτεύουσα καταλαμβάνει την πρώτη θέση, με την πεντάδα να συμπληρώνουν η Κοπεγχάγη, το Βερολίνο, το Αμβούργο και το Μόναχο. Στην αντίστοιχη έρευνα για τις προοπτικές του 2021 η Αθήνα καταλάμβανε την ένατη θέση. Η σημαντική αυτή βελτίωση των προοπτικών σχετίζεται με το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μία σταθερή χώρα, σε αντίθεση με τη γειτονική Τουρκία, όπως κι λόγω της κυβέρνησης που “τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ των επενδύσεων”, όπως αναφέρει επενδυτής.