7ος χρόνος, ημέρα 2101η
Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2021

Το πρώτο πράσινο ομόλογο στην Ελλάδα για αειφόρες επενδύσεις στην ακίνητη περιουσία

Το πρώτο πράσινο ομόλογο στην Ελλάδα για αειφόρες επενδύσεις στην ακίνητη περιουσία
Shutterstock

Έμφαση στη χρηματοδότηση «πράσινων» επενδύσεων από τα κεφάλαια που θα αντληθούν μέσω του ομολόγου των 300 εκατ. ευρώ θα δώσει η Prodea Investments η οποία πρωτοπορεί σε θέματα βιωσιμότητας και αειφορίας με το 32% της αξίας των επενδύσεων που έχει ήδη πραγματοποιήσει σε γραφεία να αφορά «πράσινα» κτήρια. Ποσοστό το οποίο αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς οι επενδύσεις που σχεδιάζει αυτή τη στιγμή η εταιρεία εστιάζουν σε πράσινα ακίνητα.

Ειδικότερα στο πλαίσιο της έκδοσης του πράσινου κοινού ομολογιακού δανείου ύψους έως 300 εκατ. ευρώ που θα διατεθεί μέσω δημόσιας προσφοράς στο ελληνικό επενδυτικό κοινό την περίοδο 14-16 Ιουλίου, τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα αξιοποιηθούν σε αειφόρες επενδύσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το πρώτο πράσινο ομόλογο στην Ελλάδα που θα επενδυθεί σε αειφόρα projects ακίνητης περιουσίας. Από το σύνολο των 300 εκατ. ευρώ με τα 56 εκατ. θα αποπληρωθεί το δάνειο που βαρύνει κτήριο γραφειακών χώρων στην περιοχή της Παιανίας, μισθωμένο από την Cosmote, το οποίο είναι το πρώτο με πιστοποίηση LEED Gold στην Ελλάδα. 

 Η εταιρεία θα επενδύσει τα κεφάλαια αυτά σε πιστοποιημένα πράσινα ακίνητα καθώς και σε έργα που θα βελτιώσουν το ενεργειακό αποτύπωμα των ακινήτων ή που θα είναι κατασκευασμένα με βιώσιμες προδιαγραφές υψηλού επιπέδου. Η PRODEA προσεγγίζει τις επενδύσεις αυτές σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για βιώσιμες επενδύσεις και έχει διαμορφώσει το Πλαίσιο Πράσινου Ομολόγου σύμφωνα με τα Green Bond Principles.

Όπως σημειώνει ο Άρις Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος της Prodea Investments στο Liberal «πρόκειται για το πρώτο ομόλογο της εταιρείας μας που διατίθεται στο κοινό μέσω δημόσιας προσφοράς και το πρώτο πράσινο ομόλογο στην Ελλάδα για αειφόρες επενδύσεις στην ακίνητη περιουσία.

Πέρα από τη συμβολική του σημασία, για εμάς έχει ουσιαστική αξία καθώς υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας για να δημιουργήσουμε ένα χαρτοφυλάκιο με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, μια θέση που πήραμε ήδη από το 2013 όταν επενδύσαμε στο συγκρότημα γραφείων ΚΑΡΕΛΑ, το πρώτο ακίνητο γραφειακών χώρων με πιστοποίηση LEED Gold στη χώρα μας.

Τα κεφάλαια που θα αντλήσουμε από το ομόλογο θα επενδυθούν στην απόκτηση, ανάπτυξη ή βελτίωση πράσινων κτηρίων με σκοπό σε λίγα χρόνια το χαρτοφυλάκιο επενδύσεών μας να αποτελείται κυρίως από αειφόρα ακίνητα με ό,τι αυτό σημαίνει για την ποιότητά του αλλά και την εταιρική υπευθυνότητα της PRODEA Investments».

Η PRODEA Investments αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα με βάση το ενεργητικό που ξεπερνά τα 2,4 δισ. ευρώ σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία της 31.12.2020.

Το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει περισσότερα των 350 εμπορικών ακινήτων, κυρίως στην Ελλάδα και Κύπρο και, επιλεκτικά, σε Ιταλία και άλλες γειτονικές χώρες. Τα ετησιοποιημένα μισθώματα ανέρχονταν τον Δεκέμβριο 2020 σε 128,8 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις της περιλαμβάνουν όλους τους βασικούς κλάδους των εμπορικών ακινήτων, όπως γραφεία, καταστήματα, εμπορικές αποθήκες αλλά και ξενοδοχεία. Πρόσφατα η PRODEA εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για επιλεκτικές επενδύσεις σε high end οικιστικά projects.

Η PRODEA έχει εν εξελίξει επενδυτικό πρόγραμμα συνολικής αξίας άνω των 400 εκατ. ευρώ, κυρίως στο χώρο των πράσινων γραφείων και των αποθηκών, εκ των οποίων πάνω από 70% αφορά σε ήδη ολοκληρωμένες συμφωνίες ή συμφωνίες στο τελικό στάδιο διαπραγμάτευσης.  

Από το σύνολο των προγραμματισμένων επενδύσεων της εταιρείας επενδύσεων ακινήτων (ΑΕΕΑΠ), τα 348,8 εκατ. αφορούν «πράσινες» επενδύσεις όπως βιοκλιματικά κτήρια και κτήρια με παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης. 

Στον χώρο των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και resorts η PRODEA δραστηριοποιείται μέσω της Mediterranean Hospitality Venture, δηλ. της εταιρείας που αποτελεί την πρόσφατη συνεργασία με της με την Invel και τον όμιλο εταιρειών του κου Γιάννη Παπαλέκα.

Επιπρόσθετα, έχει ήδη υπογράψει προσύμφωνα για την απόκτηση δύο υπό κατασκευή εμπορικών αποθηκών στον Ασπρόπυργο, συνολικής επιφάνειας που ξεπερνά τα 82.000 τ.μ. και παράλληλα μαζί με την Dimand και την EBRD, τον Πύργο του Πειραιά.

Μέσω της κοινοπραξίας «PANTERRA Α.Ε» (ποσοστά συμμετοχής: 49% Prodea και 51% «STIVALEOUS HOLDINGS LIMITED» του ομίλου Dimand) συμμετέχει στην ανάπτυξη κτηρίου σύγχρονων προδιαγραφών βάσει των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης, εκτιμώμενης συνολικής επιφάνειας άνω των 30 χιλ. τ.μ. επί των οδών Λεωφόρου Συγγρού και Λαγουμιτζή στην Αθήνα, έργο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022. Η Prodea είναι σε διαδικασία εξαγοράς του 51% και αποπεράτωσης των κατασκευαστικών εργασιών. Η συνολική επένδυση της ΑΕΕΑΠ για το συγκεκριμένο ακίνητο υπολογίζεται στα 39 εκατ. ευρώ.

Μέσω της κοινοπραξίας «RINASCITA Α.Ε.», η Prodea συμμετέχει κατά 35% στη μίσθωση πολυώροφου κτηρίου επί της οδού Σταδίου 65 και Πλατεία Ομονοίας (Σαρόγλειο Μέγαρο) το Moxy by Marriott στην Ομόνοια το οποίο ανακατασκευάζεται ώστε να λειτουργήσει ως ξενοδοχειακή μονάδα, την οποία η εταιρεία θα εξαγοράσει πλήρως και αναμένεται να λάβει πιστοποίηση LEED Gold, ιδιαίτερα σημαντικό επίτευγμα για κτήριο που θα στεγάσει ξενοδοχείο.

Τέλος στις στις 30 Ιουνίου, η Prodea απέκτησε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 2.6 χιλ. τ.μ. στο Ελληνικό στο οποίο σχεδιάζει να αναπτύξει πολυτελείς κατοικίες σύγχρονων προδιαγραφών βάσει των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης.

Το τίμημα απόκτησης του οικοπέδου ανήλθε σε 4,4 εκατ. ευρώ (χρηματοδότηση μέσω ιδίων κεφαλαίων), ενώ οι συνολικές μελλοντικές εκροές για την ανάπτυξη των κατοικιών υπολογίζονται σε 7,2 εκατ. ευρώ. 

Πρόσφατα η ICAP αξιολόγησε την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας και της απέδωσε τη διαβάθμιση Α που αντιστοιχεί σε χαμηλό πιστωτικό κίνδυνο.