Το νέο πετρέλαιο των Σαουδαράβων και οι εταιρείες–σύμμαχοι στο μεγάλο στοίχημα

Το νέο πετρέλαιο των Σαουδαράβων και οι εταιρείες–σύμμαχοι στο μεγάλο στοίχημα

Στη χτεσινή μας ανάλυση εξηγήσαμε γιατί πολύ δύσκολα οι Σαουδάραβες αλλά και γενικότερα τα υπόλοιπα μέλη του OPEC θα επιτρέψουν μια ελεύθερη πτώση στις πετρελαϊκές τιμές (σ.σ: Προσέξτε, δεν αναφερόμαστε στο ενδεχόμενο μιας διόρθωσης, αλλά μιας ελεύθερης πτώσης).

Οι τιμές του μαύρου χρυσού πρέπει να προστατευτούν γιατί εξασφαλίζουν την πολύτιμη χρηματοδότηση για τις απαραίτητες επενδύσεις προκειμένου να μπορέσουν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες να μετασχηματίσουν την οικονομία τους και να επιτύχουν την προσαρμογή τους στα νέα πράσινα πρότυπα της εποχής μας.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι λίγο πριν την εγκατάλειψή του για πάντα, το πετρέλαιο ετοιμάζεται για το κύκνειο άσμα του με κεντρικό λιμπρέτο την ενεργειακή μετάβαση προς τη νέα μορφή πετρελαίου, που για πολλούς, θεωρείται το υδρογόνο.

Ειδικά οι Σαουδάραβες έχουν βάλει ως στόχο να γίνουν έως το 2050 οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς  υδρογόνου. Το  πρότυπο εργοστάσιο Helios Green Fuels φιλοδοξεί να έχει αν όχι το μικρότερο, ένα από τα μικρότερα κόστη παραγωγής παγκοσμίως, που θα μπορούσε να φθάσει τα 1,50 δολ. ανά κιλό έως το 2030. Υπόψιν ότι το τρέχον κόστος παραγωγής ενός κιλού σήμερα είναι λίγο κάτω από 5 δολάρια.

Το Helios Green Fuels θα τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από ηλιακή και αιολική ενέργεια με στόχο να γίνει μία από τις μεγαλύτερες μονάδες πράσινου υδρογόνου στον κόσμο.

Η επένδυση θα έχει  ύψος 5 δισ. δολάρια και θα εκτείνεται σε μία έκταση στην Ερυθρά Θάλασσα ισοδύναμη σε έκταση με το Βέλγιο και εντάσσεται στο πρόγραμμα για την «πράσινη» πόλη-όραμα Neom (περισσότερα για το project των 500 δισ. μπορείτε να διαβάσετε εδώ). 

Όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν όταν είχε παρουσιάσει το project συνολικής αξίας 500 δισ. δολαρίων : «Η ΝΕΟΜ θα οικοδομηθεί σε πράσινα θεμέλια και  θα χρησιμοποιεί μόνο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τις ενεργειακές της ανάγκες, γεγονός που θα της δώσει τη μοναδική ευκαιρία να ξεχωρίσει από όλα τα άλλα μέρη που οικοδομήθηκαν στη διάρκεια εκατοντάδων ετών».

Υπενθυμίζουμε ότι η ΝΕΟΜ θα βρίσκεται πάνω σε μία από τις σημαντικότερες οικονομικές αρτηρίες του κόσμου, μέσω της οποίας ρέει σχεδόν το 1/10 των παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών. Η γέφυρα που θα διασχίζει την Ερυθρά Θάλασσα θα την ενώνει με την Αίγυπτο και την υπόλοιπη Αφρική, δημιουργώντας την πρώτη ανεξάρτητη, ειδική ζώνη στον κόσμο που θα εκτείνεται σε τρεις χώρες.

Προκειμένου η ΝΕΟΜ να υλοποιήσει τις «πράσινες δεσμεύσεις της, υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με την Air Products και την Acwa Power για την εγκατάσταση εργοστασίου παραγωγής αμμωνίας με βάση το υδρογόνο που θα τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με προϋπολογισμό 5 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, το έργο θα ανήκει εξίσου στους τρεις εταίρους και θα ενσωματώνει 4GW ανανεώσιμης ενέργειας από ηλιακό, αιολικό και αποθηκευτικό χώρο, παραγωγή 650t ημερησίως υδρογόνου με ηλεκτρόλυση χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της Thyssenkrupp, παραγωγή αζώτου με διαχωρισμό αέρα χρησιμοποιώντας  την τεχνολογία Air Products και παραγωγή 1,2 Mt ετησίως πράσινης αμμωνίας χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Haldor Topsoe.

Η στενή συνεργασία με γερμανικές εταιρείες

 

 Παράλληλα αυτή την εποχή σε συνεργασία με την Siemens δημιουργείται μια πιλοτική εγκατάσταση για παραγωγή υδρογόνου από ηλεκτρόλυση νερού με βάση την «πράσινη» ενέργεια, ενώ στενή είναι η συνεργασία με τη γερμανική θυγατρική της ThyssenKrup, την Udhe για το μεγαλύτερο στον κόσμο εργοστάσιο παραγωγής υδρογόνου.

Η Thyssenkrupp Industrial Solutions προσφέρει το πλήρες φάσμα τεχνολογιών διεργασίας μεγάλης κλίμακας για την παραγωγή υδρογόνου. Το χαρτοφυλάκιο διαδικασιών περιλαμβάνει ηλεκτρόλυση νερού (πράσινο υδρογόνο), αναμόρφωση ατμού ή αυτοθερμική μεταρρύθμιση, κατασκευασμένο υδρογόνο με δέσμευση CO 2 (μπλε υδρογόνο) ή χωρίς σύλληψη CO 2 (γκρι υδρογόνο).

Η Thyssenkrupp στην ουσία μέσω του προκατόχου της Uhde έχει κατασκευάσει το πρώτο εργοστάσιο υδρογόνου τη δεκαετία του 1960. Το εργοστάσιο υδρογόνου που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε το 1967 για διυλιστήριο στην Ιαπωνία εξακολουθεί να λειτουργεί και παράγει καλής ποιότητας υδρογόνο με μεγάλη απόδοση.

Η εταιρεία έχει επίσης κατασκευάσει μονάδες υδρογόνου σε όλο τον κόσμο και υπό όλες τις κλιματολογικές συνθήκες (π.χ. στην ψυχρή πλευρά του Καναδά και της Φινλανδίας και στη θερμή πλευρά του Κατάρ και της Ταϊλάνδης).

Εκτός από τα επιχειρηματικά deals όμως υπάρχει και ευρύτερη συνεργασία με τη Γερμανία, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ έχει ήδη αποφασίσει τον κεντρικό ρόλο του υδρογόνου για την αναδιάταξη της γερμανικής βιομηχανίας στο πλαίσιο του στόχου για μηδενικούς ρύπους εως το 2050.

Ως εκ τούτου, δεν μας κάνει εντύπωση που το υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας στο Βερολίνο έχει υπογράψει δήλωση προθέσεων για συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία στην παραγωγή υδρογόνου.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει στόχο την παραγωγή 40 gigawatt ανανεώσιμων ηλεκτρολυτών υδρογόνου μέχρι το 2030. Και επειδή είναι δύσκολο να συλλάβουμε το μέγεθος θα δώσουμε ένα παράδειγμα: Η συγκεκριμένη ποσότητα ενέργειας είναι διπλάσια από την παραγωγική δυνατότητα της μεγαλύτερης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, το περίφημο Three Gorges Dam.

Προκειμένου δε να δημιουργήσει μια παγκόσμια αγορά υδρογόνου που θα τιμολογείται σε ευρώ, η ΕΕ σχεδιάζει έως το 2050 επενδύσεις 470 δισ. ευρώ, που θα προέλθουν είτε από δημόσιες δαπάνες είτε από τον ιδιωτικό τομέα.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.