Το κρυφό καύσιμο του χρυσού, η Κίνα

Το κρυφό καύσιμο του χρυσού, η Κίνα

Της Μαίρης Βενέτη*

Το Shanghai Gold Exchange (SGE) θεωρείται το κέντρο της μεγαλύτερης φυσικής ανταλλαγής χρυσού στον κόσμο! Έχει περίπου δέκα εκατ. πελάτες, δηλαδή δέκα εκατ. ξεχωριστούς λογαριασμούς πελατών που ενδιαφέρονται για χρυσό.

Ένας μέσος Κινέζος κατά μέσο όρο κατέχει 2.500-3000 δολάρια σε καταθέσεις.

Με περίπου 1260  δολάρια την ουγγιά, αν πάρουμε τον μέσο όρο του χρυσού το τελευταίο τρίμηνο (τον λεγόμενο μέσο κινητό όρο των 90 ημερών), αυτό σημαίνει ότι κατέχει δύο και κάτι ουγγιές χρυσού.

Συμπερασματικά. αυτοί οι δέκα εκατ. πελάτες του Shanghai Gold Exchange λοιπόν, έχουν τουλάχιστον 20 εκατ. ουγγιές χρυσού κατά μέσο όρο.

Δηλαδή όλο τον χρυσό που παρήγαγαν το 2015 οι τέσσερις μεγαλύτερες μεταλλευτικές εταιρείες της αγοράς χρυσού στην χρηματιστηριακή αγορά. Barrick Gold, Newmont Mining, AngloGold Ashanti και Goldcorp!!!

Εκ των πραγμάτων λοιπόν αναρωτιέμαι, αν προκύψει ακόμα μεγαλύτερη  αύξηση της φυσικής ζήτησης για χρυσό  από τους Κινέζους, κατά πόσο θα επαρκεί η παραγωγή του για να την καλύψει!

Και είναι πολύ πιθανόν να συμβεί αυτό αν σκεφτεί κανείς

- Ότι οι Κινέζοι απλά λατρεύουν τον χρυσό!

- Ότι υπάρχουν κατά τους πρόχειρους υπολογισμούς του γεωλόγου Byron King ειδικού σε θέματα χρυσού , 375 εκατ. Κινέζοι που θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά χρυσού, αλλά δεν μπορούν.

Πρόκειται για κατοίκους στο εσωτερικό της χώρας και όχι στις εξωστρεφείς βιομηχανικές πόλεις των παραλίων. Αυτοί λοιπόν οι Κινέζοι έχουν μικρή έως και μηδενική πρόσβαση στην αγορά χρυσού, ακόμα.

Το Shanghai Gold Exchange ανήκει εξολοκλήρου στην κινεζική κυβέρνηση ενώ το 2016 παρείχε την δυνατότητα στους πελάτες του να αγοράσουν 2.000 τόνους χρυσού, δηλαδή 64.000.000 ουγγιές.

Πρόκειται για μεικτές ποσότητες νέου παραγομένου χρυσού και ποσοτήτων από τα αποθέματα της Δύσης σε τιμή 25% παραπάνω από τον μέσο όρο παγκοσμίως, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης.

Αν σκεφτεί κανείς ότι τα τελευταία δύο χρόνια η παραγωγή χρυσού  κυμαίνεται σε σταθερά επίπεδα, ενώ από το 2012 πολλά είναι τα ορυχεία που έχουν κλείσει,  καταλαβαίνει τι σημαίνει για το κίτρινο μέταλλο μια περαιτέρω αύξηση φυσικής ζήτησης από την Κίνα.

Οι  μακροπρόθεσμοι επενδυτές λοιπόν που ασχολούνται με το συγκεκριμένο asset θα πρέπει πλην των συστημικών ρίσκων, του πληθωρισμού και του δολαρίου, να συμπεριλάβουν στους παράγοντες επιρροής της τιμής του χρυσού και την ζήτηση από την Κίνα.

* Η κα Μαίρη Βενέτη είναι Πιστοποιημένη Διαχειριστής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.