To Airbnb or not to Airbnb; Η απάντηση την ερχόμενη Πέμπτη στον Nasdaq

To Airbnb or not to Airbnb; Η απάντηση την ερχόμενη Πέμπτη στον Nasdaq

Τελικά η Airbnb τα κατάφερε και θα μπει στο χρηματιστήριο μέσα στο 2020. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την εισαγωγή των μετοχών της στο χρηματιστήριο Nasdaq νωρίτερα, μέσα στην χρονιά με εκτιμώμενη χρηματιστηριακή αξία κοντά στα 31 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά η σχεδόν ολοκληρωτική κατάρρευση της τουριστικής αγοράς την άνοιξη και τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού έφερε την προσωρινή αναβολή του εγχειρήματος. Εκείνες τις μέρες πολλοί ήταν εκείνοι που προέβλεπαν την οριστική ματαίωση της δημόσιας εγγραφής, εκτιμώντας πως η ζημιά για την εταιρεία θα ήταν τόσο μεγάλη που θα μείωνε δραστικά το ενδιαφέρον για τις μετοχές της εταιρείας. Τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν πολύ καλύτερα για την Airbnb, τους ιδρυτές και τους χρηματοδότες της. 

Η αντίδραση της διοίκησης στην πανδημική κρίση ήταν άμεση. Προχώρησε σε μεγάλες περικοπές εξόδων, μέρος των οποίων ήταν και η απόλυση του 25% των περίπου 7.600 εργαζομένων και εξασφάλισε έκτακτη χρηματοδότηση με έκδοση νέων μετοχών και ανάληψη δανεισμού, συνολικού ύψους σχεδόν 2 δισ. δολαρίων, με αρκετά «σκληρούς» όρους. Το δανειακό μέρος, το οποίο ήταν πάνω από 1 δισ. δολάρια, είχε πολύ υψηλό επιτόκιο, πάνω από 9%, ενώ οι νέες μετοχές πουλήθηκαν στους επενδυτές  σε τιμή που αποτιμούσε την εταιρεία στα 18 δισ. δολάρια. Ο διευθύνων σύμβουλος Brian Chesky είχε δηλώσει τότε πως η πανδημική κρίση ήταν ένα μήνυμα αφύπνισης για την εταιρεία, απολογήθηκε δημόσια για τις απολύσεις και ανακοίνωσε τη δημιουργία αποθέματος περίπου 250 εκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση των οικοδεσποτών που συνεργάζονται με την Airbnb και έχασαν μεγάλο μέρος των εσόδων τους.

Η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας και η μερική επαναφορά σε κανονικούς ρυθμούς για ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας βοήθησε πολύ περισσότερο την Airbnb από άλλες παρόμοιες επιχειρήσεις. Ο λόγος ήταν η στροφή πολλών αμερικανών πολιτών σε ταξίδια σε αποστάσεις μικρότερες των 50 μιλίων από τις κατοικίες τους και η προτίμηση που έδειξαν σε καταλύματα ιδιωτών οικοδεσποτών, λόγω του μικρότερου μεγέθους και της μικρότερης κοσμοσυρροής που αυτό συνεπάγεται. Ενδεικτικό αυτής της τάσης ήταν το γεγονός πως στο τρίτο τρίμηνο το ποσοστό εσόδων από τις Η.Π.Α. έφθασε το 80%, ενώ συνήθως είναι της τάξης του 50%. 

Τα δραστικά μέτρα που πήρε η εταιρεία, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στις συνήθειες των αμερικανών ταξιδιωτών άλλαξαν τα πράγματα ουσιωδώς προς το καλύτερο. Ενώ στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς η πτώση του κύκλου εργασιών σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 ήταν της τάξης του 72% (335 εκατ. δολάρια από 1,2 δισ.), στο τρίτο τρίμηνο περιορίστηκε στο 28% (1,3 από 1,6 δισ.) και το αποτέλεσμα ήταν κερδοφόρο (περίπου 210 εκατ. δολάρια), μάλιστα ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα σε τριμηνιαία βάση στην ιστορία της εταιρείας. Το συνολικό αποτέλεσμα για το εννεάμηνο είναι βέβαια αρνητικό, με ζημιές σχεδόν 700 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Μετά την βελτίωση της κατάστασης, άνοιξε πάλι ο δρόμος για το χρηματιστήριο για την εταιρεία από το Σαν Φρανσίσκο, που ξεκίνησε το 2008 από τον Brian Chesky, τον Nathan Blezarczyk και τον Joseph Gebbia. Λίγα χρόνια μετά την ίδρυσή της, έγινε φανερό πως έφερε μία επανάσταση στην τουριστική βιομηχανία και από τότε μέχρι τώρα έχει χρηματοδοτηθεί κατά περίπου 6 δισ. δολάρια από θεσμικά και ιδιωτικά κεφάλαια. Μέσω της υπηρεσίας της 5,6  εκατομμύρια κατοικίες ψάχνουν για ενοικιαστές ανά τον κόσμο, σε 100.000 πόλεις. Μέσα σε αυτές τις κατοικίες περιλαμβάνονται από μικρά διαμερίσματα μέσα στις πόλεις μέχρι κάστρα, ιγκλού και «δεντρόσπιτα». Το κόστος διανυκτέρευσης στις κατοικίες αυτές ποικίλει από μερικές δεκάδες ως μερικές χιλιάδες δολάρια και το μέσο κόστος είναι περίπου 130 δολάρια. Οι «ενοικιαστές» των κατοικιών συνήθως είναι πιο νέοι από αυτούς που χρησιμοποιούν αντίστοιχες υπηρεσίες, όπως το Booking.com, και είναι εξαιρετικά δημοφιλές στην γενιά των Millennials, όσων δηλαδή έχουν γεννηθεί ανάμεσα στο 1980 και το 2000.

Έσοδα 3 δισ. δολαρίων από τη δημόσια εγγραφή-30 δισ. δολάρια χρηματιστηριακή αξία

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η τιμή της μετοχής στην αρχική δημόσια εγγραφή θα κυμανθεί ανάμεσα από τα 44 με 50 δολάρια, χωρίς όμως να αποκλείεται να δούμε και αρκετά μεγαλύτερα νούμερα. Χρησιμοποιώντας ως βάση υπολογισμού τα 50 δολάρια, η εταιρεία αναμένεται να εισπράξει λίγο λιγότερο από 3 δισ. δολάρια εκδίδοντας περίπου 57 εκατομμύρια νέες μετοχές, ενώ οι τρεις ιδρυτές θα πουλήσουν μετοχές αξίας περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Στα 50 δολάρια ανά μετοχή, η χρηματιστηριακή αξία είναι λίγο πάνω από 30 δις δολάρια, δηλαδή όσο περίπου εκτιμούσε η αγορά στην αρχή της χρονιάς. Το πιθανότερο είναι πως η τελική τιμή εισαγωγής θα είναι ανώτερη των 50 δολαρίων, δεδομένου του πολύ θετικού κλίματος στις διεθνείς αγορές και την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, που κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, δεν αποκλείεται να δούμε πολύ υψηλότερες τιμές για την ABNB (το σύμβολό της στο χρηματιστήριο NASDAQ). 

Η πορεία της μετοχής μετά την, κατά πάσα πιθανότητα, σημαντική αρχική άνοδο, θα εξαρτηθεί βέβαια από την πορεία της εταιρείας, η οποία, με την σειρά της, θα εξαρτηθεί από αρκετούς παράγοντες. Η ηγετική θέση της εταιρείας στην αγορά, οι γενικά καλές σχέσεις που έχει με τους ιδιοκτήτες των κατοικιών, η πειθαρχημένη διαχείριση που ασκεί η διοίκηση, ειδικά από την άνοιξη και μετά, και η έμφαση στην επίτευξη κερδοφορίας είναι μερικά από τα θετικά.

Τα ρίσκα 

Από την άλλη, υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι. Ο μεγαλύτερος όλων είναι πιθανές αποφάσεις, κυβερνήσεων αλλά και τοπικών αρχών ανά τον κόσμο,  που θα φέρουν εμπόδια στην λειτουργία του συστήματος της Airbnb, πράγμα που έχουμε ήδη δει να γίνεται στην Ευρώπη και σε πόλεις των Η.Π.Α. Άλλος, πολύ σημαντικός κίνδυνος, είναι η καθυστέρηση στην «απαλλαγή» μας από την Covid-19, για πολύ ευνόητους λόγους. Επίσης, η εμφάνιση πιο έντονου ανταγωνισμού είναι κάτι που δεν πρέπει να υποτιμήσουμε, ειδικά αν ο ανταγωνισμός έρθει από μεγαθήρια όπως η Google. 

Κατά την δική μας άποψη, η εταιρεία έχει δείξει πως διαθέτει την ευελιξία να αντιδράσει αποτελεσματικά σε αρνητικές εξελίξεις, εκτός αν η εξέλιξη είναι η διαιώνιση των περιορισμών στην κίνηση λόγω Covid-19. Αν η διαπραγμάτευση της ABNB ξεκινήσει χωρίς υπερβολές, που θα φέρουν την μετοχή αμέσως πάνω από τα 100 δολάρια, δεν είναι μία παράλογη επιλογή για επενδυτές με λίγη υπομονή.