Τι σηματοδοτεί η πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ

Τι σηματοδοτεί η πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ

Τόκους περίπου 50 εκατ. ευρώ γλιτώνει ο Κρατικός Προϋπολογισμός από την πρόωρη εξόφληση 3,3 δισ. ευρώ από τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που επαναβεβαίωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης.

Η κίνηση αυτή πέρα από το οικονομικό όφελος  έχει έναν ισχυρό συμβολισμό. Καταδεικνύει την βούληση της Κυβέρνησης να σεβαστεί την πειθαρχία των αγορών και όχι αυτή που επιβάλλουν μόνο οι θεσμικοί δανειστές της χώρας όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο ESM. Παρά ταύτα η Κυβέρνηση φαίνεται ότι δε θέλει να δώσει το μήνυμα του εξοβελισμού του ΔΝΤ από τον αυξημένο έλεγχο που ασκεί στην ελληνική οικονομία στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, καθώς μία τέτοια κίνηση μπορεί να τρόμαζε τους επενδυτές σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία.  Για το λόγο αυτό επελέγη το ποσό της πρόωρης εξόφλησης να είναι τόσο,  ώστε το υπόλοιπο της οφειλής μας προς το ΔΝΤ να  υπερβαίνει το κατώφλι  της ενισχυμένης εποπτείας  των 1,7 δισ. ευρώ.

Το ποσό που επελέγη τελικώς των 3,3 δισ. ευρώ, είναι ελαφρώς μικρότερο των 3,5 δισ. ευρώ που είχε προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας.  Το «ψαλίδισμα» αυτό οφείλεται προφανώς στις αυξημένες δαπάνες που προέκυψαν εξαιτίας των μέτρων που εφαρμόζει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Αντιπροσωπεύει δε περίπου τις καταβολές που θα πρέπει να κάνει η χώρα προς το ΔΝΤ φέτος και την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία αποπληρωμής του ΔΝΤ η Ελλάδα το 2021 θα πρέπει να αποπληρώσει περίπου 1,65 δισ.ευρώ (το ποσό είναι κατά προσέγγιση καθώς προκύπτει από τη μετατροπή της νομισματικής μονάδας του ΔΝΤ το SDR σε ευρώ), και άλλα 1,91 δισ. ευρώ τα 2022. Η πρόωρη εξόφληση των χρεωλυσίων απαλλάσσει τη χώρα από τόκους και προμήθειες  οι οποίοι σύμφωνα με υπολογισμούς  κυμαίνονται  στα 50 εκατ.ευρώ.

Επιπροσθέτως, άλλα περίπου 38 εκατ. ευρώ ωφελήθηκε η χώρα  το 2019 με την πρόωρη εξόφληση 2,7 δισ.ευρώ στο ΔΝΤ. Το όφελος προκύπτει από το συγκριτικά υψηλότερο επιτόκιο των δανείων αυτών σε σύγκριση με τα επιτόκια που δανείζεται πλέον η χώρα από τις αγορές. Το ακριβές ύψος του επιτοκίου προσαυξημένο με τις προμήθειες  εκτιμάται ότι κυμαίνεται στο 2%. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους το επιτόκιο φθάνει το 2,8%. Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι το κόστος αυτό πλέον για το Δημόσιο είναι ασύμφορο αν συγκριθεί με το επιτόκιο του 0,8% που θα πληρώσει στην τελευταία δημοπρασία των 10ετών ομολόγων. Είναι όμως χαμηλότερο από το 3,25% με το οποίο το Δημόσιο διέθεσε μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης στις τέσσερις συστημικές τράπεζες το 30ετές ομόλογο με ιδιωτική τοποθέτηση.

 Σε κάθε περίπτωση και παρά τη διόγκωση του ελλείμματος φέτος όπως φάνηκε ήδη από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού από τον πρώτο κιόλας μήνα του έτους, το μαξιλάρι ασφαλείας των 31 δισ. ευρώ που διαθέτει η χώρα παρέχει τη δυνατότητα στο Οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης για μία πιο ενεργητική πολιτική διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους. Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό για να καλυφθεί φέτος το έλλειμμα του 2021 (περίπου 6,5% του ΑΕΠ)  αλλά και για να καλυφθούν οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους, το Δημόσιο θα πρέπει να αντλήσει από τις αγορές έως 12 δισ. ευρώ. Το ποσό μπορεί να καλυφθεί άνετα από τις αγορές καθώς στο τέλος της ημέρας