Τι σημαίνουν για την ελληνική οικονομία οι γερμανικές εκλογές

Τι σημαίνουν για την ελληνική οικονομία οι γερμανικές εκλογές

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της κάλπης το βράδυ της Κυριακής αλλά και από την έκβαση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, η αλλαγή σκυτάλης στη Γερμανία θεωρείται ότι εντέλει θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική ενοποίηση στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι μόνο ως προς τη μεγαλύτερη εικόνα και τις προοπτικές της ευρωπαϊκής ενοποίησης αλλά και με φόντο τις συζητήσεις για τους δημοσιονομικούς κανόνες και κυρίως το χρέος που θα μονοπωλήσουν τις διεργασίες το 2022.

Ένα ακόμη πεδίο που ενδιαφέρει την Ελλάδα είναι η στάση της νέας γερμανικής κυβέρνησης ως προς τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο QE μετά το τέλος του προγράμματος PEPP τον ερχόμενο Μάρτιο, αν και όλα δείχνουν ότι στην παρούσα φάση η ελληνική πλευρά έχει την ΕΚΤ και τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες με το μέρος της και δύσκολα η Γερμανία θα ταχθεί υπέρ του αποκλεισμού των ελληνικών τίτλων.

Υπάρχει κάποιο εκλογικό αποτέλεσμα που να ωφελεί τα ελληνικά συμφέροντα περισσότερο;

Αρχικά να πούμε ότι όποιος και αν είναι τελικά ο κυβερνητικός συνασπισμός, η Γερμανία πιθανότατα θα περιμένει το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών την άνοιξη του 2022 και την ατζέντα της νέας γαλλικής κυβέρνησης για να αποκαλύψει πλήρως τις δικές της προθέσεις. Σε γενικές γραμμές οι Πράσινοι θεωρούνται το πιο φιλοευρωπαϊκό κόμμα, το κόμμα που αναμένεται να εμφανιστεί περισσότερο διαλλακτικό σε ό,τι αφορά το νέο πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων και όχι μόνο. Στον αντίποδα, το FDP εκτιμάται ότι θα είναι εκείνο που θα… πατάει φρένο στη διαλλακτικότητα του Βερολίνου.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα και τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, από τους έξι πιθανούς κυβερνητικούς συνασπισμούς, δύο είναι εκείνοι που θεωρούνται επικρατέστεροι. Ο συνασπισμός «φανάρι» και ο συνασπισμός «Τζαμάικα». Ας δούμε αναλυτικά, ποια είναι η οικονομική - κατά βάση - ατζέντα που αναμένεται να υιοθετήσει κάθε πιθανός συνασπισμός και τι περιμένουν οι ειδικοί.

Η περαιτέρω ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι πιο πιθανό να επιταχυνθεί στην περίπτωση του κυβερνητικού συνασπισμού «φανάρι» στον οποίο θα συμμετέχουν το SPD του Όλαφ Σολτς, το FDP και οι Πράσινοι, σημειώνει ο Ιταλός αναλυτής Λορέντζο Κοντόνιο, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία από τις Βρυξέλλες. Ο ίδιος τονίζει ότι ακόμη και στην περίπτωση ενός συντηρητικού κεντροδεξιού συνασπισμού, η Γερμανία είναι πλέον διατεθειμένη να ακολουθήσει μία πιο διαλλακτική στρατηγική. Πολλά επίσης θα εξαρτηθούν και από το ρόλο που θα έχει κάθε κόμμα στη νέα κυβέρνηση.

«Φανάρι» (SPD, Πράσινοι, FDP): Είναι σήμερα το βασικό σενάριο των αναλυτών. Το SPD κερδίζει το βράδυ της Κυριακής και μετά τις σχετικές διαπραγματεύσεις συνεργάζεται με τα άλλα δύο κόμματα, με τον Σολτς να είναι ο επόμενος Γερμανός καγκελάριος. Ο εν λόγω συνασπισμός δεν θα έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να χαλαρώσει το «φρένο» χρέους που χαρακτηρίζει τη γερμανική οικονομική πολιτική. Επίσης, το FDP αναμένεται να αντιδράσει στις προθέσεις του SPD και των Πράσινων για μεγαλύτερη αμοιβαιοποίηση των κινδύνων στην Ευρώπη (π.χ. μονιμοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης). Το FDP θέλει να λανσάρει δείκτες κινδύνου για τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης ή ένα μηχανισμό κρατικών χρεοκοπιών και σε κάθε περίπτωση αυστηρούς κανόνες που θα ενισχύουν την πειθαρχία. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η συμμετοχή του FDP αυξάνει την πιθανότητα μιας νέας κρίσης χρέους ωστόσο θα μπορούσε ο κίνδυνος να αντισταθμιστεί αν υπάρχει αριστερή πλειοψηφία στη γερμανική βουλή.

Τζαμάικα (CDU/CSU, Πράσινοι, FDP): Με τον Λάσετ να παίρνει τα ηνία από τη Μέρκελ δεν πρέπει να περιμένουμε θαύματα ως προς την αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με την αμοιβαιοποίηση χρεών στην Ευρώπη. Η στάση της Γερμανίας μπορεί να είναι πιο διαλλακτική από το παρελθόν αλλά μέχρι εκεί που δεν θίγονται ούτε στο ελάχιστο τα συμφέροντά της.

Κένυα (SPD, Πράσινοι, CDU/CSU): Είναι ένας συνασπισμός με πλειοψηφία στη βουλή που θα μπορούσε να αλλάξει το «φρένο» του χρέους, όμως η αντίθεση των Χριστιανοδημοκρατών και του Λάσετ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Κατά τα λοιπά, η αντιμετώπιση των θεμάτων που σχετίζονται με την Ελλάδα (αμοιβαιοποίηση χρεών, δημοσιονομικοί κανόνες κλπ) θα είναι παρόμοια με του συνασπισμού «φανάρι», με περιθώρια δημοσιονομικής χαλάρωσης.

R2G (SPD, Πράσινοι, Αριστερό Κόμμα): Με βάση τα προγράμματά τους, η Goldman Sachs εκτιμά ότι θα συμφωνήσουν εύκολα σε μεγαλύτερες δημόσιες επενδύσεις, δημοσιονομική χαλάρωση και αύξηση των κοινωνικών πολιτικών στο εσωτερικό. Όσον αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική και τα σχετιζόμενα με την Ελλάδα ζητήματα, όλα τα κόμματα του συγκεκριμένου συνασπισμού υποστηρίζουν την περαιτέρω αμοιβαιοποίηση των κινδύνων. Όμως δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα γιατί στο εσωτερικό δεν θα έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές κι έτσι οι εσωτερικές πιέσεις ίσως οδηγήσουν και μερική αλλαγή στάσης και σε θέματα εξωτερικής οικονομικής πολιτικής.