Τι μπορεί να σταματήσει την «αιμορραγία» της μεταποίησης

Τι μπορεί να σταματήσει την «αιμορραγία» της μεταποίησης

Της Μαίρης Βενέτη

H σινοαμερικανική διαμάχη φαίνεται ότι έχει μετατρέψει σε μεγάλο ασθενή την μεταποίηση παγκοσμίως.

Από μήνα σε μήνα τα στοιχεία βαίνουν ολοένα και επιδεινούμενα και το χειρότερο είναι ότι ο ρυθμός αυτής της επιδείνωσης αυξάνεται.

Στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τις χτεσινές ανακοινώσεις, η μεταποιητική δραστηριότητα τον Σεπτέμβριο συρρικνώθηκε με τον μεγαλύτερο ρυθμό των τελευταίων επτά ετών, κάτι που υποδηλώνει ότι δεν θα υπάρξει ανάκαμψη σύντομα.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταποίησης της ευρωζώνης σύμφωνα με την IHS Markit διαμορφώθηκε κάτω από τις 50 μονάδες- που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση- στις 45,7 μονάδες.

Η μέτρηση μπορεί να ήταν οριακά υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις για 45,6 μονάδες, όμως κινήθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2012.

Την ίδια ώρα και προς απογοήτευση της ΕΚΤ,  κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, κυρίως λόγω της πιο φθηνής ενέργειας. 

Οι τιμές καταναλωτή στις 19 χώρες του ευρώ ενισχύθηκαν κατά 0,2% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο και κατά 0,9% σε σύγκριση με τον περσινό μήνα, επιβραδύνοντας από το ετήσιο 1% του Αυγούστου. Ο δομικός ωστόσο ενισχύθηκε στο 1,2% από 1,1% τον προηγούμενο μήνα.

Ούτε και από την Μ.Βρετανία είχαμε θετικές ανακοινώσεις, καθώς σε χαμηλό οκτώ μηνών διαμορφώθηκε ο ρυθμός αύξησης των τιμών κατοικιών σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η αγορά επιβραδύνεται ξανά εν όψει του deadline του Οκτωβρίου για το Brexit.

Περνώντας από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ερχόμαστε πάλι αντιμέτωποι με το δράμα του μεταποιητικού κλάδου.

Τα στοιχεία βέβαια που ανακοινώθηκαν χτες ήταν διττά, καθώς σύμφωνα με την έρευνα της Markit ο κλάδος έδειξε μια μικρή ανάκαμψη, ενώ αντίθετα σύμφωνα με την έρευνα του Institute for Supply Management (ISM) η μεταποιητική δραστηριότητα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ISM, ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 47,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 49,1 μονάδες τον Αύγουστο.

Αντίθετα, σύμφωνα με την έρευνα της Markit η δραστηριότητα του κλάδου ανέκαμψε τον Σεπτέμβριο, με τον σχετικό δείκτη PMI να σκαρφαλώνει σε υψηλό πέντε μηνών στις 51,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 50,3 μονάδες τον Αύγουστο.

Σε επίπεδο τριμήνου όμως σύμφωνα με την ίδια έρευνα ο δείκτης κατέγραψε την χειρότερη επίδοση από το γ΄ τρίμηνο του 2009.

Οι αγορές μπορεί να μην υποδέχτηκαν με πανικό τις παραπάνω ανακοινώσεις, καθώς είναι «ντοπαρισμένες» ακόμα από τις πρόσφατες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής τόσο από την Fed όσο και από την ΕΚΤ, αλλά σίγουρα περιορίστηκε αισθητά η διάθεση για ρίσκο.

Ενδεικτικές ήταν άλλωστε και οι δηλώσεις του Charles Evans- πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Chicago- όσον αφορά ότι οι τελευταίες μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων βοήθησαν να διατηρηθεί η οικονομική επέκταση, η οποία έχει μπει στο 11ο έτος παρά τις δυσκολίες που γνωρίζει η οικονομία από την εμπορική αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Evans οι ΗΠΑ θα εμφανίσουν ετήσια ανάπτυξη κοντά στο 2,25% το 2019, "ένα ισχυρό νούμερο" όπως ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Το νούμερο αυτό όμως για να επιτευχθεί, θα πρέπει να έχουμε επιτέλους μια καλή εξέλιξη στις εμπορικές συνομιλίες που επανεκκινούνται τον Οκτώβριο.

Μάλιστα αν θέλουμε να έχουμε πιθανότητες για έγκαιρη αντιστροφή της πτώσης της μεταποιητικής δραστηριότητας, πριν αυτή πλήξει και το υπόλοιπο μακροοικονομικό και κατ'επέκταση μικροοικονομικό στερέωμα, θα πρέπει όχι μόνο οι δύο οικονομίες να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία, αλλά να προχωρήσουν άμεσα και στην άρση των δασμών που έχουν επιβάλλει η μια στην άλλη τους τελευταίους 19 μήνες.


Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.

Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες