Τι φέρνει η αναγνώριση του Bitcoin ως επίσημο νόμισμα
Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Τι φέρνει η αναγνώριση του Bitcoin ως επίσημο νόμισμα

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο που είναι έτοιμη να υιοθετεί το bitcoin ως νόμιμο κρατικό χρήμα, παράλληλα με το φράγκο CFA. Ο Πρόεδρος Τουαδέρα λέει ότι η κίνηση θα βάλει τη φτωχή χώρα στο επίκεντρο ξανά. Ο Πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας (CAR), Faustin Archange Touadera, υπέγραψε νόμο που νομιμοποιεί τα κρυπτονομίσματα και καθιστά το bitcoin νομικά αναγνωρισμένο νόμισμα στη χώρα μετά από ομόφωνη κοινοβουλευτική ψηφοφορία για το θέμα. 

Η κίνηση αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, σύμφωνα με μια ανάρτηση στην επίσημη σελίδα της κυβέρνησης στο Facebook.

«Με αυτήν την ιστορική απόφαση, το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης και εξυγίανσης της ειρήνης εισέρχεται σε μια νέα εποχή και η εκτελεστική εξουσία επιδεικνύει συνέπεια στην εφαρμογή της ατζέντας για την επίτευξη ισχυρής και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης προς όφελος της ανάπτυξης και των οικονομικών επιδόσεων, δημιουργώντας ευημερία για τους πολίτες μας», αναφέρει η ανακοίνωση. 

Εκτός από τη νομιμοποίηση του bitcoin ως αναγνωρισμένης μορφής χρήματος, το κράτος προχωρά επίσης με σχέδια υιοθέτησης κρυπτονομισμάτων γενικότερα. Όπως το Ελ Σαλβαδόρ, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία δεν εκδίδει δικό της νόμισμα. Χρησιμοποιεί το φράγκο CFA που υποστηρίζεται από τη Γαλλία, όπως ακριβώς το Ελ Σαλβαδόρ χρησιμοποιεί το δολάριο των ΗΠΑ. Το κράτος της Κεντρικής Αφρικής κατατάσσεται μεταξύ των λιγότερο ανεπτυγμένων οικονομιών στον κόσμο, με τη γεωργία να συνεισφέρει το περισσότερο ποσοστό στο ΑΕΠ της. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το ΑΕΠ της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας ήταν μόλις 2,38 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2020 και η χώρα κατατάσσεται κοντά στο χαμηλότερο σημείο του Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Τι σημαίνει αυτό για το Bitcoin

Η συγκεκριμένη κίνηση δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην τιμή διαπραγμάτευσης του Bitcoin, καθώς μόνο το 11.4% του πληθυσμού είναι χρήστες του δικτύου ή αλλιώς περίπου 557 χιλιάδες πολίτες μιας πολύ μικρής και φτωχής χώρας. Αντίστοιχα μόνο 140 χιλιάδες είναι οι χρήστες κοινωνικών δικτύων στην χώρα, άρα δεν αναμένεται να δημιουργήσει σημαντική βάση χρηστών για συναλλαγές μέσω Bitcoin.

Σε αντίθεση με το Ελ Σαλβαδόρ η υιοθέτηση δείχνει να είναι περισσότερο επικοινωνιακού χαρακτήρα με σκοπό την προσέλκυση ξένων επενδυτών και του ενδιαφέροντος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, παρά εξυπηρετεί κάποια ανάγκη. Τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά το κόστος των εμβασμάτων, ωστόσο η χώρα φαίνεται να έχει ελάχιστα εμβάσματα από άλλες χώρες. Η χώρα αναπτύσσεται με πληθυσμό 1.8% ετησίως, και ο αριθμός χρηστών κινητών τηλεφώνων κατά 9%.

Ωστόσο, ο μέσος όρος ηλικίας είναι πολύ χαμηλός στα μόλις 17.7 έτη, πρόκειται δηλαδή για μια εν δυνάμει σημαντική ομάδα χρηστών, καθώς τα κρυπτονομίσματα επιλέγονται συνήθως από νεότερες ηλικίας. Πουθενά στις κατατάξεις της χώρας (TOP10) δεν εμφανίζεται το Bitcoin ή τα κρυπτονομίσματα. 

Φυσικά, οποιαδήποτε ενέργεια, ακόμα και εάν αυτή είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα, συντελεί ολοένα στη χρήση και αναγνώριση του BTC ως μέσο συναλλαγής από κράτη και κρατικούς/ διεθνείς οργανισμούς. 

Τα κρυπτονομίσματα στην Ουκρανία

Την περασμένη Πέμπτη, η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας απαγόρευσε την αγορά κρυπτονομισμάτων με χρήση τοπικού νομίσματος για να «αποτρέψει τη μη παραγωγική εκροή κεφαλαίων από τη χώρα». Η επίδραση στον όγκο συναλλαγών που εκφράζεται σε Hryvnia ήταν σχεδόν στιγμιαία. Ο όγκος συναλλαγών BTC και USDT στο Binance έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα τους από πριν από την εισβολή της Ρωσίας, υποχωρώντας από το ισοδύναμο των  5 εκατομμυρίων δολαρίων ημερησίως, σε περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια μετά το Σαββατοκύριακο. 

Η Ουκρανία στηρίχθηκε σημαντικά στα κρυπτονομίσματα καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, νομιμοποιώντας στο παρελθόν τη χρήση τους τον περασμένο μήνα και λαμβάνοντας περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές BTC και ETH.