Θ. Πελαγίδης: Η ΕΚΤ θα στηρίξει την ανάκαμψη - Πιθανό το σενάριο του ήπιου πληθωρισμού περιορισμένης διάρκειας

Θ. Πελαγίδης: Η ΕΚΤ θα στηρίξει την ανάκαμψη - Πιθανό το σενάριο του ήπιου πληθωρισμού περιορισμένης διάρκειας

Την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εξακολουθήσει να στηρίζει την οικονομία της ευρωζώνης με διευκολυντικές νομισματικές πολιτικές, με πιθανό ενδεχόμενο ακόμη και την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, επισήμανε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Πελαγίδης, παραπέμποντας μάλιστα και στις σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, P. Lane. 

Ο κ. Πελαγίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» αναφέρθηκε στην τάση ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων διεθνώς, που απέδωσε στην ενδεχόμενη αναζωπύρωση πληθωριστικών προσδοκιών οι οποίες μπορούν να εξανεμίσουν τις αξίες αποδόσεων των ομολόγων.  

Εξέφρασε ωστόσο την εκτίμηση ότι η πιθανή εμφάνιση ενός «πληθωρισμού κόστους» πιθανότατα θα είναι ήπια και δεν θα έχει διάρκεια. 

Οι πληθωριστικές προσδοκίες, σημείωσε ο κ. Πελαγίδης, συνδέονται και με την αύξηση των τιμών σε διεθνή εμπορεύματα όπως το σιδηρομετάλλευμα αλλά και αγροτικά προϊόντα. 

Η εν λόγω αύξηση, διευκρίνισε, οφείλεται κατά κύριο λόγο, στην μεγάλη ζήτηση από την Κίνα, η οποία ήδη βιώνει έντονη ανάκαμψη. Τόνισε επίσης, ότι όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που διατηρούν τον πληθωρισμό χαμηλά, όπως η τεχνολογική καινοτομία, το δημογραφικό ζήτημα, οι οικονομικές ανισότητες ή και η αποδιοργάνωση και αποκέντρωση του εργατικού δυναμικού, θα παραμείνουν, συμπιέζοντας μεσομακροπρόθεσμα τις τιμές. 

Παρόλα αυτά, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα καθώς και άλλες χώρες, θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται φθηνά από τις αγορές, με την στήριξη της ΕΚΤ, διότι η συνοχή της Ευρωζώνης και η προώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης αποτελούν προτεραιότητα, ιδίως σήμερα που η Ευρώπη, όπως τόνισε, υφίσταται το εξωγενές σοκ της πανδημίας.  

Σχετικά με το ύψος του δημοσίου χρέους, ο κ. Πελαγίδης τόνισε ότι σημασία δεν έχει το απόλυτο μέγεθος, αλλά το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης που στην Ελλάδα είναι χαμηλό, χαμηλότερο από εκείνο της Ιταλίας, όπως και η άνω των 20 ετών ωρίμανσή του. 

Δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να υπάρξουν ρυθμίσεις για το χρέος που έχει δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Ο κ. Πελαγίδης υπογράμμισε ακόμη, ότι στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (FED) ουσιαστικά, έχει ήδη αποδεχθεί πως ο πληθωρισμός μπορεί να αφεθεί να κινηθεί και πάνω από το 2% για κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να πληθωριστεί μέρος του ιδιωτικού και δημόσιου χρέους. 

Η συζήτηση αυτή περί πιθανής προσωρινής υπέρβασης του στόχου για τον πληθωρισμό, γίνεται σε κάποιους οικονομικούς κύκλους και στην Ευρώπη, κατέληξε ο κ. Πελαγίδης.