Τέλος η χρηματοδότηση από τον ΕΛΓΑ στην ΠΑΣΕΓΕΣ

Τέλος η χρηματοδότηση από τον ΕΛΓΑ στην ΠΑΣΕΓΕΣ

Με τροπολογία της τελευταίας στιγμή σε νομοσχέδιο για τα νωπά προϊόντα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Ευάγγελος Αποστόλου νομοθετεί την διακοπή της επιχορήγησης από τον ΕΛΓΑ της άλλοτε πανίσχυρης Συνομοσπονδίας.

Συγκεκριμένα, καταργείται η διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 14 του ν. 4015/2011 από τότε που ίσχυε, ως προς την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης στην ΠΑΣΕΓΕΣ από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων. Σύμφωνα, μάλιστα, με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η εξοικονόμηση θα φτάσει τα 1.800.0000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Ε. Αποστόλου τα συγκεκριμένα χρήματα δεν έχουν δοθεί από καμία κυβέρνηση στην ΠΑΣΕΓΕΣ, ωστόσο μια δικαστική απόφαση (διαταγή πληρωμής) αναγκάζει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα νομοθετική ρύθμιση.  «Είπαμε ότι δεν θα πληρώσουμε και βεβαίως από το 2011 προβλέπεται ότι οι ενισχύσεις αυτές θα δίνονται με υπουργική απόφαση. Από το 2012 μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί αποφάσεις», υπογράμμισε ο κ. Αποστόλου.

Στην αιτιολογική έκθεση, τέλος, αναφέρεται ότι ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διατυπώσει επιφυλάξεις για τη προηγούμενη διάταξη, δηλαδή την επιχορήγηση και ως τούτου έρχεται πλέον η κυβέρνηση να νομοθετήσει εκ νέου.

Αλέξανδρος Διαμάντης

(φωτογραφία: SOOC)