Τα macros δείχνουν την ανισόρροπη ανάπτυξη

Τα macros δείχνουν την ανισόρροπη ανάπτυξη

Του Νικήτα Παπαντωνίου-Καρτάλη

Μετά την ανακοίνωση για τα αποτελέσματα του ΑΕΠ για το 4ο τρίμηνο του 2018, ακολούθησαν και τα άλλα τυπικά μακροοικονομικά στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά μόλις 1,6% για το τελευταίο τρίμηνο του έτους προσγειώνοντας την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ στο 1,9% πολύ πιο κάτω από τους αρχικούς στόχους του 2,5%.

Επιπρόσθετα ανησυχητικά είναι και τα νέα από το «μέτωπο» του πληθωρισμού και των εξαγωγών δείχνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Στα θετικά αποτελέσματα των δεικτών είναι η αύξηση των οικοδομικών αδειών καθώς και η μείωση της ανεργίας.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε λιγότερο από το προγραμματισμένο με το μόνο θετικό το γεγονός την αύξηση των εξαγωγών και για αγαθά και υπηρεσίες (+10.6%), που όμως συνδυάστηκε με την μεγαλύτερη μείωση ακαθάριστου σχηματισμού κεφαλαίου (-27.2%) από το 4ο τρίμηνο του 2016. Η επίδοση αυτή προσγείωσε ανώμαλα την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της χώρας στο 1.9%.

Ο πληθωρισμός για τον 2ο μήνα του 2019 αυξήθηκε μόλις κατά 0,6% συνεχίζοντας τις κακές επιδόσεις του προηγούμενου μήνα όπου ο αντίστοιχος δείκτης αυξήθηκε μόλις κατά 0,4%. Η αναιμική αύξηση του πληθωρισμού αποδεικνύει περίτρανα ότι η κατανάλωση και η παραγωγή στην Ελληνική επικράτεια δεν έχουν πάρει την ανιούσα καθώς η ανάπτυξη βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα ενώ φόροι και εισφορές αποτελούν τροχοπέδη για να πάρει εμπρός η οικονομία και ο πληθωρισμός να κινείται στα επίπεδα του 1,5%. Οι εξαγωγές για το μήνα Ιανουάριο του 2019 κινήθηκαν σε αρνητικά επίπεδα με αποτέλεσμα σε ετήσια βάση οι εξαγωγές να μειωθούν κατά -1,5%.

Στα θετικά των αποτελεσμάτων είναι η μείωση της ανεργίας που πλέον σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ είναι στο 18%. Η μείωση σε ετήσια βάση φτάνει στο -2,8% που όμως συνδυάζεται κατά το πλείστων από θέσεις μερικής απασχόλησης. Οι οικοδομικές άδειες για τον μήνα Δεκέμβριο αυξήθηκαν κατά 21,8% σε όρους όγκου όμως αυτό έγινε ανισομερώς. Πιο συγκεκριμένα η κύρια αύξηση πραγματοποιήθηκε στο Νότιο Αιγαίο (+50,1%), στην Αττική (+48,6%) και τα Ιόνια Νησιά (+46%) δείχνοντας ότι ανάκαμψη στην οικοδομή αφορά τα νησιά και την Αττική όπου ο τουρισμός ανθεί.