Τα φόρτωσαν όλα στον επόμενο…

Τα φόρτωσαν όλα στον επόμενο…

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Η κυβέρνηση ναρκοθέτησε την οικονομική πολιτική της επόμενης κυβέρνησης με μια σειρά από βόμβες συνολικής εμβέλειας 5 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα χάνει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, για φέτος αλλά και για το 2019 και 2020 και αυτό θα είναι το πρώτο πρόβλημα που θα πρέπει να διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση.

Ούτε μία λέξη, δεν ειπώθηκε χθες στο EuroWorking Group, για το ελληνικό ζήτημα. Ο Γιώργος Χουλιαράκης απαξίωσε να τιμήσει με την παρουσία του, τους μέχρι χθες στενούς συνεργάτες, τους ανθρώπους που τον βοήθησαν στις δύσκολες μνημονιακές διαδικασίες που με τόση επιμέλεια τήρησε και έστειλε έναν υπάλληλο της μόνιμης αντιπροσωπείας να εκπροσωπήσει τη χώρα.

Αντιθέτως, στις Βρυξέλλες οι υπηρεσίες της Κομισιόν εργάζονταν πυρετωδώς. Η 3η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας πέρασε από τα γραφεία των Επιτρόπων και αύριο θα ανακοινωθεί για να προειδοποιήσει αυστηρά την… επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

Η 3η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, προειδοποιεί την επόμενη κυβέρνηση ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος και για τα επόμενα δύο χρόνια, τίθεται σε κίνδυνο. Παράλληλα, διαπιστώνει δημοσιονομικό κενό 1,4 δισ. ευρώ τουλάχιστον (0,8% του ΑΕΠ) εξαιτίας των ανακοινώσεων Τσίπρα στο Ζάππειο και ταυτόχρονα καταγράφει αναλυτικότατα όλα όσα έπρεπε αλλά δεν έκανε η κυβέρνηση (μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις, διαρθρωτικές αλλαγές, παραβίαση του ορίου προσλήψεων στο Δημόσιο κλπ.) στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού.

«Τα μέτρα της 15ης Μαΐου θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019 και μετά», αναφέρει η Έκθεση.

«H ποιότητα των δημοσιονομικών μέτρων που υιοθετήθηκαν στις 15 Μαΐου αποτελούν πηγή ανησυχίας σε σχέση με το στόχο να γίνουν τα δημόσια οικονομικά πιο φιλικά προς την ανάπτυξη και την αύξηση των κοινωνικών δαπανών προς τις ομάδες του πληθυσμού που είναι πιο κοντά στο όριο της φτώχειας».

Σημειώνεται πως τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο Ζάππειο, θα κοστίσουν 1,2% του ΑΕΠ (0,7% του ΑΕΠ από τη μείωση του ΦΠΑ και τις συντάξεις και σε 0,5% του ΑΕΠ από τις ρυθμίσεις). Το πρωτογενές πλεόνασμα αντί για 3,5% θα υποχωρήσει περίπου στο 2,5% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, η Έκθεση θα αποφύγει να κάνει δημοσιονομικές προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια, 2020 και 2021, αφού είναι λογικό ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης με την επόμενη κυβέρνηση που θα καταθέσει το Προϋπολογισμό του 2020.

Σε κάθε περίπτωση οι εκπρόσωποι της Τρόικας εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό κενό θα διευρυνθεί έως και 5 δισ. ευρώ για τα δύο χρόνια αν δεν ακολουθηθούν αναπτυξιακές και μεταρρυθμιστικές πολιτικές που θα αλλάξουν άμεσα τη βάση υπολογισμού, δηλαδή το ΑΕΠ.