Τα «διαμάντια της Tiffany δεν είναι ο καλύτερος φίλος» της Louis Vuitton

Τα «διαμάντια της Tiffany δεν είναι ο καλύτερος φίλος» της Louis Vuitton

Μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες όλων των εποχών στον κόσμο των ειδών πολυτελείας, αυτή της εξαγοράς της διάσημης αμερικανικής κοσμηματοποιίας Tiffany Co από τον γαλλικό κολοσσό της λιανικής LVMH οδεύει προς "ναυάγιο" το οποίο κανείς δεν ξέρει αν θα επιφέρει παλιρροϊκά κύματα.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται ότι η ρήση, σήμα-κατατεθέν της Tiffany "τα διαμάντια είναι ο καλύτερος φίλος της γυναίκας" δεν ισχύει για την Louis Vuitton.

Το σκηνικό έχει ήδη τεθεί για μια πικρή διαφωνία. Η Tiffany ανακοίνωσε ότι θα υποβάλλει αγωγή εναντίον της LVMH για να την αναγκάσει να ολοκληρώσει την εξαγορά η οποία συμφωνήθηκε πέρυσι, κατηγορώντας τη γαλλική εταιρεία ότι σκοπίμως καθυστερεί την ολοκλήρωση της εξαγοράς.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η LVMH είπε ότι το διοικητικό συμβούλιο της είχε λάβει επιστολή από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών που της ζητάει να καθυστερήσει την εξαγορά της Tiffany, για μετά τις 6 Ιανουαρίου 2021, δεδομένης της απειλής πρόσθετων αμερικανικών δασμών κατά γαλλικών προϊόντων.

H LVMH πρόσθεσε ότι η Tiffany ζήτησε επίσης από τον γαλλικό όμιλο να αναβάλει το κλείσιμο της συμφωνίας έως τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους μετά από ήδη μία παράταση προθεσμίας για τις 24 Νοεμβρίου.

Η συμφωνία, ύψους 16 δις δολαρίων, η οποία θα αποτελούσε την μεγαλύτερη εξαγορά στον κλάδο των πολυτελών ειδών, συνήφθη πριν από την πανδημία, έχοντας δημιουργήσει ερωτήματα για το εάν το τίμημα που θα κατέβαλε η LVMH ήταν ιδιαίτερα υψηλό. Εδώ και μήνες, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Γαλλίας Μπερνάρ Αρνο, ιδιοκτήτης του κολοσσού του ειδών πολυτελείας είχε αναστολές για την εξαγορά της Tiffany, αφού θεωρούσε τα 16 δις δολάρια υπέρογκο ποσό. 

Όπως φαίνεται λοιπόν, η πανδημία του κορονοϊού και η επιθετική εμπορική πολιτική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο πύργος του οποίου στην Πέμπτη Λεωφόρο βρίσκεται μάλιστα δίπλα από το εμφατικό κατάστημα της Tiffany, βόλεψαν τον Μπερνάρ Άρνο. 

Σύμφωνα με την στήλη Lex της εφημερίδας Financial Times, ο Αρνο ο οποίος έχει το προσωνύμιο ο "Λύκος με τα Κασμίρ" κάνει ελιγμούς ώστε να αναγκάσει την διάσημη κοσμηματοποιία να υπαναχώρησει και να διαπραγματευτεί εκ νέου τη συμφωνία, αυτή τη φορά με χαμηλότερο αντίτιμο από τα 135 δολάρια ανά μετοχή. Όπως σημειώνουν αναλυτές και ειδικοί της αγοράς των ειδών πολυτελείας, ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος βρίσκεται σε θέση ισχύος, χωρίς να έχει πολλά να χάσει σε κάθε περίπτωση.