Στους Ολλανδούς της Reggeborgh τα ηνία της Ελλάκτωρ - Το μήνυμα των μεγαλομετόχων Δ. Μπάκου - Ι. Καϋμενάκη

Στους Ολλανδούς της Reggeborgh τα ηνία της Ελλάκτωρ - Το μήνυμα των μεγαλομετόχων Δ. Μπάκου - Ι. Καϋμενάκη

Νέα σελίδα για τον όμιλο Ελλάκτωρ γύρισε η σημερινή Γενική Συνέλευση της εταιρείας. Με τους Ολλανδούς της Reggeborgh να παίρνουν πλέον το τιμόνι, τοποθετώντας νέα διοίκηση της επιλογής τους, και τον έμπειρο Αν. Καλλιτσάντση να αποχωρεί από το Δ.Σ, η εταιρεία εισέρχεται σε μια καινούρια περίοδο κατά την οποία οι προκλήσεις και οι δυσκολίες θα περισσεύουν, με το μεγαλύτερο εμπόδιο στον ορίζοντα να προβάλει αυτό των νέων συνθηκών ανταγωνισμού που δημιουργούνται στον κλάδο. 

Θέση για τις σημερινές αποφάσεις έλαβαν και οι εφοπλιστές Δ. Μπάκος και Ι. Καϋμενάκης οι οποίοι αυτή τη στιγμή ελέγχουν ποσοστό πάνω από 25,5% στην εταιρεία όντας οι μεγαλύτεροι μέτοχοι. Σε σχετική ερώτηση, εκπρόσωπος μετέφερε το μήνυμα των δύο επιχειρηματιών ότι: «Ως μεγαλύτεροι μέτοχοι της Ελλάκτωρ, ευχόμαστε καλή έναρξη εργασιών στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο, τις δραστηριότητες του οποίου θα παρακολουθούμε στενά και με ενδιαφέρον».

Με δεδομένη την ισχυρή μετοχική θέση και το ενδιαφέρον των δύο επιχειρηματιών για την επόμενη ημέρα της Ελλάκτωρ, οι Δ. Μπάκος και Ι. Καϋμενάκης δηλώνουν παρόντες στις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν και εκπέμπουν το μήνυμα ότι θα επιδιώξουν ενεργό ρόλο στην εταιρεία. 


Η εξέλιξη της Γενικής Συνέλευσης ήταν εν πολλοίς αναμενόμενα καθώς η Reggeborgh είχε επιτύχει το προηγούμενο διάστημα να συγκεντρώσει την απαραίτητη στήριξη της πλειοψηφίας των μετόχων ώστε να κερδίσει το proxy fight με την πλευρά Καλλιτσάντση. 

Στην πράξη η περίοδος Καλλιτσάντση ολοκληρώνεται και τυπικά από σήμερα μετά την τριετή προσπάθεια να αναδιαρθρώσει τον όμιλο μέσω του φιλόδοξου προγράμματος «Change4Ellaktor», ενώ οι ενέργειες για την κεφαλαιακή ενίσχυση  της Ελλάκτωρ ξεκινούν από λευκό χαρτί υπό τη νέα διοίκηση της, καθώς απορρίφθηκε η πρόταση του απερχόμενου Δ.Σ για ΑΜΚ 50,4 εκατ. ευρώ σε συνδυασμό με συμψηφισμό ζημιών. Μένει πλέον να φανεί στην μακρά πορεία που ξεκινά από σήμερα, πως η νέα διοίκηση θα προσπεράσει τα πιθανά ζητήματα ανταγωνισμού που ενδέχεται να ανακύψουν τόσο για την ίδια όσο και για τον κλάδο συνολικά, δεδομένης της συμμετοχής της Reggeborgh στις δύο μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας. 

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης είχε εγκριθεί με 61,14% η ανάκληση των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ελλάκτωρ (το 38,77% καταψήφισε) ενώ λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα εγκρίθηκε με ποσοστό 61,28% η εκλογή νέας επιτροπής ελέγχου της εταιρείας (με μέλη τον Παναγιώτη Αλαμάνο, τον Κωνσταντίνο Τούμπουρο και την Αθηνά Χατζηπέτρου). Πρόκειται για το τελευταίο θέμα που ενέκρινε η γ.σ., σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση του proxy fight για τον έλεγχο της εταιρείας στον οποίο επικράτησε το Ολλανδικό fund της Reggeborgh. 

Στην πράξη το τιμόνι της εταιρείας φεύγει από τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο και να περάσει στα πρόσωπα επιλογής της Reggeborgh.

Νωρίτερα η Γενική Συνέλευση ενέκρινε με 61,28% την ανάκληση του συνόλου των μελών της Επιτροπής Ελέγχου της Ελλάκτωρ. Κατά ψήφισε το 38,71%

Στο έως σήμερα Δ.Σ της Ελλάκτωρ συμμετείχαν οι : Γ. Προβόπουλος (Πρόεδρος Δ.Σ., Μη Εκτελεστικό Μέλος), (Τάκης Δουμάνογλου Αντιπρόεδρος του Δ.Σ., Μη Εκτελεστικό Μέλος), Αναστάσιος Καλλιτσάντσης (Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος), Αλέξανδρος Εξάρχου (Σύμβουλος, Μη Εκτελεστικό Μέλος), Κομνηνός-Αλέξιος Κομνηνός (Σύμβουλος, Ανεξάρτητο - Μη Εκτελεστικό Μέλος), Δέσποινα - Μαγδαληνή (Ντιάνα) Μαρκάκη (Σύμβουλος, Ανεξάρτητο – Μη Εκτελεστικό Μέλος), Ελένη Παπακωνσταντίνου (Σύμβουλος, Ανεξάρτητο – Μη Εκτελεστικό Μέλος), Ιωάννης Πεχλιβανίδης (Σύμβουλος, Ανεξάρτητο – Μη Εκτελεστικό Μέλος), Κωνσταντίνος Χατζηπαναγιώτης (Ανεξάρτητο - Μη Εκτελεστικό Μέλος)

Η πρόταση της Reggeborgh που υπερψηφίστηκε από τους μετόχους ήταν τα ηνία να αναλάβουν οι : Γιώργος Μυλωνογιάννης (Πρόεδρος – Μη Εκτελεστικό Μέλος), Αριστείδης (Άρης) Ξενόφος (Αντιπρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος - Εκτελεστικό Μέλος), Δημήτριος Κονδύλης (Σύμβουλος - Εκτελεστικό Μέλος), Κωνσταντίνος Τούμπουρος (Σύμβουλος, Ανεξάρτητο – Μη Εκτελεστικό Μέλος) και Αθηνά Χατζηπέτρου (Σύμβουλος, Ανεξάρτητο – Μη Εκτελεστικό Μέλος)

Διπλό όχι στην αύξηση κεφαλαίου και τον συμψηφισμό ζημιών

Το πρωί η Γενική Συνέλευση είχε καταψηφίσει τη διπλή πρόταση της διοίκησης Καλλιτσάντση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 50,4 εκατ. ευρώ, και συμψηφισμό ζημιών 212,129 εκατ. ευρώ. Οι μέτοχοι απέρριψαν σε ποσοστό 89,41% επί των ψηφισάντων και το δεύτερο θέμα της ατζέντας, δηλαδή την πρόταση για αύξηση κεφαλαίου κατά 50,4 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα είχαν καταψηφίσει το πρώτο από τα δύο θέματα της πρότασης που έχει καταθέσει η πλευρά Αν. Καλλιτσάντση για την μείωση κεφαλαίου κατά 212,1 εκατ. ευρώ προς συμψηφισμό ζημιών. Οι μέτοχοι απέρριψαν την συγκεκριμένη πρόταση με ποσοστό 89,55% επί των μετόχων.

Η πρόταση αφορούσε τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά €212.129.282,97 με μείωση της ονομαστικής αξίας του συνόλου των μετοχών της από €1,03 σε €0,04 ανά μετοχή, προς ισόποσο συμψηφισμό ζημιών παρελθουσών χρήσεων. Επίσης την τροποποίηση του άρθρου 5, παρ. 1, του Καταστατικού της εταιρείας που αφορά στο μετοχικό κεφάλαιο, και την παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας για την υλοποίηση της αποφάσεως.

Οι δύο προτάσεις ήταν άμεσα συνδεδεμένες μεταξύ τους καθώς για την αύξηση κεφαλαίου των 50,4 εκατ. ευρώ προκειμένου να ενισχυθεί κατά κύριο λόγο η Άκτωρ, προϋπόθεση ήταν να προηγηθεί αρχικά μείωση κεφαλαίου κατά 212,1 εκατ. ευρώ προς συμψηφισμό ζημιών και να ακολουθήσει ΑΜΚ 50,416 εκατ. ευρώ με την έκδοση και διάθεση 50.416.942 νέων μετοχών.

Αν. Καλλιτσάντσης: Διαμορφώνουμε προϋποθέσεις για ισχυρή ανάπτυξη

Στη διάρκεια της τοποθέτησής του, πριν τις ψηφοφορίες, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ Αναστάσιος ανέλυσε στους μετόχους τα μέτρα που έχουν δρομολογηθεί από το 2018 στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Change4Ellaktor», επισημαίνοντας ότι η εταιρεία διαθέτει σήμερα ρευστότητα 400 εκατ. ευρώ και έχει εξασφαλίσει πρόσθετα κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ από την αύξηση της χρηματοδότησης σε υφιστάμενα έργα ΑΠΕ. Όπως τόνισε στο διάστημα μεταξύ 2014-2018, πριν δηλαδή οι αδελφοί Καλλιτσάντση αναλάβουν τα ηνία, η εταιρεία εμφάνισε συσσωρευμένες ζημιές 450 εκατ. ευρώ με αιχμή τις κατασκευαστικές δραστηριότητες, και είχε δανεισμό που υπερέβαινε τα 760 εκατ. ευρώ. Επομένως όπως είπε, τα στοιχεία που παρουσίασε στην πρόσφατη παρουσίασή της η Reggeborgh και αναφέρονταν στην αρνητική πορεία των μεγεθών της Ελλάκτωρ, δεν αναφέρονται σε αντιπροσωπευτική περίοδο.

Ο ίδιος υπερασπίστηκε των ενεργειών της  διοίκησης λέγοντας ότι επετεύχθη ο στόχος της εξόδου από δραστηριότητες που δημιουργούσαν ζημιές στην εταιρεία και βελτιώθηκε η απόδοσή της. Κατά τον Αν. Καλλιτσάντση, έχουν πλέον διαμορφωθεί από τη διοίκηση οι προϋποθέσεις εκείνες ώστε πλέον να μπει η Ελλάκτωρ σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης με ορίζοντα το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Σύμφωνα με τον Α. Καλλιτσάντση, από τον Αύγουστο του 2018 μέχρι σήμερα, η Άκτωρ έχει υπογράψει έργα αξίας 1,1 δισ. ευρώ, έχει συμβολαιοποιήσει διεκδικήσεις 260 εκατ. ευρώ και συμπληρωματικές συμβάσεις 120 εκατ. ευρώ.

Θέμα Ανταγωνισμού

Σε άλλη παρέμβασή του ο επικεφαλής της Ελλάκτωρ έθεσε ξανά στο τραπέζι τα σοβαρά προβλήματα ανταγωνισμού που δύναται να ανακύψουν στην πορεία όχι μόνο για την εταιρεία αλλά συνολικά για τον κλάδο, καθώς μεταξύ άλλων η εκτίμηση είναι πως δεν θα είναι δυνατή η ανάληψη έργων. 

Πρόταση καταψήφισης της ΑΜΚ από Reggeborgh

Νωρίτερα από την πλευρά των Ολλανδών μετόχων, ο νομικός εκπρόσωπος της Reggeborgh Γιώργος Σωτηρόπουλος, ζήτησε από το σώμα των μετόχων να καταψηφίσει την πρόταση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της σημερινής διοίκησης.

Μιλώντας για την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων εκ μέρους της Invesco, ο ίδιος είπε ότι η έκδοση προσωρινής διαταγής για αναβολή της στη Γ.Σ με το επιχείρημα ότι Reggeborgh έχει αποκτήσει τον έλεγχο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Ελλάκτωρ και κάποια πρόσωπα που προτείνονται στο διοικητικό συμβούλιο εμφανίζουν σύγκρουση συμφερόντων.

Κατά τον ίδιο είχε ζητηθεί από την DG Comp να λάβει ασφαλιστικά μέτρα κατά της Reggeborgh ώστε να απαγορευθεί η άσκηση δικαιώματος ψήφου στην Ελλάκτωρ, ωστόσο το αίτημα απερρίφθη . Ο εκπρόσωπος της Reggeborgh είχε ζητήσει από τους μετόχους την καταψήφιση της πρότασης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, λέγοντας πως δεν αποτελεί τεκμηριωμένη πρόταση και δεν εντάσσεται σε ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου.

Ο ίδιος είχε ενημερώσει τους μετόχους πως εφόσον εκλεγεί νέο Δ.Σ, θα καταθέσει αναλυτική πρόταση για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Ελλάκτωρ.