8ος χρόνος, ημέρα 2435η
Σάββατο, 2 Ιουλίου 2022

Στον Δημήτρη Μελισσανίδη πέρασε το ακίνητο της Shelman στη Χαλκίδα

Στον Δημήτρη Μελισσανίδη πέρασε το ακίνητο της Shelman στη Χαλκίδα

Εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη φέρεται να είναι ο νέος ιδιοκτήτης του ακινήτου της Shelman στην περιοχή της Χαλκίδας. Το ακίνητο, το οποίο στέγαζε στο παρελθόν τις κεντρικές εγκαταστάσεις της βιομηχανίας ξυλείας Shelman αποκτήθηκε σε πλειστηριασμό στην τιμή των 23,4 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία Shelman, η οποία ήταν εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, είχε ιδρυθεί το 1962 από τον Παναγιώτη Ηλιάδη. Μετά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε, την απέκτησε το 2009 η θεσσαλική εταιρεία Alfa Wood με τίμημα 11 εκατ. ευρώ, γεγονός που την καθιστούσε κυρίαρχη δύναμη στην εγχώρια αγορά ξύλου και προϊόντων ξυλείας.

Ωστόσο και η Alfa Wood αντιμετώπισε στη συνέχεια σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα σημαντικό μέρος της ακίνητης περιουσίας που διατηρεί να βρίσκεται υπό διαδικασία διενέργειας πλειστηριασμού.

Υπενθυμίζεται ότι η Shelman είχε τεθεί από το 2014 σε καθεστώς πτώχευσης, αποτελώντας κατά το παρελθόν έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές πάνελ τεχνητής ξυλείας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων με παραγωγικές εγκαταστάσεις σε Λάρισα, Γρεβενά αλλά και στη Βάρνα της Βουλγαρίας με θυγατρική εταιρεία που διατηρούσε εκεί.

Το ακίνητο της Χαλκίδας έχει συνολική έκταση περίπου 400 στρέμματα με κτιριακές εγκαταστάσεις 120.000 τ.μ. Κατά το παρελθόν η εκτίμηση της αξίας για το εργοστάσιο ήταν στα 60 εκατ. ευρώ, ποσόν που θεωρήθηκε από τους ενδιαφερόμενους ιδιαίτερα υψηλό.

Πάντως, όπως αναφέρουν πληροφορίες, για την απόκτηση του ακινήτου, θεωρείται καθοριστικό το γεγονός ότι το εργοστάσιο διαθέτει άμεση πρόσβαση σε λιμάνι.

Η Shelman αποφάσισε στις αρχές του 2013 την παύση λειτουργίας της μονάδες στο Βασιλικό της Χαλκίδας, προγραμματίζοντας ταυτόχρονα εκείνη την περίοδο τη μεταφορά των γραμμών παραγωγής στο εργοστάσιο που διατηρούσε στην Κομοτηνή με σκοπό την εξυπηρέτηση του υψηλού δανεισμού και τον εξορθολογισμό του κόστους.