Στο 1,9% ενισχύθηκε τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Στο 1,9% ενισχύθηκε τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Ανοδικά κινήθηκαν τον Αύγουστο οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, σε μηνιαία βάση αυξήθηκαν κατά 0,4%, λαμβάνοντας ώθηση κυρίως από τη μεγάλη αύξηση που σημειώθηκε στο κόστος υγρών καυσίμων. Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 1,9% από 1,7%.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο οι τιμές καταναλωτή είχαν αυξηθεί κατά 0,1% σε μηνιαία βάση.

Οι αναλυτές του Reuters είχαν προβλέψει άνοδο των τιμών καταναλωτού κατά 0,3% σε μηνιαία βάση και κατά 1,8% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι τιμές της βενζίνης εκτινάχθηκαν τον Αύγουστο κατά 6,3% που είναι και η μεγαλύτερη αύξηση που σημειώνεται από τον Ιανουάριο.

Οι τιμές αναμένεται να κινηθούν ανοδικά και αυτό το μήνα, κυρίως λόγω του τυφώνα Χάρβει που είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν προσωρινά τα διϋλιστήρια. Το επιτελείο του υπουργείου, πάντως, δεν διευκρίνισε εάν για την άνοδο των τιμών βενζίνης τον Αύγουστο έπαιξε επίσης ρόλο ο τυφώνας Χάρβει, δεδομένου ότι χτύπησε το Τέξας στο τέλος Αυγούστου.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κλάδων τροφίμων και ενέργειας, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και κατά 1,7% σε ετήσια βάση.