Στην «pole position» του επενδυτικού grand prix, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας

Στην «pole position» του επενδυτικού grand prix, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας

Επανήλθε το Χρηματιστήριο της Αθήνας μετά το -ιδιόμορφο λόγω πανδημίας- Πάσχα και η συνεδρίαση συνοδεύτηκε από ικανοποιητικό τζίρο 82,7 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των προσυμφωνημένων συναλλαγών. Με θετικό πρόσημο +0,12% έκλεισε ο ΓΔ στις 911,42 μονάδες και με ιδιαίτερο  αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές  του κλάδου της πληροφορικής .

Η καλή είδηση της ημέρας ήταν η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, τρίτη για το 2021, που βρήκε το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών με 20 δισ, ευρώ προσφορές για  πενταετές ομόλογο που οδήγησε στην τελική απόδοση του 0,20%, σφραγίζοντας τη μεγάλη επιτυχία της έκδοσης.  Τελικά, η χώρα άντλησε 3 δισ. ευρώ με νέο ιστορικό χαμηλό επιτόκιο για το Ελληνικό Δημόσιο, ανεξαρτήτως διάρκειας. Τα δυο τελευταία χρόνια η χώρα έχει αντλήσει 25 δισ. ευρώ με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, διατηρώντας τα ταμειακά διαθέσιμα σε ασφαλές επίπεδο.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που δημιουργεί προσδοκίες για τα επόμενα χρόνια, είναι βέβαιο ότι θα κινητοποιήσει και ιδιωτικές επενδύσεις προκειμένου η μεγάλη προσπάθεια μείωσης του επενδυτικού κενού να μη μείνει στα χαρτιά. Είναι σαφές ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας πρέπει να περάσει μέσα από τις μεγάλες  επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων της χώρας και κυρίως από αυτούς που θα βρεθούν στην...pole position της κούρσας για αναπτυξιακά projects βελτιώνοντας ταυτόχρονα και την ανταγωνιστικότητά τους.

Η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού τους, η μείωση της εταιρικής φορολογίας, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η προσφορά χρήματος από τον τραπεζικό τομέα που είναι σε φάση εξυγίανσης, είναι τα απαραίτητα συστατικά για τη δημιουργία ενός επενδυτικού περιβάλλοντος που ίσως η χώρα δεν έχει ξαναζήσει.

Στον κλάδο των υποδομών και της ενέργειας, πρωταγωνιστεί η ΓΕΚΤΕΡΝΑ της οποίας ο τζίρος  προσέγγισε το 1 δισ.το 2020 με αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας στα 306,3 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 12,5 εκατ. ευρώ.

 Ο Όμιλος τρέχει ένα επενδυτικό πρόγραμμα   ύψους 4 δισ. ευρώ με τις υποδομές να απορροφούν κεφάλαια στο Καστέλι, και στο καζίνο του Ελληνικού, στη δε ενέργεια, έργα εγκατάστασης ΑΠΕ, αντλησιοταμίευσης, συνολικής ισχύος  άνω των  2400 ΜW, διαχείρισης απορριμμάτων ύψους 200 εκατ. ευρώ και έργα ηλεκτροπαραγωγής για φυσικό αέριο ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Η MYTILINEOS έκανε ένα δυναμικό ξεκίνημα τη φετινή χρονιά, εμφανίζοντας κέρδη 37 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο, με τον κύκλο εργασιών να ανέρχεται στα 524 εκατ. ευρώ. Τον Φεβρουάριο του 2021, η MYTILINEOS ανέλαβε ισχυρές δεσμεύσεις για μείωση των άμεσων και έμμεσων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κατά τουλάχιστον 30% έως το 2030 σε σχέση με το 2019 και επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τη διάρκεια του α΄τριμήνου 2021 η MYTILINEOS προχώρησε στην απόκτηση χαρτοφυλακίου 20 υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,48 GW. Η κατασκευή τους θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023, με συνολικό προϋπολογισμό 888 εκατ. ευρώ.

Η MOTOR OIL έχει προγραμματίσει αυξημένα κονδύλια για νέες επενδύσεις, που θα φθάσουν από 175 εκατ. ευρώ το 2020, τα 240 εκατ. ευρώ και θα είναι προσανατολισμένες στην απανθρακοποίηση και την ενεργειακή μετάβαση. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού (110,4 εκατ. ευρώ) αφορά στη «ναυαρχίδα» του επενδυτικού προγράμματος, το συγκρότημα κατεργασίας νάφθας, συνολικού προϋπολογισμού 310 εκατ. ευρώ., που θα συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής βενζινών υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθώς και κηροζίνης και υδρογόνου. 

Ανάλογες επενδύσεις έχουν δρομολογήσει τα Ελληνικά Πετρέλαια με επένδυση 130 εκατ. ευρώ για φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη ύψους 130 εκατ. ευρώ  που θα παράγει ρεύμα μηδενικών εκπομπών για 75000 νοικοκυριά. Αντίστοιχα η ΕΛΒΑΛ του Ομίλου VIOHALCO ολοκλήρωσε ήδη  την πρώτη φάση του σχεδιασμού της στα Οινόφυτα ύψους 150 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση νέου θερμού ελάστρου , ενώ ήδη η εταιρεία έχει ξεκινήσει το επόμενο διετές στάδιο του προγράμματος, ύψους 100 εκ. ευρώ, με στόχο τη μεγαλύτερη αξιοποίηση της νέας παραγωγικής δυναμικότητας. 

Επιπροσθέτως,  από την ανάπτυξη δικτύων 5G από τον ΟΤΕ και ακολούθως από Vodafone και WIND αναμένονται οφέλη στην παραγωγικότητα και αποδοτικότητα  από την εφαρμογή τους  και θα επιφέρουν αλλαγές στις επιχειρήσεις,τις δεξιότητες και τις υπηρεσίες.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης προσβλέποντας σε μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και παρέχοντας μια μεγάλη αναλογία ιδιωτικών επενδύσεων, ανοίγει το δρόμο για τράπεζες και επιχειρήσεις  ώστε να συνθέσουν ένα οικονομικό πλέγμα που θα αλλάξει το επενδυτικό momentum στη χώρα.