Στη λίστα FBI με τους 10 πλέον καταζητούμενους η Cryptoqueen, Ruja Ignatova

Στη λίστα FBI με τους 10 πλέον καταζητούμενους η Cryptoqueen, Ruja Ignatova

Γερμανίδα πολίτης που κατηγορείται ότι αφαίρεσε από επενδυτές ποσό ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων πουλώντας ένα πλαστό κρυπτονόμισμα που ονομάζεται OneCoin προστέθηκε στη λίστα του FBI με τους δέκα πιο καταζητούμενους φυγάδες του, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι την Πέμπτη.

Η Ruja Ignatova, γνωστή και ως «Cryptoqueen», αντιμετωπίζει από το 2019  οκτώ κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων της απάτης μέσω εμβάσματος και της απάτης σε χρεόγραφα για τη λειτουργία της OneCoin Ltd με έδρα τη Βουλγαρία ως πυραμιδικό σύστημα.

Οι εισαγγελείς λένε ότι η εταιρεία πρόσφερε προμήθειες σε μέλη της που δελέαζαν άλλους να αγοράσουν ένα κρυπτονόμισμα χωρίς καμία αξία.

«Βρήκε το τέλειο τάιμινγκ για το σχέδιό της, εκμεταλλευόμενη τις φρενήρεις εικασίες των πρώτων ημερών του κρυπτονομίσματος», δήλωσε ο Damian Williams, ο ανώτατος ομοσπονδιακός εισαγγελέας στο Μανχάταν. Ο Williams περιέγραψε το OneCoin ως «μία από τις μεγαλύτερες πυραμίδες Ponzi στην ιστορία», όπως μεταδίδει το Reuters.

Η Ιγκνάτοβα εξαφανίστηκε στα τέλη του 2017, αφού έβαλε κοριούς σε ένα διαμέρισμα που ανήκε στον Αμερικανό φίλο της και διαπίστωσε έτσι ότι αυτός συνεργαζόταν με μια έρευνα του FBI για το OneCoin, αποκάλυψε ο Williams.

Επιβιβάστηκε σε μια πτήση από τη Βουλγαρία για την Ελλάδα και έκτοτε δεν την έχουν χαθεί τα ίχνη της. Το FBI προσφέρει αμοιβή 100.000 δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη της Ignatova, δήλωσε ο Michael Driscoll, βοηθός διευθυντής του FBI στη Νέα Υόρκη. Ο Driscoll αρνήθηκε να σχολιάσει τυχόν στοιχεία σχετικά με το πού μπορεί να βρίσκεται η Ignatova. Το γραφείο προσθέτει φυγάδες στη λίστα με τους περισσότερους καταζητούμενους όταν πιστεύει ότι το κοινό μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσει στον εντοπισμό υπόπτων.

«Έφυγε με ένα τεράστιο ποσό μετρητών», είπε η Driscoll στους δημοσιογράφους. «Τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν πολλούς φίλους και φαντάζομαι ότι το εκμεταλλεύεται αυτό». Η Ignatova κατηγορήθηκε μαζί με τον Mark Scott, έναν πρώην  δικηγόρο, ο οποίος σύμφωνα με τους εισαγγελείς ξέπλυνε περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια για το OneCoin. Ο Scott κρίθηκε ένοχος για συνωμοσία για ξέπλυμα χρήματος και συνωμοσία για τραπεζική απάτη μετά από δίκη τριών εβδομάδων στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν. 

To FBI μάλιστα εξέδωσε αφίσα με την φωτογραφία και τα στοιχεία της και στα ελληνικά.

pdf