Στη Βουλή η τροπολογία για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος

Στη Βουλή η τροπολογία για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος

Κατατέθηκε χθες Τρίτη το βράδυ στη Βουλή η τροπολογία για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση έως 600 ευρώ των καταναλωτών ρεύματος καθώς και για την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους ηλεκτροπαραγωγούς.

Πρόκειται για μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση στο πλαίσιο του «πακέτου» ενίσχυσης των καταναλωτών έναντι των αυξήσεων στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με την τροπολογία, δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα με καθαρό οικογενειακό εισόδημα του 2020 έως 45.000 Euro, για τον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας και της κατοικίας των φοιτητών που σπουδάζουν στο εσωτερικό, με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας, της περιόδου 1.12.2021 - 31.5.2022.

Η ενίσχυση αντιστοιχεί στο 60% της αύξησης των λογαριασμών ρεύματος αφού αφαιρεθούν οι εκπτώσεις που έχουν χορηγήσει οι προμηθευτές και η επιδότηση από το Δημόσιο. Η επιδότηση θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής του δικαιούχου ο οποίος θα πρέπει να υποβάλει αίτηση σε ειδική εφαρμογή που θα δημιουργηθεί στην ψηφιακή πύλη gov.gr από την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Σε σχέση με την έκτακτη εισφορά για τους ηλεκτροπαραγωγούς η τροπολογία προβλέπει ότι θα αφορά την αυξημένη κερδοφορία (μικτό περιθώριο) της περιόδου από 1 Οκτωβρίου 2021 έως 30 Ιουνίου 2022. Τα επιπλέον κέρδη, αφού αφαιρεθούν οι εκπτώσεις και επιστροφές που έχουν χορηγηθεί προς τους τελικούς καταναλωτές (μέσω των συνδεδεμένων με τους παραγωγούς προμηθευτών) θα φορολογηθούν με ποσοστό 90%.

Το ποσό της εισφοράς θα υπολογιστεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανά παραγωγό με μεθοδολογία που θα καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση και θα κατατεθεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης