Σταθερά διατηρεί τα επιτόκια η BoE

Σταθερά διατηρεί τα επιτόκια η BoE

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας μετά από την οικονομική «βουτιά» του πρώτου τριμήνου και αφού ανέφερε ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν η ασθενέστερη, αυξανόμενη με ετήσιο ρυθμό μόλις 0,4% το πρώτο τρίμηνο.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, 7 από τα νέα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ψήφισαν υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στο 0,5%, όπως είχαν εκτιμήσει 3 από τους 54 οικονομολόγους σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Οι Ιαν Μακάφερτι και Μίκαελ Σάουνντερς επανέλαβαν την ψήφο του υπέρ μιας αύξησης της τάξεως του 0,75%.

Παρ'' όλο που η BοE διατηρεί ζωντανή την προοπτική μιας αυστηρότερης πολιτικής, η δήλωσή της υποδηλώνει έναν ήπιο ρυθμό.

Εάν η οικονομία αναπτυχθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα ήταν σκόπιμη η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

Στον απόηχο της απόφασης, η λίρα κατέγραψε πτώση, αντιστρέφοντας τα κέρδη που κατέγραφε νωρίτερα. Έναντι του δολαρίου εμφανίζει πτώση 0,12% στα 1,3505 δολάρια, ενώ νωρίτερα κατέγραφε άνοδο 0,5%.

Επίσης, η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας αναθεώρησε καθοδικά τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό στο β'' τρίμηνο στο 2% σε σχέση με το 2,5% του Μαρτίου και για το ΑΕΠ στο 1,4%, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση.