Stamps.com: Μία πολύ τολμηρή και φιλόδοξη εξαγορά από την Thoma Bravo

Stamps.com: Μία πολύ τολμηρή και φιλόδοξη εξαγορά από την Thoma Bravo

Την Παρασκευή που μας πέρασε, οι μέτοχοι της Stamps.com (STMP NASDAQ) πήδηξαν από την χαρά τους. Η μετοχή της εταιρείας ανέβηκε κατά 64% και έκλεισε στα 324,23 δολάρια, μία ανάσα από τα ιστορικά υψηλά του περασμένου καλοκαιριού. Αφορμή της τεράστιας ανόδου ήταν η ανακοίνωση της συμφωνίας για την εξαγορά της Stamps.com από την Thoma Bravo (Stamps.com: Εξαγοράζεται από την Thoma Bravo έναντι 6,6 δισ. δολαρίων | Liberal Markets), μία από τις πιο γνωστές εταιρείες του χώρου του Private Equity.

Η Stamps.com είναι μία εταιρεία που προσπαθεί να κάνει πιο εύκολη την αποστολή επιστολών και δεμάτων για τους πελάτες της. Στην ουσία τους προσφέρει, έναντι συνδρομής και με πολύ ανταγωνιστικές τιμές, την δυνατότητα να φτιάξουν στον υπολογιστή τους ένα υποκατάστημα ταχυδρομείου. Μέσω του λογισμικού της Stamps.com, μπορούν να υπολογίσουν το κόστος αποστολής μίας επιστολής ή ενός δέματος, να εκτυπώσουν ένα αυτοκόλλητο γραμματόσημο και να το κολλήσουν πάνω στην επιστολή ή το δέμα, όπως ακριβώς γίνεται σε ένα υποκατάστημα των κρατικών ταχυδρομείων ή μίας ιδιωτικής εταιρείας Courier.

Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση η όλη διαδικασία γίνεται από τον πελάτη της Stamps.com, ο οποίος στην συνέχεια πατάει ένα κουμπί και ύστερα από λίγο έρχεται ο απεσταλμένος της ταχυδρομικής εταιρείας που επέλεξε και παραλαμβάνει το δέμα. Η Stamps.com συνεργάζεται με αρκετές εταιρείες, μικρές και μεγάλες, οι δύο πιο σημαντικές από αυτές όμως είναι τα αμερικανικά ταχυδρομεία (United States Postal Service ή USPS) και η ιδιωτική U.P.S. (United Parcel Service).

Πέρα από την ευκολία χρήσης της υπηρεσίας, οι πελάτες της Stamps.com εκτιμούν και τις πολύ καλές τιμές, που είναι συνήθως σημαντικά χαμηλότερες από αυτές που θα πλήρωναν αν ήταν απ’ ευθείας πελάτες των ταχυδρομικών εταιρειών. Ειδικά για τους μεγάλους εταιρικούς πελάτες, οι οποίοι όχι μόνο αποστέλλουν αλλά παραλαμβάνουν (με δική τους χρέωση) δέματα και επιστολές από τους συνεργάτες τους, το λογισμικό της Stamps.com τους δίνει την δυνατότητα να ελέγξουν εύκολα και την διαδικασία αποστολής και παραλαβής και το κόστος της.

Η περσινή χρονιά ήταν πολύ καλή για την Stamps.com, καθώς η αναγκαστική παραμονή στις κατοικίες και τα γραφεία αύξησε την ζήτηση για τις υπηρεσίες της, και ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 33% φθάνοντας τα 758 εκατομμύρια δολάρια. Η συνεργασία της με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, όπως η Shopify και η Amazon, την βοήθησε πολύ πέρυσι, αλλά για το 2021 οι προβλέψεις είναι αρκετά συντηρητικές, αφού οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν αύξηση του κύκλου εργασιών μικρότερη από 5%.

Αυτές οι εκτιμήσεις έχουν δημιουργήσει στην αγορά μία αίσθηση απορίας σχετικά με το τίμημα της εξαγοράς, διότι θεωρητικά, ούτε ο τωρινός κύκλος εργασιών ούτε τα προβλεπόμενα λειτουργικά κέρδη για το 2022 (274 εκατομμύρια δολάρια) δικαιολογούν το τίμημα των 6,6 δις δολαρίων. Βέβαια, το αντικείμενο δραστηριοποίησης της Stamps.com και ο τρόπος λειτουργίας της, ταιριάζει με αρκετές από τις πρόσφατες εξαγορές που έχει κάνει η Thoma Bravo (Ο Orlando Bravo, o βασιλιάς των Private Equity,  πηγαίνει από το ένα deal στο άλλο με αιχμή την τεχνολογία | Liberal Markets), καθώς η Stamps.com παρέχει υπηρεσίες μέσω διαδικτύου και πληρώνεται από τους πελάτες της μέσω συνδρομών (732.000 συνδρομητές αυτή την στιγμή).

Αυτό όμως δεν αρκεί από μόνο του για να δικαιολογήσει μία «ακριβή» εξαγορά. Ο Orlando Bravo και οι συνεργάτες του, οι οποίοι έχουν πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό τους και φημίζονται για την υπομονή τους και την στρατηγική «buy and build» πρέπει να έχουν στο μυαλό τους κάτι που δεν είναι αυτή την στιγμή προφανές στους περισσότερους αναλυτές. Λαμβάνοντας υπόψη μας τον τρόπο με τον οποίον η Thoma Bravo διοικεί τις εταιρείες που εξαγοράζει, η πιο λογική υπόθεση που μπορούμε να κάνουμε είναι πως θα προσπαθήσει να βοηθήσει την Stamps.com να αναπτύξει ακόμα περισσότερο τις εργασίες της, βασιζόμενη στις υφιστάμενες συνεργασίες της με επιχειρήσεις όπως η Amazon, η Shopify και η Microsoft.

Επίσης, πρέπει να υποθέσουμε πως η Thoma Bravo εκτιμά πως η μεγάλη στροφή προς τις διαδικτυακές υπηρεσίες που ξεκίνησε το 2020, όχι μόνο δεν θα σταματήσει αλλά θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα. Δεδομένο όμως πως η Stamps.com θα πάψει να διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, το πιθανότερο είναι πως θα περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να μας λυθούν οι απορίες σχετικά με την επιχειρηματική λογική αυτής της κίνησης.

Αυτό όμως δεν θα ισχύσει για τους χρηματοδότες της εξαγοράς, οι οποίοι προφανώς θα μαθαίνουν όλες τις λεπτομέρειες για την πορεία της εταιρείας. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Παρασκευής, οι χρηματοδότες είναι η Blackstone Credit, η Ares Management και η PSP Investments Credit, και οι τρεις γνωστά και ισχυρά ονόματα του αμερικανικού επιχειρηματικού κόσμου.

Αυτό που κάνει εντύπωση εδώ, και σχολιάστηκε και από τον γνωστό αμερικανό τηλεπαρουσιαστή Jim Cramer, είναι το γεγονός πως καμία τράπεζα δεν περιλαμβάνεται στους χρηματοδότες της εξαγοράς, παρά το ότι η μεγάλη τράπεζα J.P. Morgan ήταν σύμβουλος της Stamps.com. Αυτή η απουσία είναι πολύ πιθανόν να οφείλεται στους σημαντικούς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί εδώ και χρόνια στις τράπεζες, όχι μόνον στις Η.Π.Α. αλλά και παγκοσμίως.

Οι περιορισμοί αυτοί στερούν από τις τράπεζες την απαραίτητη ευελιξία και αφήνουν το πεδίο ανοικτό σε εταιρείες όπως οι τρεις παραπάνω, οι οποίες μπορούν να πάρουν μεγαλύτερα ρίσκα και να εισπράξουν μεγαλύτερες αποδόσεις. Αν λοιπόν, για μία ακόμα φορά, επιβεβαιωθεί το επιχειρηματικό ένστικτο του Orlando Bravo, η Blackstone, η Ares και η PSP θα πετύχουν πολύ αξιόλογες αποδόσεις σε αντίθεση με τις τράπεζες που μάλλον θα είναι ακόμα εγκλωβισμένες από τα πολύ χαμηλά επιτόκια.