Στα 6 δισ. το αποθεματικό του κράτους

Στα 6 δισ. το αποθεματικό του κράτους

Συμπληρωματικό προϋπολογισμό καταθέτει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας αυξάνοντας το τακτικό αποθεματικό κατά 5 δισ. ευρώ. Με την κίνηση αυτή το αποθεματικό θα έχει συνολικά κονδύλια ύψους 6 δισ. ευρώ τα οποία και θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, των επαγγελματιών και των εργαζομένων αλλά και των υπουργείων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της «μάχης».

Σύμφωνα με πληροφορίες στην συνεδρίαση τη Βουλής όπου αναμένεται να μιλήσει ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης καθώς και ο Χρ. Σταϊκούρας, θα παρουσιαστούν συνολικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, ενώ ο υπουργός θα εξειδικεύσει όσα έχουν ήδη εξαγγελθεί, αλλά και θα αναφερθεί σε όσα θα ληφθούν προς το τέλος της κρίσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται να σταθεί επίσης στις προοπτικές για τις τράπεζες και τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ αναφορά θα κάνει και για την κατάσταση της ρευστότητας του ελληνικού Δημοσίου. Σημειωτέον ότι τα πρόσθετα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που σηκώνουν το βάρος της κρίσης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αναμένεται να φθάσουν τα 12 δισ. ευρώ,

Ο υπουργός θα αναφερθεί και στη συρρίκνωση του ΑΕΠ σημειώνοντας ότι κατά το β' τρίμηνο αυτή θα είναι βαθιά και ότι παρά την ανάκαμψη στο σημαντική ανάκαμψη στο γ΄ τρίμηνο, η ύφεση φέτος είναι βέβαιη.  Ο κ. Σταϊκούρας αναμένεται να τοποθετηθεί και για τις σύνοδο του Eurogroup της 7ης Απριλίου το οποίο καλείται να σχεδιάσει άμεσα ένα πακέτο για τις χώρες της Ευρωζώνης.

Ταυτόχρονα θα αναφερθεί και στο σύνολο της νέας δέσμης μέτρων που σχεδιάζεται μέτρων για τις επιχειρήσεις. Εκτός από τα κονδύλια που θα «σηκώσει» ο προϋπολογισμός, τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης θα προέλθουν από κεφάλαια της Ε.Ε. τα οποία και δεν θα προστεθούν στο ελληνικό χρέος. Συγκεκριμένα 1,8 δισ. ευρώ θα προέλθουν  από ευρωπαϊκά κεφάλαια που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, ενώ η Ε.Ε. παρέχει ευελιξία στη χρήση των διαρθρωτικών ταμείων από τα οποία μπορεί να προέλθουν 2-5 δισ. ευρώ επιπλέον. Παράλληλα, υπάρχει και το QE,  με την  ΕΚΤ να μπορεί πλέον  να αγοράσει έως και 15 δισ. ευρώ ελληνικό χρέος.

Πάντως με την κρίση να γιγαντώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο το μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα μας αφορά την ταμειακή ρευστότητα τους επόμενους μήνες. Η κυβέρνηση προσδοκά σε μία λύση από την ευρωζώνη καθώς τα διαθέσιμα επαρκούν μέχρι τον Ιούνιο και στην παρούσα φάση δεν θέλει να χρησιμοποιήσει το “μαξιλάρι” ασφαλείας. Και αυτό καθώς ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει το τι θα γίνει κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους αλλά και το 2021. Ωστόσο, υπάρχει το “μαξιλάρι” των φορέων τα οποία εάν και είναι κατατεθειμένα στον ίδιο λογαριασμό (με το “μαξιλάρι” ασφαλείας), εντούτοις μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς να χρειάζεται έγκριση από τους θεσμούς. Το ποσό αυτό σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνά τα 4-5 δις. ευρώ και αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες του κράτους ή νέα μέτρα στήριξης. Ταυτόχρονα ουδείς προς το παρόν γνωρίζει κατά πόσο οι επιχειρήσεις, των οποίων οι φορολογικές υποχρεώσεις έχουν ανασταλεί μέχρι τις 31 Αυγούστου, θα μπορέσουν να τις πληρώσουν, εξέλιξη που θα δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στα κρατικά ταμεία.