Σπίτι από προκάτ ή από μπετόν; Τα υπέρ και τα κατά

Σπίτι από προκάτ ή από μπετόν; Τα υπέρ και τα κατά

Συμφέρει ή όχι η κατασκευή ενός σπιτιού προκάτ συγκριτικά με μια συμβατική κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα; Είναι αντισεισμική, πόσο κοστίζει και σε πόσο χρόνο ολοκληρώνεται; Ποια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας προκατασκευασμένης κατοικίας; Το σίγουρο είναι η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει κάνει άλματα, τα σύγχρονα προκάτ σπίτια κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και η εικόνα τους δεν έχει τη παραμικρή σχέση με εκείνη προηγούμενων δεκαετιών, της πρόχειρης κατασκευής με ελενίτ για οροφή.

Τα…μυστικά και κυρίως τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των προκατασκευασμένων εξηγεί στο Liberal Μarkets, ο Παναγιώτης Μερεκούλιας, Managing Partner της κατασκευαστικής - εκτιμητικής εταιρείας Values.

Τα προκατασκευασμένα σπίτια κερδίζουν τα τελευταία χρόνια έδαφος ειδικά σε τουριστικές περιοχές που χρησιμοποιούνται είτε ως εξοχικές κατοικίες, είτε πλέον ως τουριστικές εγκαταστάσεις (bungalows, boutique hotels, chalets). «Ωστόσο, αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι η προκάτ κατασκευή είναι απλά ένας διαφορετικός τρόπος δόμησης και όχι μια πρόχειρη κατασκευή. Συνεπώς, όπως όλοι οι τρόποι δόμησης έχει ξεκάθαρα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα» σημειώνει.

Όπως εξηγεί, το βασικό πλεονέκτημα είναι ο μικρός χρόνος ολοκλήρωσης της κατασκευής, καθώς υπολογίζεται ότι απαιτούνται κατά μέσο όρο τέσσερις μήνες. Στα συν των προκάτ ανήκει το σταθερό κόστος κατασκευής το οποίο είναι γνωστό εξ αρχής, χωρίς να αναμένονται απρόβλεπτα, όπως σε μία συμβατική κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα. Βέβαια, θα πρέπει να δοθεί προσοχή στο γεγονός ότι τα προκάτ σπίτια δεν μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε. «Υπάρχουν για παράδειγμα, περιοχές χαρακτηρισμένες ως παραδοσιακοί οικισμοί, ή περιοχές πλησίον αρχαιολογικών χώρων όπου απαγορεύεται η τοποθέτηση προκάτ κατασκευών» διευκρινίζει.

Ποιο είναι όμως, το κόστος ενός προκατασκευασμένου ακινήτου; Μια κατοικία 90 τ.μ. με τρία υπνοδωμάτια, κουζίνα, μπάνιο W.C. και καθιστικό κοστίζει περίπου 800 ευρώ / τ.μ.

«Οι τιμές των προκάτ τείνουν να μειώνονται όσο αυξάνονται οι επιφάνειες για αυτό και οι αγοραστές αυτής της κατηγορίας προτιμούν κατοικίες άνω των 80 τ.μ. Επίσης, όπως και στις συμβατικές κατασκευές γίνεται όλη η διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας. Καταχωρείται δηλαδή στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ πλήρης φάκελος με όλες τις απαιτούμενες μελέτες (Τοπογραφικό, Διάγραμμα Δόμησης, Αρχιτεκτονικά, Στατική μελέτη, ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες, πυροπροστασία, μελέτη ενεργειακής απόδοσης κλπ)» τονίζει.

Ταυτόχρονα, η λύση προκατ είναι περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον, ενώ κατά την κατασκευή υπάρχει ελάχιστη απώλεια υλικών, αφού η παραγωγή των διαφόρων τμημάτων του ακινήτου γίνεται σε έναν εργοστασιακό χώρο. Εκτός αυτού πολλές εταιρείες για την κατασκευή των κατοικιών χρησιμοποιούν αποκλειστικά οικολογικά υλικά. Μήπως όμως, υφίσταται αισθητικό πρόβλημα; Ο κ. Μερεκούλιας είναι κατηγορηματικά αντίθετος, σημειώνοντας ότι, σε επίπεδο αισθητικής, ο κλάδος έχει εξελιχθεί τόσο πολύ που σε πολλές περιπτώσεις είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις αν πρόκειται για συμβατική κατασκευή ή προκάτ».

Προσθέτει ότι η λύση προκάτ πέρα από τις μονοκατοικίες και στα τουριστικά καταλύματα έχει εφαρμογή και στα λεγόμενα «πανωσηκώματα». Το σύστημα δόμησης με ελαφριά προφίλ χάλυβα είναι ιδανική λύση λόγω του χαμηλού βάρους ειδικά για προσθήκες καθ' ύψος σε κτίρια κατασκευασμένα πριν από το 1985. Επίσης αυτές οι κατασκευές είναι εξαιρετικά αντισεισμικές.

Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα; Η απάντηση είναι καταφατική. Η απάντηση είναι καταφατική. Όπως σημειώνει ο κ. Μερεκούλιας, ένα σημαντικό μειονέκτημα είναι ότι εξαιτίας του τρόπου κατασκευής τους οι προκατ λύσεις είναι εξαιρετικά ευπαθείς στις διάφορες ενώσεις τους, όπου και συχνά δημιουργούνται έντονες ρηγματώσεις. Βέβαια, ορισμένες εταιρείες κατασκευής προκάτ σπιτιών προτείνουν και εφαρμόζουν διάφορες λύσεις αντιμετώπισης των θεμάτων ρηγματώσεων. «Καθώς εξελίσσεται ο κλάδος, όμως, πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους προβλήματα θα λυθούν. Στα μειονεκτήματα συγκαταλέγεται επίσης και ο περιορισμένος αριθμός επιλογών σε στυλ κτιρίων καθώς και ο περιορισμός του ύψους του κτιρίου σε δύο ορόφους, με περιορισμένο αριθμό  εταιρειών να διαθέτει και κτίρια 3 ορόφων. Επίσης, συχνά οι τραπεζες δανειοδοτούν την αγορά προκάτ κατοικιών μόνο από συγκεκριμένες εταιρείες γεγονός που επίσης συγκαταλέγεται στα αρνητικά δεδομένα της προκάτ κατασκευής» αναφέρει.

«Σήμερα τα προκάτ είναι μοντέρνα και καινοτόμα σπίτια, απλά όπως σε κάθε κίνηση θα πρέπει οι υποψήφιοι αγοραστες να είναι προσεκτικοί και να ζητούν από την εταιρεία την πιστοποίηση που διαθέτουν από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ο κλάδος έχει πολλές προοπτικές ανάπτυξης καθώς στην Ευρώπη το 15% των κτιρίων είναι προκατ ενώ στην Ελλάδα τα αντίστοιχα ποσοστά είναι πολύ χαμηλά» καταλήγει ο κ. Μερεκούλιας.