7ος χρόνος, ημέρα 2103η
Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2021

Σκυλακάκης: Νέο εργαλείο ελέγχου του Ταμείου Ανάκαμψης - Πώς θα στελεχωθεί

Σκυλακάκης: Νέο εργαλείο ελέγχου του Ταμείου Ανάκαμψης - Πώς θα στελεχωθεί
Eurokinissi

«Ο ορισμός της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου ως βασικό εργαλείο ελέγχου του Ταμείου Ανάκαμψης συνδυάζει την παράδοση και την αξιοπιστία του Γενικού Λογιστηρίου έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης υποστηρίζοντας την τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο Σκυλακάκης σημείωσε πως με τις διατάξεις της τροπολογίας εξασφαλίζονται στην ΕΔΕ, η τεχνική βοήθεια που θα χρειαστεί για την εποπτεία των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που είναι πολύ μεγαλύτερη από την πίεση ελέγχων του ΕΣΠΑ, καθώς στο ΕΣΠΑ ισχύει το ν+3, ενώ εδώ έχουμε ορίσει ένα ν-1, «δηλαδή έχουμε βάλει να τελειώσουν τα πάντα μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2025 και να έχουμε και οκτώ μήνες για καθυστερήσεις, γιατί μετά τα λεφτά χάνονται», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Διπλή αξιολόγηση

 

Όπως είπε εξάλλου, θεσπίζεται επίσης ειδική υπηρεσία η οποία θα έχει ως εργαλείο για τις επιλεξιμότητες και μητρώο με αξιολογητές που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά για την επιβεβαίωση των επιλεξιμοτήτων.

Ουσιαστικά, τόνισε, «θα υπάρχει διπλή αξιολόγηση. Δηλαδή, επειδή οι τράπεζες θα βάζουν χρήματα χωρίς καμία εγγύηση, θα κάνουν και αυτές αξιολόγηση των επιλεξιμοτήτων και στη συνέχεια, θα κάνουν αξιολόγηση και οι αξιολογητές που θα προέρχονται από το μητρώο που θα ορίσουμε εμείς. Και μόνο εφόσον συμφωνούν και οι δύο, θα προχωρεί η δανειοδότηση». Η μόνη εξαίρεση σε αυτό, ανέφερε ο Θ. Σκυλακάκης «είναι οι δύο ευρωπαϊκοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί που είναι οιονεί δημόσιοι, η EIB και η EBRD».

Αποσπάσεις και κάλυψη θέσεων

 

Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών αναφερόμενος στην στελέχωση των υπηρεσιών που έχουν αναλάβει την παρακολούθηση και υλοποίηση, είπε πως «εδώ δεν μιλάμε για τη στελέχωση της ειδικής υπηρεσίας».

Και συνέχισε: «Αυτή θα παραμείνει στα σαράντα άτομα. Μιλάμε για τις ανάγκες που θα προκύψουν και οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν από τις υφιστάμενες δομές των υπηρεσιών, οι όποιες έχουν το εξής παράδοξο χαρακτηριστικό: Επειδή το Ταμείο για την ώρα είναι ένα εφάπαξ Ταμείο, θα έχει διαφορετικές ανάγκες στις υπηρεσίες προϊόντος του χρόνου. Άλλες ανάγκες θα πρέπει να είναι αδειοδοτικές, άλλες θα είναι για να βγαίνουν προκηρύξεις, άλλες θα είναι για να προχωράνε με ταχύτητα οι πλατφόρμες. Γι' αυτό θεσπίζουμε και δύο διατάξεις, μία που προβλέπει αποσπάσεις με πολύ μεγάλη ταχύτητα και μία για ορισμένο αριθμό ανθρώπων, με τα αναγκαία προσόντα για να καλύψουν τις θέσεις, που θα έρχονται και θα διατίθενται για κάποιους μήνες ή ένα χρόνο στη συγκεκριμένη υπηρεσία».

Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών υπολόγισε τον αριθμό αυτό σε 100 περίπου άτομα. Στις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι αυτό μπορεί να υποκρύπτει και «ρουσφέτια» ο Θ. Σκυλακάκης απάντησε πως «εγώ δεν έχω καμία ανάγκη να υπηρετήσω, πέραν του να επιτύχει το σχέδιο, και προπαντός δεν έχω την ανάγκη να υπηρετήσω καμία τέτοιου είδους εξυπηρέτηση. Ο λόγος που δημιουργήσαμε μία υπηρεσία με ασφυκτικά λίγους υπαλλήλους είναι ακριβώς αυτός».

Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών ζήτησε να σκεφτούν οι διάφορες κυβερνήσεις «με πόσους ανθρώπους διαχειρίζονται το ΕΣΠΑ» και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να μην συμπεριφέρεται σαν να έχει κενό μνήμης για την διάρκεια της δικής του κυβερνητικής θητείας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ