Σε νέα εποχή ο όμιλος Forthnet, εν μέσω πολλαπλών εξελίξεων

Σε νέα εποχή ο όμιλος Forthnet, εν μέσω πολλαπλών εξελίξεων

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε γενικευμένο ανασκούμπωμα σε όλα τα επίπεδα αλλά με εστιασμό σε τρεις κεντρικούς άξονες βρίσκεται ο όμιλος Forthnet – Nova, καθώς μετά τη συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού, υπάρχει ένα εντυπωσιακό κρεσέντο ανακοινώσεων αλλά και συμφωνιών που, αλλά θα πάνε στην... επόμενη ημέρα τον όμιλο.

Πρόκειται για ένα ανασκούμπωμα που κινείται σε τρεις κύριους άξονες, όπως ρύθμιση δανεισμού, εμπλουτισμός περιεχομένου και εξέλιξη του επιπέδου των υπηρεσιών.

Αναδιάρθρωση δανεισμού, εξασφάλιση Ευρωλίγκας (η πρώτη τη τάξει μπασκετική διοργάνωση στην Ευρώπη) έως το 2020, υπαγωγή υπό το brand Nova όλων των υπηρεσιών λιανικής, συμφωνία με τη ΖΤΕ της Κίνας για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς στην Ελλάδα, ανανέωση της συνεργασίας με την Sony Pictures Television και υπαγωγή όλων των καναλιών στην υψηλή τεχνολογία HD χωρίς επιπλέον κόστος, είναι οι συμπυκνωμένες εξελίξεις στον όμιλο.

Πρόκειται για εξελίξεις που παρ'' ότι ως... timing δε συνδέονται απαραιτήτως με την τακτοποίηση του δανεισμού, δεδομένου ότι ποτέ η εταιρεία δε σταμάτησε να εμπλουτίζει τις υπηρεσίες της, όμως ασφαλώς επηρεάζονται από αυτόν τον κεντρικό παρανομαστή, που δίνει μεγάλες ανάσες για το παρόν και τον μέλλον.

Η εξασφάλιση της Ευρωλίγκας για τρεις ακόμη σεζόν και έως το 2020 είναι μεγάλη επιτυχία ασφαλώς, καθώς πρόκειται για διοργάνωση που αποτελεί «μαξιλάρι» για τη διατήρηση ή και αύξηση των συνδρομητών στη Nova. Και τούτο γιατί είναι διοργάνωση με παραδοσιακά πολύ έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, μιας και ομάδες όπως Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έχουν εξαιρετική παρουσία τα τελευταία 15 χρόνια, έχοντας μάλιστα από έξι και τρεις κατακτήσεις αντίστοιχα.

Όλες αυτές οι εξελίξεις, επιτρέπουν στα στελέχη της Forthnet να αισιοδοξούν ότι τα χειρότερα πέρασαν για τον όμιλο. Είναι καλές εξελίξεις για μια εταιρεία που έχει το δικό της επιχειρηματικό ιστορικό, έχει μια πορεία αρκετών ετών, ξεκινώντας από την Κρήτη, φτιάχνοντας το δικό της δίκτυο, σε έναν κλάδο ιδιαιτέρως δύσκολο.

Όλες οι συμφωνίες και οι εξελίξεις στον όμιλο

Συμφωνία με τράπεζες

Η Forthnet προ διμήνου συμφώνησε με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση δανεισμού κάτι που καθιστά το βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε μακροπρόθεσμο, δίνοντας σημαντική ανάσα σ'' όλη τη λειτουργία του ομίλου. Η Forthnet προχωρά σε έκδοση ενός μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου ύψους 99,087 εκατ. ευρώ μέσω δημόσιας προσφοράς στους επενδυτές και σε δύο ακόμη κοινών ομολογιακών δανείων ύψους 78,461 και 176,538 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, που θα καλυφθούν από τις τράπεζες, αναδιαρθρώνοντας τον δανεισμό του και διασφαλίζοντας νέα κεφάλαια. Σκοπός του ΜΟΔ είναι η χρηματοδότηση των συνολικά 70 εκατ. ευρώ που η Forthnet θα καταβάλει στο πλαίσιο της αναχρηματοδότησης, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών της εταιρείας και του ομίλου της σε κεφάλαιο κίνησης. Μένει να δούμε πως θα καλυφθεί το ομολογιακό και τι διεργασίες και ανακατατάξεις θα φέρει αυτό, δεδομένου ότι οι... μνηστήρες, θα κληθούν να «απαντήσουν».

Στη Nova η (αναβαθμισμένη) Ευρωλίγκα έως το 2020

Παρ'' ότι ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, δεδομένου ότι πρέπει να τακτοποιηθούν διάφορες διαδικασίες, είναι μεγάλη επιτυχία που το τηλεοπτικό δίκτυο της Nova εξασφάλισε τη μετάδοση των αγώνων της Ευρωλίγκας έως και την ολοκλήρωση της σεζόν 2019-20. Άλλωστε, το «τηλεοπτικό φιλέτο» των αγώνων της Ευρωλίγκας από τη νέα σεζόν αναβαθμίζεται ποιοτικά, καθώς διοργανώνεται κανονικό πρωτάθλημα μεταξύ των 16 καλύτερων ομάδων της Ευρώπης.

Η Forthnet επικράτησε στην κούρσα του OTE TV, πείθοντας τους ανθρώπους της Ευρωλίγκας να επεκτείνουν τη μεταξύ τους συνεργασία για ακόμα τρεις σεζόν (η τρέχουσα συμφωνία εκπνέει το 2016-17). Σημειώνεται ότι η συμφωνία είναι αποκλειστικά μεταξύ Nova και Ευρωλίγκας, που σημαίνει ότι η ΕΡΤ δεν έχει εξασφαλίσει κάποιο πακέτο. Βεβαίως, μπορεί να «αγοράζει» παιχνίδια ξεχωριστά από τη Nova.

Ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς σε συνεργασία με τον κινεζικό κολοσσό ZTE

Στις έξι Ιουλίου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Κίνα, η Forthnet υπέγραψε Σύμφωνο Συνεργασίας με τον κινεζικό κολοσσό ΖΤΕ για την από κοινού χρηματοδότηση και ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς στην Ελλάδα. Η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου της Forthnet Πάνου Παπαδόπουλου, και του Deng Chao, διευθύνοντος συμβούλου της ΖΤΕ Ελλάδος. Η ZTE αποτελεί παγκοσμίως μία από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρείες τηλεπικοινωνιακών συστημάτων, κινητών συσκευών και ολοκληρωμένων λύσεων για εταιρείες παροχής υπηρεσιών, οργανισμούς, επιχειρήσεις αλλά και μεμονωμένους καταναλωτές τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Η ΖΤΕ, εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Hong Kong και του Shenzhen, διαθέτει προϊόντα και υπηρεσίες της σε περισσότερες από 500 επιχειρήσεις και οργανισμούς που διασπείρονται γεωγραφικά σε περίπου 160 χώρες.

Υπό την πλατφόρμα Nova πλέον η Forthnet

Μετά από δύο και πλέον δεκαετίες, το... εμπορικό σήμα του ομίλου που θα κυριαρχεί δε θα είναι το Forthnet, αλλά το Nova. Κρίθηκε ότι υπό την ενιαία εμπορική επωνυμία Nova που θα προωθούνται πλέον σε οικιακούς πελάτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλες οι υπηρεσίες της Forthnet θα είναι πιο προσφιλή και αποτελεσματική. Παράλληλα, σε Nova μετονομάζονται και όλα τα καταστήματα Forthnet σ'' όλη την Ελλάδα.

Η Forthnet προχωρά στην καθιέρωση της εμπορικής μάρκας «Nova» για όλες τις υπηρεσίες της που απευθύνονται σε οικιακούς πελάτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υπό το εμπορικό σήμα «Nova» θα υπάγονται πλέον όλες οι υπηρεσίες internet, τηλεφωνίας και τηλεόρασης. Βεβαίως, η μητρική θα συνεχίζει στην επωνυμία Forthnet, όπως και υπό την επωνυμία Forthnet θα είναι και οι μεγάλοι πελάτες, ήτοι οι εξαιρετικά μεγάλες εταιρείες με τα απαιτητικά δίκτυα. Η απόφαση ελήφθη για να σηματοδοτήσει τόσο την... ενοποίηση όλων των υπηρεσιών (internet, τηλεφωνίας και τηλεόρασης) υπό μια κοινή ομπρέλα, όσο και το ότι όλοι οι συνδρομητές της εταιρείας θα έχουν πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο της Nova.

Νέες συμφωνίες και εξέλιξη υπηρεσιών

Από την 1η Αυγούστου η Nova προχώρησε σε αναβάθμιση των υπηρεσιών της, προσφέροντας όλα τα κανάλια της σε εικόνα υψηλής ευκρίνειας, χωρίς καμιά επιπλέον χρέωση. Ανάμεσα στα κανάλια που θα εκπέμπουν σε High Definition είναι και όλα τα Novacinema, όλα τα Novasports καθώς και το Novalifε! Επίσης, η Forthnet προχώρησε σε ανανέωση της συνεργασίας της με την Sony Pictures Television, έχοντας πρόσβαση σ'' όλη τη γκάμα ταινιών και σειρών του ομίλου. Η νέα συμφωνία με το studio του Hollywood εξασφαλίζει δικαιώματα για μετάδοση των ταινιών της Sony Pictures και μέσω laptops, tablets και smart phones, υποστηρίζοντας τη νέα στρατηγική της Nova για διάθεση περιεχομένου μέσω νέων υπηρεσιών.

Ποδοσφαιρική... ρελάνς με πρωτάθλημα Γαλλίας και κύπελλα Αγγλίας, Γερμανίας

Από τις αρχές του 2016 η Forthnet επιχειρεί μια... ρελάνς σε ότι αφορά τις διεθνείς ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, εκεί που ο ΟΤΕ TV έχει σημαντική παρουσία, καθώς έχει εξασφαλίσει τα πρωταθλήματα Ισπανίας, Ιταλίας, Αγγλίας και Γερμανίας. Η Forthnet ανανέωσε για δύο ακόμη χρόνια τη συμφωνία μετάδοσης του Γαλλικού πρωταθλήματος Championnat, ενώ απέκτησε και τα τηλεοπτικά δικαιώματα των κυπέλλων Αγγλίας και Ιταλίας, των τελικών Κυπέλλου Ισπανίας, καθώς και των Super Cup Αγγλίας, Ιταλίας και Ισπανίας.