8ος χρόνος, ημέρα 2401η
Κυριακή, 29 Μαΐου 2022

Rio Tinto: Μπλόκο από τη Σερβία (και) λόγω Τζόκοβιτς

Rio Tinto: Μπλόκο από τη Σερβία (και) λόγω Τζόκοβιτς
Shutterstock

Οι μετοχές της Rio Tinto υποχώρησαν την Παρασκευή, αφού η Σερβία ανακάλεσε τις άδειες εξερεύνησης λιθίου λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών, βλάπτοντας τη φιλοδοξία της να γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής του μετάλλου που χρησιμοποιείται στα ηλεκτρικά οχήματα, στην Ευρώπη.

Η απόφαση της Σερβίας έρχεται ως απόρροια των εκλογών του Απριλίου που πλησιάζουν, παράλληλα με επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Καμπέρα μετά την απέλαση την Κυριακή του αστέρα του τένις Τζόκοβιτς από την Αυστραλία.

Είναι επίσης ένα σημαντικό πισωγύρισμα για το Ρίο, το οποίο ήλπιζε ότι το έργο θα το βοηθούσε να γίνει ένας από τους 10 μεγαλύτερους παραγωγούς λιθίου στον κόσμο, που αποτελεί βασικό συστατικό στις μπαταρίες.

Το ορυχείο είναι το μοναδικό project λιθίου του Ρίο και η εταιρεία ανακοίνωσε μόλις πριν από ένα μήνα μια συμφωνία για την αγορά ενός δεύτερου περιουσιακού στοιχείου λιθίου για 825 εκατομμύρια δολαρίων, καθώς θέλει να δημιουργήσει την επιχείρηση υλικών μπαταριών της.

Οι μετοχές του Rio στην Αυστραλία έκλεισαν με πτώση 4,1% μετά από πτώση έως και 5,1% στο χρηματιστήριο της Αυστραλίας, τη χειρότερη ενδοημερήσια πτώση από τον Αύγουστο του 2021. Ο δείκτης αναφοράς έκλεισε με πτώση 2,3%.

Στο Λονδίνο, οι μετοχές του Rio υποχώρησαν περισσότερο από 3% στις 0855 GMT, σημειώνοντας ελαφρώς χαμηλότερες επιδόσεις από τις αντίστοιχες.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι ότι η απόφαση ελήφθη μετά από αιτήματα διαφόρων πράσινων ομάδων να σταματήσει το project λιθίου Jadar $2,4 δισεκατομμυρίων που είχε προγραμματίσει να ξεκινήσει την παραγωγή το 2027.

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε μια διαμαρτυρία ενάντια στην υποστήριξη της κυβέρνησης το έργο, απαιτώντας το Rio Tinto να εγκαταλείψει τη χώρα και αναγκάζοντας τον τοπικό δήμο να ακυρώσει ένα σχέδιο για τη διάθεση γης για την εγκατάσταση.

Πηγή: Reuters