Reuters: Νέες διευκρινίσεις από την ΕΕ για τις πληρωμές του ρωσικού αερίου

Reuters: Νέες διευκρινίσεις από την ΕΕ για τις πληρωμές του ρωσικού αερίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να πληρώσουν για το ρωσικό φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις  κατά της Ρωσίας, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters που επικαλείται επικαιροποιημένο έγγραφο που περιήλθε στη γνώση του. 

Η Κομισιόν είπε στις χώρες τον περασμένο μήνα ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες μπορεί να είναι σε θέση να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Μόσχας, αλλά μόνο εάν τηρούν ορισμένες προϋποθέσεις, αφού η Ρωσία ζήτησε από ξένους αγοραστές να αρχίσουν να πληρώνουν για φυσικό αέριο σε ρούβλια γιατί διαφορετικά θα κινδύνευαν να χάσουν την προμήθεια τους.

Σε επικαιροποιημένο έγγραφο κατευθυντήριων γραμμών, που κοινοποιήθηκε στις χώρες της ΕΕ την Παρασκευή, η Επιτροπή επιβεβαίωσε την προηγούμενη συμβουλή της ότι οι κυρώσεις της ΕΕ δεν εμποδίζουν τις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα και ότι οι εταιρείες μπορούν να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο - εφόσον το κάνουν έτσι στο νόμισμα που συμφωνήθηκε στα υπάρχοντα συμβόλαιά τους και να δηλώσουν τη συναλλαγή ολοκληρωμένη όταν πληρωθεί το νόμισμα αυτό.

Σχεδόν όλες οι συμβάσεις προμήθειας που έχουν οι εταιρείες της ΕΕ με τον ρωσικό κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom είναι σε ευρώ ή σε δολάρια.

Η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία τον περασμένο μήνα επειδή αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την απαίτηση πληρωμής σε ρούβλια. Αρκετές κυβερνήσεις της ΕΕ και μεγάλοι εισαγωγείς έχουν ζητήσει περισσότερη σαφήνεια από τις Βρυξέλλες σχετικά με το εάν μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν φυσικό αέριο, το οποίο θερμαίνει σπίτια, παράγει ηλεκτρική ενέργεια και τροφοδοτεί εργοστάσια σε όλη την Ευρώπη.

Οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν μια «σαφή δήλωση» λέγοντας ότι όταν πληρώνουν ευρώ ή δολάρια, θεωρούν ότι οι υποχρεώσεις τους βάσει των υφιστάμενων συμβάσεων έχουν εκπληρωθεί, ανέφερε το έγγραφο.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι "τέτοιες πληρωμές σε αυτό το νόμισμα απαλλάσσουν οριστικά τον οικονομικό φορέα από τις υποχρεώσεις πληρωμής που απορρέουν από αυτές τις συμβάσεις, χωρίς περαιτέρω ενέργειες από την πλευρά τους όσον αφορά την πληρωμή", αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώνοντας τις υποχρεώσεις της μόλις καταθέσει τις πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια, μια εταιρεία θα μπορούσε να αποφύγει να εμπλακεί σε συναλλαγές με τη ρωσική κεντρική τράπεζα, η οποία τελεί υπό κυρώσεις και η οποία θα μπορούσε να είχε εμπλακεί στη μετατροπή των ευρώ σε ρούβλια. 

Το διάταγμα του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν πάντως έλεγε ότι μια συναλλαγή θα θεωρούνταν ολοκληρωμένη μόνο μετά τη μετατροπή του ξένου νομίσματος σε ρούβλια.