Repsol στο Liberal Markets: «Ανοιχτό το ενδεχόμενο να φύγουμε από την ελληνική αγορά»

Repsol στο Liberal Markets: «Ανοιχτό το ενδεχόμενο να φύγουμε από την ελληνική αγορά»

Η επιστολή που έστειλε η ισπανική Repsol στην Ελληνική Διαχειρστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων με κοινοποίηση στο αρμόδιο υπουργείo, ενημερώνοντας για την αποχώρησή της από την παραχώρηση του οικοπέδου στην Αιτωλοακαρνανία, ήταν μια εν πολλοίς αναμενόμενη αλλά απευκταία εξίλιξη υπό το βάρος των πιέσεων που δέχεται η διεθνής πετρελαϊκή βιομηχανία. 

 Οι πληροφορίες του Liberal Markets αναφέρουν πως η εταιρεία σχεδίαζε εδώ και καιρό την έξοδό της από το εν λόγω οικόπεδο, καθώς δεν είχε προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες από το...προηγούμενο έτος.

Ωστόσο ο πολυεθνικός κολοσσός δραστηριοποιείται στη χώρα μας και σε δύο ακόμη οικόπεδα. Πρόκειται για το μπλoκ των Ιωαννίνων και του Ιονίου, όπου φαίνεται πως έχει δαπανήσει εκατομμύρια ευρώ για έρευνες υδρογονανθράκων. Το Liberal Markets επικοινώνησε με τον Senior Manager Επενδυτικών Σχέσεων της πολυεθνικής εταιρείας ενέργειας, Pablo Bannatyne, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η εταιρεία να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά.

«Δεν μπορώ να σας διαψεύσω τη θέλησή μας να φύγουμε από την Ελλάδα, ούτε όμως να σας την επιβεβαιώσω. Η αποχώρησή μας από το block της Αιτωλοακαρνανίας είναι ειλημμένη απόφαση, όμως αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως γενικότερα η εταιρεία αναδιατυπώνει τους στόχους της. Έχουμε δραστηριότητα σε περισσότερα από 20 κράτη και ο κλάδος του upstream αναδιαρθρώνεται σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιούμαστε. Επομένως αναμένεται να παγώσουμε επενδυτικά μας πλάνα ή και να αποχωρήσουμε από δραστηριότητες upstream διεθνώς» δηλώνει ο Pablo Bannatyne στο Liberal Markets.

Η Repsol στη χώρα μας, εκτός από την εμπορία λιπαντικών και άλλων πετρελαιοειδών δραστηριοποιείται και στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, ο κλάδος του πετρελαίου διεθνώς διέρχεται κρίση. Βασικός παράγοντας αποσταθεροποίησης της συγκεκριμένης αγοράς είναι οι χαμηλές τιμές πετρελαίου, ενώ η διεθνής τάση είναι η απανθρακοποίηση.

Εταιρείες με βαρύ portfolio σταδιακά επενδύουν στην πράσινη ενέργεια, στο φυσικό αέριο και στη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό κάνει την παραδοσιακή ενέργεια του πετρελαίου, η εύρεση και εξόρυξη του οποίου είναι πολυδάπανη, να πνέει τα λοίσθια. Αντίθετα ευνοείται το φυσικό αέριο, που συνήθως βρίσκεται πιο κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως το πετρέλαιο θα απομακρυνθεί από τον ενεργειακό χάρτη, αντιθέτως παραμένει το «κύριο» καύσιμο.

Η πολυεθνική εταιρεία πρόσφατα αναθεώρησε τους στόχους της με ορίζοντα υλοποίησης του σχεδιασμού το 2025. Σύμφωνα με το νέο στρατηγικό σχεδιασμό, οι επενδύσεις στον κλάδο του upstream θα ελαχιστοποιηθούν. Κάτι που συνεπάγεται αποεπενδύσεις στον εν λόγω τομέα. Επίσης στόχος είναι να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ώστε στα επόμενα χρόνια να καταστεί ενεργειακή εταιρεία με μηδενικές εκπομπές.

Οι αποεπενδύσεις που σχεδιάζονται στις Upstream δραστηριότητες θα συμβάλουν στην σημαντική εξοικονόμηση κεφαλαίων που επιδιώκει  η εταιρεία, ενώ αναδιαρθρώνεται και η εσωτερική οργάνωση της πολυεθνικής .

  Σχεδιάζεται η ενίσχυση του customer service που στοχεύει στον εμπλουτισμό της προϊοντικής γκάμας της εταιρείας και στην αύξηση των b2c και b2b πωλήσεων. Από τις επενδύσεις που σχεδιάζονται έως το 2025 , ύψους 18,3 δι​σ​.ευρώ, το ποσό των 5,5 δισ. ευρώ θα δαπανηθεί για τις λεγόμενες πράσινες επενδύσεις.

Η μετοχή της Repsol στο ισπανικό χρηματιστήριο κινείται στην περιοχή των8,5 ευρώ και η εταιρεία έχει κεφαλαιοποίηση 12,9 δισ.ευρώ.