Πρωταθλήτρια ακρίβειας η Ελλάδα σε φαγητό και τηλεπικοινωνίες

Πρωταθλήτρια ακρίβειας η Ελλάδα σε φαγητό και τηλεπικοινωνίες

Τις ακριβότερες τηλεπικοινωνίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχε η Ελλάδα το 2018, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ενώ και στον τομέα του κόστους των τροφίμων βρίσκεται πιο ψηλά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οι τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα – στις οποίες περιλαμβάνονται τα κόστη ταχυδρόμησης και σύνδεσης στο διαδίκτυο – ήταν κατά 56,7% ακριβότερες σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ. Στην δεύτερη θέση βρέθηκε το Βέλγιο, όπου οι τηλεπικοινωνίες κόστιζαν 40,4% περισσότερο από τον κοινοτικό μέσο όρο. 

Στα υπόλοιπα στοιχεία, το κόστος στέγασης στην Ελβετία ήταν πέρυσι 73,9% υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην Ιρλανδία ήταν 56,7% υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο 56,5% υψηλότερο. Αντίθετα, η Ρουμανία, η Πολωνία και η Βουλγαρία είχαν το πιο φθηνό κόστος στέγασης.

Η έρευνα της Eurostat κάλυψε 440 προϊόντα σε περισσότερες από 30 ευρωπαϊκές χώρες. Η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ συνέκρινε τις τρέχουσες τιμές με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 28 μέλη. 

Οι τιμές του αλκοόλ και του καπνού αποτύπωσαν ένα ευρύ φάσμα, καθώς στη Νορβηγία, ήταν 126,1% υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ στη Βουλγαρία ήταν 41,8% χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Οι τιμές για ένα καλάθι τροφίμων στη Δανία ήταν διπλάσιες από εκείνες στη Ρουμανία. Τα τρόφιμα στις τρεις χώρες εκτός ΕΕ (Ελβετία, Νορβηγία και Ισλανδία) ήταν ακριβότερα σε σύγκριση με τα κράτη μέλη της ΕΕ. Τέλος, οι τιμές των τροφίμων στην Ελβετία ήταν 63,6% υψηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ.