Προς νέα παράταση οι φορολογικές δηλώσεις

Προς νέα παράταση οι φορολογικές δηλώσεις

Δεκαεννέα ημέρες απομένουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και όπως όλα δείχνουν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα κληθεί να παρατείνει εκ νέου τις σχετικές προθεσμίες. 

Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν περισσότερες από 2.470.000 δηλώσεις και σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς ο όγκος εργασίας είναι τεράστιος, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα αρρυθμίες εξαιτίας του μεγάλου όγκου των εργασιών που έχει αναλάβει η φορολογική διοίκηση.

Ωστόσο, από το υπουργείο Οικονομικών δεν επιθυμούν να παραταθεί η διαδικασία, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε προβλήματα στην είσπραξη των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος, ενώ θα καθυστερήσει και η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Πάντως είναι εξαιρετικά δύσκολο να υποβάλλονται  σε καθημερινή βάση περίπου 137.000 δηλώσεις.

Στην περίπτωση που παραταθεί η διαδικασία για όσους φορολογούμενους υποβάλλουν δήλωση μετά τον Ιούλιο θα αποπληρώσουν τον φόρο σε επτά δόσεις αντί για οκτώ που θα ισχύει για τους υπόλοιπους. Δηλαδή θα πληρώσουν την πρώτη δόση στα τέλη Αυγούστου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 3.939.687  δηλώσεις που αντιστοιχούν σε 5.431.533 εκκαθαριστικά σημειώματα. Από αυτά προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

• Το 32,68% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.775.174 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,28 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 731 ευρώ. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν τον φόρο σε μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη λήγει στις 31 Ιουλίου και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2021.

• Το 54,29% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 5.431.533 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, 2.948.978 είναι μηδενικά.

• Για το 13,02% των φορολογουμένων ή 707.381 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 264 ευρώ. Συνολικά το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογουμένων ανέρχεται σε 187 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης η κυβέρνηση αποφάσισε περισσότερες δόσεις για την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ για όλους τους φορολογουμένους και τις επιχειρήσεις, ενώ τα φυσικά πρόσωπα που θα εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος θα τύχουν έκπτωσης 2%. Όσοι λοιπόν λάβουν χρεωστικό σημείωμα από την εφορία μπορούν να αποπληρώσουν τον φόρο σε 8 μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο έως τον Φεβρουάριο του 2021.

Αντίστοιχα και οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να εξοφλήσουν τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων σε 6 μηνιαίες δόσεις αντί για 5 που ισχύουν σήμερα, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στο τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2021.  Η κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση των δόσεων για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, καθώς το δεύτερο εξάμηνο έχουν συσσωρευθεί πολλές φορολογικές υποχρεώσεις και οι οποίες θα έπεφταν όλες μαζί, κυρίως τους τέσσερις τελευταίους μήνες του έτους.