Πρεμιέρα για τη ρύθμιση των «120 δόσεων» - Oι τελευταίες λεπτομέρειες

Πρεμιέρα για τη ρύθμιση των «120 δόσεων» - Oι τελευταίες λεπτομέρειες

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Πρεμιέρα σήμερα, εκτός απροόπτου, για τη ρύθμιση των 120 δόσεων και το μεγάλο στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο είναι πόσοι εκ των 3,9 εκατομμυρίων οφειλετών θα ενταχθούν στη ρύθμιση. Και αυτό καθώς από τα υπερέσοδα της ρύθμισης θα καλυφθούν και τα δώρα του 2019.  

Η απόφαση, που συνυπογράφουν η αρμόδια υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, ορίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες και ήδη σε σχέση με το νόμο υπάρχει και «παράθυρο» για όσους ξεχαστούν και δεν πληρώσουν μικροοφειλές.

Συγκεκριμένα, «στην περίπτωση που ο οφειλέτης εκ παραδρομής δεν έχει καταβάλει το ποσό επιβάρυνσης εκπρόθεσμης καταβολής δόσης ή, εν γένει, ποσά μικρού ύψους ή στις περιπτώσεις που αποδεδειγμένα η μη καταβολή δόσης ή μέρους δόσης δεν οφείλεται σε υπαιτιότητά του, αλλά αποτελεί ευθύνη τρίτου, η ρύθμιση δεν χάνεται, εφόσον ο οφειλέτης καταβάλλει το ποσό κατόπιν της ενημέρωσής του από το αρμόδιο όργανο για την τήρηση των όρων της ρύθμισης και την απώλεια αυτής, εντός σαράντα πέντε (45) εργασίμων ημερών».  Συνεπώς αν κάποιος πληρώσει λίγο μικρότερη δόση η δεν καταβληθεί το ακριβές ποσό προσαύξησης ή δεν πληρωθεί η δόση με υπαιτιότητα τρίτου, η ρύθμιση δεν χάνεται εφόσον βέβαια, η αβλεψία διορθωθεί σε διάστημα 45 ημερών.

Όπως προκύπτει από την απόφαση στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των ληξιπρόθεσμων έως και την 31η Δεκεμβρίου 2018 οφειλών, οι οποίες, κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής, έχουν βεβαιωθεί και έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία της Φορολογικής Διοίκησης (Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικών Κέντρων/Τελωνείων) και δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής. Μπορούν, επίσης, να υπαχθούν οφειλές, οι οποίες έχουν μπει σε πάγια ρύθμιση. Αντιθέτως, ΔΕΝ μπορούν να υπαχθούν οφειλές που έχουν μπει στις 100 δόσεις και στον Εξωδικαστικό.

Υπενθυμίζεται ότι ελάχιστοι θα καταφέρουν να πιάσουν το ανώτατο όριο της ρύθμισης δηλαδή τις 120 δόσεις και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να χρωστούν ποσά μεγαλύτερα των 3.600 ευρώ. Ωστόσο, με βάση τα στοιχεί της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων 3,3 εκατομμύρια χρωστάνε λιγότερα από 3.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 2,3 εκατομμύρια κινούνται μεταξύ 50 - 2.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι θα εισέρχονται στον κόμβο με τους κωδικούς του taxis, θα επιλέγουν ρυθμίσεις οφειλών και θα εμφανίζεται η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων.

Στην οθόνη που θα ανοίγει, οι οφειλέτες θα ενημερώνονται για το ύψος της οφειλής τους και για τις προσαυξήσεις με τις οποίες βαρύνεται η οφειλή. Θα απαντά κλικάροντας τα αντίστοιχα εικονίδια εάν είναι σε άλλη ρύθμιση ή όχι, το σύστημα αυτομάτως θα εμφανίζει το ύψος του εισοδήματος που είχε δηλώσει στην περυσινή του φορολογική δήλωση, καθώς και τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων. Στη συνέχεια και εφόσον το εισόδημα υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ θα υπολογίζεται η φοροδοτική του ικανότητα, το ποσό δηλαδή που μπορεί να πληρώνει τον χρόνο. Με βάση το στοιχείο αυτό και με δεδομένο ότι η ελάχιστη μηνιαία δόση καθορίστηκε σε 30 ευρώ και ο αριθμός των δόσεων ξεκινάει από τις 18 και φθάνει τις 120, θα διαμορφώνεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που θα μπορεί ο φορολογούμενος να αποπληρώσει το χρέος του.

Συγκεκριμένα, θα πληροφορείται τον αριθμό των δόσεων και την ελάχιστη δόση που θα πρέπει να καταβάλλει κάθε μήνα. Με την ολοκλήρωση της αίτησης θα αναρτάται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων και εκδίδεται η Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής με βάση την οποία θα πρέπει να καταβληθεί εντός τριών εργάσιμων ημερών η πρώτη δόση της ρύθμισης. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση μέχρι τις 28 Ιουνίου 2019 και αφορά οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως 31.12.2018.

Η νέα ρύθμιση αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους, επιτηδευματίες που έκλεισαν τα μπλοκάκια τους, ανέργους, αγρότες ειδικού καθεστώτος και γενικώς όσους εξαιρούνται από την υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό και δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα.

- Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ θα εφαρμοστεί ένας προοδευτικός συντελεστής και θα υπολογίζεται ο αριθμός των δόσεων σε συνάρτηση με το χρέος. Ειδικότερα:

- Για τμήμα εισοδήματος έως 10.000 ευρώ δεν προβλέπεται, όπως αναφέρθηκε, συντελεστής.

- Για τμήμα εισοδήματος από:

– 10.000,01 ευρώ έως 15.000 ευρώ, συντελεστής 4%

– 15.000,01 ευρώ έως 20.000 ευρώ, συντελεστής 6%

– 20.000,01 ευρώ έως 25.000 ευρώ, συντελεστής 8%

– 25.000,01 ευρώ έως 30.000 ευρώ, συντελεστής 10%

– 30.000,01 ευρώ έως 50.000 ευρώ, συντελεστής 12%

– 50.000,01 ευρώ έως 75.000 ευρώ, συντελεστής 15%

– 75.000,01 ευρώ έως 100.000 ευρώ, συντελεστής 20%

– Πάνω από 100.000, συντελεστής 25%.

Οι ανωτέρω συντελεστές μειώνονται κατά μία ποσοστιαία μονάδα, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών του οφειλέτη, ως εξής: α) κατά μία μονάδα για ένα τέκνο, β) κατά δύο μονάδες για δύο τέκνα, γ) κατά τρεις μονάδες για τρία τέκνα και άνω.

Με την υπαγωγή στη ρύθμιση γίνεται αυτομάτως «κούρεμα» 10% στις προσαυξήσεις, ενώ ο οφειλέτης θα έχει τη δυνατότητα μεγαλύτερου «κουρέματος», εφόσον αποδεχθεί μικρότερο αριθμό δόσεων, από αυτές που βγάζει η παραπάνω κλίμακα. Βασικές οφειλές από την ημερομηνία υπαγωγής τους επιβαρύνονται με τόκο που ανέρχεται σε 5% ετησίως, με εξαίρεση βασικές συνολικές οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ, μόνο αν ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο και το συνολικό εισόδημά του δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ. Στην περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής της δόσης, «πέφτει» 2% προσαύξηση.

Διαβάστε ακόμα:

- Διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ για τη ρύθμιση των 120 δόσεων