Πώς ο ΟΤΕ έκανε την υπέρβαση μέσα στη 10ετία της κρίσης

Πώς ο ΟΤΕ έκανε την υπέρβαση μέσα στη 10ετία της κρίσης

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε σε όλη τη διεθνή επενδυτική κοινότητα το γεγονός ότι μια ελληνική εταιρεία δανείστηκε με επιτόκιο κάτω του 1%, υπερκαλύπτοντας με χαρακτηριστική ευκολία τέσσερις φορές τα κεφάλαια που ζητούσε! Ο λόγος για τον ΟΤΕ που την περασμένη Δευτέρα πέτυχε το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει δανειστεί ποτέ ελληνική εταιρεία, καταφέρνοντας να δανείζεται πιο φθηνά και από το ελληνικό κράτος.

Μάλιστα, το επιτόκιο του 0,96% που πέτυχε ο οργανισμός, ανταγωνίζεται πλέον αντίστοιχες εκδόσεις του εξωτερικού, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Πέρα από τη θεαματική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών (κρατικών) ομολόγων και την κατακόρυφη μείωση του ρίσκου χώρας, που ασφαλώς είναι παράγοντες που έπαιξαν κυρίαρχο ρόλο στο επίτευγμα του ΟΤΕ, υπάρχουν και άλλοι ποιοτικοί παράγοντες που έλκυσαν διεθνή κεφάλαια στον οργανισμό.

Ο ΟΤΕ, πέρασε δια πυρός και σιδήρου τη 10ετία της κρίσης, δηλαδή από το 2008 και μετά, όμως το αποτέλεσμα σήμερα είναι εξαιρετικό, με τον όμιλο να είναι – χρηματοοικονομικά, επιχειρησιακά και οργανωτικά – στην καλύτερη φάση της ιστορίας του, έχοντας εφαρμόσει με επιτυχία το δικό του «μνημόνιο».

Θυμίζουμε ότι δείγματα γραφής ο ΟΤΕ είχε δείξει και τον Ιούλιο του 2018, όταν εξέδωσε ομολογίες τετραετούς διάρκειας ύψους 400 εκατ. ευρώ, με κουπόνι 2,375%, που – έως τότε – ήταν το χαμηλότερο επιτόκιο ομολόγου που είχε εκδώσει ο οργανισμός την τελευταία δεκαετία.

Επειδή οι αγορές - ως γνωστόν - δεν κάνουν ούτε... δώρα, ούτε χάρες, φαίνεται πως κάτι κάνει καλά το management του ΟΤΕ, ώστε να καταφέρει να βγει ισχυρότερος μέσα από μια δεκαετία σφοδρής κρίσης, εν μέσω μάλιστα πολύ έντονου ανταγωνισμού λόγω ανοίγματος της αγοράς!

Τι έκανε ο ΟΤΕ από το 2008 όταν και ιδιωτικοποιήθηκε; Εφάρμοσε ένα πολυσχιδές «μνημόνιο» σε πολλά επίπεδα. Νοικοκύρεψε όλη τη διάρθρωσή του, αναδιάταξε και αναβάθμισε το στελεχιακό δυναμικό του, εκσυγχρόνισε τις υποδομές του, προχώρησε σε προγράμματα εθελούσιας εξόδου, μείωσε το δανεισμό του. Κυρίως όμως και συνδυαστικά με όλα αυτά, αναβάθμισε τις υπηρεσίες του, δημιουργώντας έναν όμιλο ανταγωνιστικό και διεθνώς.

Ο μετασχηματισμός του ΟΤΕ είναι παράδειγμα και παρακαταθήκη

Ο μετασχηματισμός του ΟΤΕ από μια βαθιά κομματική και κρατική «μηχανή» εξυπηρετήσεων κομματικών και πελατειακών σχέσεων (βλέπε αθρόους διορισμούς) σε έναν σύγχρονο ανταγωνιστικό όμιλο με εξαιρετικές επιδόσεις από τους πλέον συμπαγείς στην Ευρώπη, είναι επίτευγμα και παρακαταθήκη.

Μια παρακαταθήκη του πως μπορεί μια εταιρεία – παρ'' ότι τη «δέρνουν» όλες οι αρρώστιες του κρατικού μηχανισμού - να μετατραπεί σε μια καλοδουλεμένη μηχανή παροχής ανταγωνιστικών υπηρεσιών, σε έναν κλάδο υψηλών απαιτήσεων. Αρχής γενομένης από τη διοίκηση Βουρλούμη όπου έγιναν οι πρώτες σημαντικές «επαναστάσεις», έσπασαν ταμπού δεκαετιών και μπήκαν οι ράγες για τη νέα εποχή, η διοίκηση Τσαμάζ έχει πετύχει εξαιρετικά αποτελέσματα, επιχειρησιακά και χρηματοοικονομικά.

Τα κύρια βήματα εξυγίανσης

Για να επιτύχει την εξυγίανσή του, ο όμιλος ΟΤΕ εφάρμοσε ένα εξαιρετικά σκληρό μνημόνιο σε πολλά επίπεδα. Αν δεν το έκανε όμως αυτό, ο δρόμος της χρεοκοπίας και της διάλυσης, δε θα αργούσε. Στη χώρα, έχουμε πλείστα παραδείγματα πάλαι ποτέ κραταιών δημοσίων εταιρειών που χρεοκόπησαν. Άλλωστε, το παράδειγμα της ΔΕΗ είναι ορατό για το πως μια μεγάλη κρατική εταιρεία μπορεί να χρεοκοπήσει...

Πόσο μάλλον που όταν «έσκασε» η κρίση στην Ελλάδα και η χώρα μπήκε στα μνημόνια ο ΟΤΕ – λόγω του ανοίγματος της τηλεπικοινωνιακής αγοράς - έχανε συνδρομητές με ρυθμό κοντά στο 10% ετησίως!

Στην ουσία κινήθηκε σε απόλυτα ιδιωτικοοικονομικά μονοπάτια, καταφέρνοντας να ελκύσει – και να πληρώσει – εξειδικευμένα στελέχη από την αγορά, που του έδωσαν δυναμική και αποτέλεσαν «γέφυρα» μετάβασης στη νέα ψηφιακή εποχή. Τον βοήθησαν να μετασχηματιστεί σ'' έναν ανταγωνιστικό τεχνολογικό όμιλο, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Έτσι, έφτασε σήμερα ο ΟΤΕ να θεωρείται μια από τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου του στην Ευρώπη, όπως πλείστες εκθέσεις διεθνών οίκων επιβεβαιώνουν.

Ο όμιλος έχει μετασχηματιστεί την τελευταία δεκαετία, πετυχαίνοντας μείωση δανεισμού από τα 4,3 δισ. ευρώ το 2010, σε περίπου 600 εκατ. ευρώ σήμερα, ενώ το ίδιο διάστημα μείωσε το λειτουργικό κόστος κατά 30%! Βεβαίως, μέρος αυτής της μείωσης επιτεύχθηκε μέσω της πώλησης θυγατρικών και assets στη ΝΑ Ευρώπη, όμως, ο κύριος όγκος μείωσης δανεισμού προήλθε από το γενικότερο χρηματοοικονομικό και διαρθρωτικό νοικοκύρεμα.

Παράλληλα, ο ΟΤΕ αποτελεί το μεγαλύτερο ιδιώτη επενδυτή στη χώρα τα τελευταία χρόνια, ενώ έως το 2022 δρομολογούνται επενδύσεις 2 δισ. ευρώ, σε δίκτυα νέας γενιάς κινητής τηλεφωνίας και οπτικές ίνες.

Τα ψηφιακά έργα υψηλών απαιτήσεων για τρίτους

Συνδυαστικά με όλα αυτά, ο ΟΤΕ έχει ωφεληθεί και από τις τεχνολογικές εξελίξεις και τη σύγκλιση που έχει επιτευχθεί μεταξύ τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής. Η νέα ψηφιακή εποχή επιβάλει αυτή τη σύγκλιση και η λεγόμενη 4η βιομηχανική επανάσταση περνά – εν πολλοίς – μέσα από το «πάντρεμα» των ευρύτερων υπηρεσιών Internet, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.

Ο ΟΤΕ λοιπόν, φρόντισε να μη χάσει αυτό το στοίχημα των γοργών εξελίξεων και πλέον έχει φτάσει στο σημείο να αναλαμβάνει λίαν απαιτητικά έργα πληροφορικής για... τρίτους ομίλου όπως το υπερσύγχρονο Data Center της Coca Cola HBC, ή τις δύο συμβάσεις ύψους 25 εκατ. ευρώ για την Ευρωπαϊκή Ένωση που ανέλαβε σε συνεργασία με τη Unisystems.

Το αξίας 43 εκατ. ευρώ Data Center της Coca Cola HBC, είναι ένα από τα μεγαλύτερα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Μέσω αυτού, το... ψηφιακό κέντρο επιχειρήσεων της Coca-Cola Hellenic Bottling Company για 28 χώρες βρίσκεται πλέον στην Ελλάδα, ενώ ο ΟΤΕ είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση, τη λειτουργία και την υποστήριξη για τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας του.

Για το Data Center εγκαταστάθηκαν περισσότεροι από 500 servers εφαρμογών και βάσεων δεδομένων σε περισσότερους από 70 φυσικούς servers, με αποθηκευτικό χώρο 600TB, οι οποίοι θα εξυπηρετούν, 24 ώρες το 24ωρο, ολόκληρο το χρόνο, το σύνολο της επιχειρησιακής δραστηριότητας και των λειτουργιών του Ομίλου Coca-Cola HBC σε 28 χώρες! Άλλωστε, η Coca-Cola HBC δέχεται περισσότερες από 18,5 εκατομμύρια παραγγελίες ετησίως!

Τα τελευταία χρόνια ο ΟΤΕ αναπτύσσεται ραγδαία στον τομέα αυτό, έχοντας δημιουργήσει ένα portfolio ολοκληρωμένων λύσεων για κάθε οργανισμό, ενώ υλοποιεί πολλά και σημαντικά έργα ICT (Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών).

Πεδίο ανάπτυξης για τον ΟΤΕ αποτελούν επίσης οι υπηρεσίες IoT. Μεταξύ άλλων, έχει αναλάβει, έπειτα από διαγωνιστική διαδικασία, την ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού στο Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου (υπηρεσίες smart city-smart lighting). Πρόκειται για μια σημαντική αγορά που ανοίγει καθώς ανάλογα έργα θα πρέπει να πραγματοποιήσουν όλοι οι δήμοι της χώρας, προκειμένου να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος.

Η μετοχή

Από τα ιστορικά χαμηλά των 1,09 ευρώ και με κεφαλαιοποίηση μόλις στα 500 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2012, πλέον η μετοχή του ΟΤΕ βρίσκεται στα 12,75 ευρώ (πολύ κοντά στο υψηλό τελευταίων ετών και στα 13,10 ευρώ του περασμένου Ιουνίου), με την κεφαλαιοποίηση στα 6,1 δισ. ευρώ, έχοντας παράλληλα και τη «βαρύτερη» επιρροή στο Γενικό Δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Πιο αναλυτικά, ο ΟΤΕ επηρεάζει τη διαμόρφωση του Γ.Δ. σε ποσοστό 9,86% έναντι 8,92% της leader Coca Cola HBC, καθώς στη στάθμιση που κάνει η ΕΧΑΕ παίζουν ρόλο και άλλα κριτήρια, όπως το free float αλλά και η εμπορευσιμότητα των μετοχών. Το 2019 η μετοχή του ΟΤΕ ενισχύεται άνω του 30%.