Πως «άκουσε» η αγορά την ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Πως «άκουσε» η αγορά την ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Στοχευμένα, μελετημένα, κοστολογημένα, ειλικρινή, μακριά από κορώνες εντυπωσιασμού του παρελθόντος, με βαθιά γνώση του αντικειμένου, απόλυτη αίσθηση της πραγματικότητας και της συγκυρίας, χωρίς εικόνα… επαίτη προς το εξωτερικό, αλλά και χωρίς φανφάρες περί… καμένης γης στο εσωτερικό.

Η αγορά επικροτεί τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που δεν είχαν καμιά σχέση με ανάλογες εξαγγελίες εντυπωσιασμού και υπερβολών του παρελθόντος.

Ανακοινώσεις με στέρεο και μελετημένο οικονομικό στίγμα, χωρίς «γκρίζες» ζώνες και αοριστίες, που θα μπορούσαν να έχουν πολλαπλές αναγνώσεις. Ξεκάθαρα μέτρα που, αν τεθούν σε εφαρμογή, μπορούν να αλλάξουν το οικονομικό προφίλ τόσο της καθημερινότητας των πολιτών, όσο και το διεθνές status quo της χώρας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την έλκυση επενδύσεων και την καλύτερη βαθμολόγηση από τους οίκους αξιολόγησης.

Οι χρηματιστές κρίνουν θετικά τις ανακοινώσεις και κυρίως τη ρητή δέσμευση "Ανάπτυξη για όλους" και σε παράλληλη πορεία με την "Συμφωνία Αλήθειας", σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα συγκροτημένο σχέδιο δράσεων, πολύ καλά προετοιμασμένο.

Το ερώτημα που παραθέτουν είναι το εξής: Θα μπορούσε να επιτευχθεί ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα απέναντι σε μια ενδεχόμενη υφεσιακή ευρωπαϊκή και διεθνή πορεία; Η απάντηση που θέτει ο κ. Μιχάλης Μιχαηλίδης, στέλεχος της Ευρωνομισματικής, είναι πως «αν η Ελλάδα παραμείνει προσηλωμένη στους στρατηγικούς της οικονομικούς στόχους, ανακτήσει την αξιοπιστία της και ξεδιπλώσει την οικονομική και γεωπολιτική της διπλωματία, τότε την απάντηση θα τη δώσει ο τίτλος της ταινίας του Οliver Stone: Wall Street: Μοney never sleeps.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σημειώνει πως «αν όλη αυτή η βεντάλια μέτρων πάρει σάρκα και οστά- κάτι που θα συμβεί όπως όλα δείχνουν - μπροστά μας έχουμε ένα πιθανό economic boom, ένα νέο οικονομικό κύκλο που συνήθως διαρκεί κατ' ελάχιστον 3-4 χρόνια».

Μιχ. Μιχαηλίδης: Συγκροτημένο σχέδιο δράσεων σε τέσσερις άξονες

H εμφάνιση του πρωθυπουργού στην καθιερωμένη ομιλία του Σαββάτου αλλά και στην συνέντευξη Τύπου της Κυριακής στην ΔΕΘ, κινήθηκε στο πλαίσιο που ο ίδιος ήδη είχε θέσει, στις πρόσφατες συναντήσεις του σε Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία.

Στο μεν εξωτερικό, είχε τη σφραγίδα της αποποίησης της εικόνας του "επαίτη", που είχαμε συναντήσει κυρίως στα χρόνια της κρίσης, στο δε εσωτερικό έδωσε την εικόνα της αποστασιοποίησης από τη γνωστή σε όλους λογική του… "παραλάβαμε καμένη γη".

Με τη ρητή δέσμευση "Ανάπτυξη για όλους" και σε παράλληλη πορεία με την "Συμφωνία Αλήθειας", ανέπτυξε ένα συγκροτημένο σχέδιο δράσεων πάνω σε τέσσερις άξονες: 

Φορολογική πολιτική – επενδύσεις - παραγωγικό ψηφιακό κράτος - σχέσεις με τον κόσμο της εργασίας.

Η αγορά φωνάζει "σαρώστε τα αντικίνητρα για επενδύσεις" και οι εξαγγελλίες για μείωση φορολογικών συντελεστών, σταδιακή μείωση ασφαλιστικών εισφορών όσο και οι αναφορές στο νέο επενδυτικό νόμο, στην υλοποίηση των μεγάλων έργων, στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, καταδεικνύουν το "απόλυτο" της πολιτικής προτεραιότητας όσον αφορά την πολυπόθητη ισχυρή ανάπτυξη.

Ο μεσοπρόθεσμος στόχος της απόκτησης "επενδυτικής βαθμίδας" για το αξιόχρεο της χώρας εντός της επόμενης χρονιάς, όσο και η ανέλιξη της χρηματιστηριακής αγοράς που πρέπει να επανέλθει σαν μηχανισμός άντλησης κεφαλαίων, περνά μέσα από την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα.

Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα αυτά, αποκαλύπτοντας την κατάθεση εκ μέρους του Έλληνα ΥΠΟΙΚ ήδη στο επόμενο Eurogroup της Παρασκευής, του αιτήματος για πλήρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. Επιπροσθέτως, συνέδεσε άμεσα την χορήγηση δανείων των τραπεζών, με την απομείωση των "κόκκινων" δανείων και την περαιτέρω εξυγίανση των ισολογισμών τους.

Η βελτίωση των όρων δανεισμού, η ευκρινής πτώση της απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου αλλά και η διαφαινόμενη διεκδίκηση των κερδών των Κεντρικών Τραπεζών για διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου, θα προσδώσει την απαιτούμενη δυναμική προς μια ισχυρή ανάπτυξη που θα αποτυπωθεί πρώτα απ' όλα από την χρηματιστηριακή μας αγορά.

Θα μπορούσε όμως να επιτευχθεί ισχυρή ανάπτυξη, απέναντι σε μια ενδεχόμενη υφεσιακή ευρωπαϊκή και διεθνή πορεία; Αν η Ελλάδα παραμείνει προσηλωμένη στους στρατηγικούς της οικονομικούς στόχους, ανακτήσει την αξιοπιστία της και ξεδιπλώσει την οικονομική και γεωπολιτική της διπλωματία, την απάντηση θα τη δώσει ο τίτλος της ταινίας του Οliver Stone: Wall Street: Μοney never sleeps.

*Ο κ. Μιχάλης Μιχαηλίδης είναι μέλος του Δ.Σ. της Ευρωνομισματικής, χρηματιστηριακός αναλυτής.

Ηλ. Ζαχαράκης: Διαμορφώνεται προοπτική για economic boom 3-4 ετών

Οι ανακοινώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός στην έκθεση της Θεσσαλονίκης είναι πολύ θετικές. Όλα τα προηγούμενα χρόνια λέγαμε τι χρειάζεται η Ελληνική οικονομία για να αλλάξει σελίδα, ενώ τώρα τα πρώτα δείγματα είναι πολύ θετικά για την συνέχεια.

Η μείωση των φόρων τόσο στις εταιρείες όσο και στα φυσικά πρόσωπα σε πρώτο χρόνο έχουν εκπλήξει πολύ θετικά, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένη από καιρό για την επόμενη μέρα. Κάνει γοργά βήματα με στέρεες βάσεις για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων τόσο με την εύρυθμη λειτουργία του κράτους όσο και με παράλληλη μείωση φόρων, κάτι που μαζί με σημαντικές ακόμα μεταρρυθμίσεις μπορούν να κάνουν την διαφορά.

Στοχευόμενα βλέπουμε άμεσες παρεμβάσεις σε διαφόρους τομείς από τα ακίνητα μέχρι το κόστος των εργοδοτικών εισφορών, κάτι που ανακουφίζει όχι μόνο τις μεγάλες αλλά και τις μικρές επιχειρήσεις.

Αν όλη αυτή η βεντάλια μέτρων πάρει σάρκα και οστά- κάτι που θα συμβεί όπως όλα δείχνουν - μπροστά μας έχουμε ένα πιθανό economic boom, ένα νέο οικονομικό κύκλο που συνήθως διαρκεί κατ' ελάχιστον 3-4 χρόνια.

Αν αυτό έχει ξεκινήσει, θα δούμε αύξηση στο ΑΕΠ πάνω από 3% μεσοσταθμικά το χρόνο, ένα bull market στις μετοχές και ένα bear market στα ομόλογα κάτι που ήδη εξελίσσεται. Αν φτάσουμε να προβληματιζόμαστε μόνο από τον πληθωρισμό το επόμενο διάστημα, θα έχουμε πετύχει αυτό που χρειάζεται η χώρα για να αλλάξει σελίδα.

Παράλληλα αν η κυβέρνηση όπως όλα δείχνουν καταφέρει να μειώσει τον στόχο του πλεονάσματος τότε θα έχουμε την πολυτέλεια να ρίξουμε μεγαλύτερη βαρύτητα και στις δημόσιες επενδύσεις κάτι που θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη.

Επίσης, αν ο τραπεζικός κλάδος αρχίσει να λειτουργεί όπως πρέπει, τότε θα δούμε ακόμα περισσότερη ώθηση στην οικονομία μιας και μέχρι στιγμής οι παραδοχές έχουν να κάνουν με ίδιες ή ξένες δυνάμεις και όχι τόσο πολύ με την βοήθεια του τραπεζικού κλάδου.

Αργά ή γρήγορα οι επενδυτές αν τα πράγματα συνεχίσουν να κυλάνε με τον ίδιο ρυθμό θα πολλαπλασιαστούν και θα δούμε ακόμα μεγαλύτερες διακυμάνσεις στην αγορά. Από την στιγμή που έχουμε μπει σε μία φάση σοβαρής ανάπτυξης, οι εταιρείες που πρέπει να ρίξουμε βάρος σε πρώτη φάση είναι οι κατασκευές και η βιομηχανία μιας και θα κάνουν σημαντικά την διαφορά στα αποτελέσματα τους.

Από την άλλη, η μείωση του κόστους δανεισμού η ευκολότερη πρόσβαση σε δανεισμό, η μείωση των φόρων στα κέρδη (20%), η μείωση στον φόρο μερισμάτων στο 5% (από 15%) και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μπορούν να αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων στο μέλλον.

Με βάση τα νέα δεδομένα που έχουμε καθημερινά, παραμένουμε ιδιαίτερα αισιόδοξοι βλέποντας παράλληλα ότι ο χαμένος χρόνος πάει να καλυφθεί με γρήγορους ρυθμούς κάτι που μπορεί να δημιουργήσει και σημαντικά ξεσπάσματα στην αγορά.

H εμπιστοσύνη τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό σταδιακά μεγαλώνει και το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι ξεκάθαρο ότι έχει αλλάξει άρδην το τελευταίο διάστημα, κάτι που θα δούμε να μεγαλώνει σημαντικά μέρα με την μέρα και όσο η πολιτική της κυβέρνησης υλοποιεί αυτά που υπόσχεται. 

*Ο κ. Ηλίας Ζαχαράκης είναι διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ