Πλώρη για κεφαλαιοποίηση 1 δισ. ευρώ βάζει η ΔΕΗ

Πλώρη για κεφαλαιοποίηση 1 δισ. ευρώ βάζει η ΔΕΗ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Το στορυ της νέας ΔΕΗ πουλάει, εισπράττει τα εύσημα της αγοράς και επιβραβεύεται στο ταμπλό, με κεφαλαιοποίηση που φτάνει πλέον μια ανάσα από το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Το αφήγημα μιας ΔΕΗ πρωταγωνιστή στις ΑΠΕ, μικρότερης αλλά υγιέστερης οικονομικά, με λιγότερο προσωπικό και πελατολόγιο, αλλά “πράσινης”, κεντρίζει το ενδιαφέρον, και πρωταγωνιστεί στο χρηματιστήριο.  

Σε μια εβδομάδα η μετοχή έχει κάνει ράλι 25%. Σε ένα εξάμηνο, έχει κάνει κούρσα 93%, από τα 2,1 ευρώ βρίσκεται σήμερα στα 4,1 ευρώ, και η κεφαλαιοποίηση από τα 494 εκατ ευρώ, έπιασε χθες τα 956 εκατ ευρώ. Αν μάλιστα γυρίσουμε το ρολόι πίσω, μόνο θλίψη προκαλεί ο χαμένος χρόνος, τότε που η μετοχή βούλιαζε στα 1,3 ευρώ, και η αξία στο ταμπλό πάσχιζε να κρατήσει τα 300 εκατ ευρώ. 

Ο μέχρι πρότινος μεγάλος ασθενής, έχει βγάλει τη μύτη έξω από το νερό, αναπνέει κανονικά, και η επιστροφή αυτή επιβραβεύεται από την αγορά, αλλά και από ξένους μάνατζερς, όπως δείχνουν οι πάνω από δέκα προτάσεις για συνεργασία στις ΑΠΕ που έχει στο γραφείο του ο επικεφαλής της Γ. Στάσσης.

Στην πλειοψηφία τους οι εκθέσεις των αναλυτών για το νέο Business Plan της ΔΕΗ συμφωνούν ότι οι προοπτικές μόνο καλύτερες μπορεί να είναι, βλέπουν ότι οι επιλογές δίνουν αρκετή ρευστότητα, και χρόνο στην εταιρεία για να μπορέσει να εφαρμόσει το δικό της turnaround.

Κυρίως όμως βλέπουν ένα πλάνο μελετημένο, βιώσιμο, ικανό να χρηματοδοτήσει την πράσινη στροφή, με το 2020 να αποτελεί το έτος-ορόσημο όπου ο λόγος καθαρού χρέους προς λειτουργικά κέρδη (EBITDA), θα επανέλθει σε ευρωπαϊκά επίπεδα. Του χρόνου δηλαδή η ΔΕΗ υπολογίζεται πως θα χρωστά μόνο 4-5 φορές τα κέρδη της (χρέος 3,9 δισ / 850 εκατ EBITDA), κοντά στις αντίστοιχες επιδόσεις ευρωπαϊκών ενεργειακών ομίλων, αντί για 15 και πάνω φορές πέρυσι. 

Σε αυτό τον συνδυασμό, της ταχύτατης σταδιακής παύσης της ζημιογόνου λιγνιτικής δραστηριότητας έως το 2023, και της εστίασης των επενδύσεων στις ΑΠΕ, στηρίζεται και ο στόχος για εκτίναξη της κερδοφορίας της ΔΕΗ τα επόμενα χρόνια, αρχής γενομένης από του χρόνου. Σ' αυτή την λογική, εκθέσεις όπως της Axia, βλέπουν άνοδο άνω του 73% από τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό, επισημαίνοντας πως η διοίκηση της εταιρείας εκμηδένισε τις ανησυχίες για τις ανάγκες χρηματοδότησης της ΔΕΗ και την κεφαλαιακή της δομή. 

Το χαρτί των υδροηλεκτρικών

Σε αυτή την συγκυρία, ενδιαφέρον έχει το σενάριο να αξιοποιήσει η ΔΕΗ το πιο ισχυρό της χαρτί, αυτό των υδροηλεκτρικών σταθμών, προκειμένου να πετύχει την πράσινη στροφή. Το σκεπτικό είναι ότι στα joint ventures που θέλει να συστήσει με εγχώριους και ξένους ενεργειακούς ομίλους προκειμένου να επενδύσει στις ΑΠΕ, η ΔΕΗ θα μπορούσε να εισφέρει κάποιους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, και οι ιδιώτες τα κεφάλαια. 

Ακριβώς δηλαδή επειδή ο στόχος για 1.000 νέα MW πράσινης ισχύος έως το 2024, απαιτεί κεφάλαια, τα οποία σε αυτή τη φάση η ΔΕΗ δεν διαθέτει, θα μπορούσε να συμμετάσχει στα κοινοπρακτικά σχήματα που θέλει να συστήσει, εισφέροντας υδροηλεκτρικά, και όχι κεφάλαια. Το μοντέλο αυτό, αφενός της λύνει τα χέρια, να μπει δυναμικά στις ΑΠΕ, χωρίς να ξοδέψει σημαντικά ποσά, αφετέρου άρει ενδεχομένως τις επιφυλάξεις των Βρυξελλών σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού στην Ελλάδα.

Ο φάκελος με τις ενεργειακές εκκρεμότητες της Ελλάδας παραμένει ανοικτός στην Κομισιόν, που συνεχίζει να θεωρεί, όπως φαίνεται και στην τελευταία της έκθεση, ότι η ΔΕΗ συνεχίζει να έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά. Σύμφωνα με μια ερμηνεία, η ταχύτερη του αναμενόμενου απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων ως το 2023, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των υδροηλεκτρικών της σταθμών σε μικτά σχήματα με ιδιώτες, θα μπορούσαν να άρουν τους κοινοτικούς ενδοιασμούς. 

Στο ερώτημα, κατά πόσο η διοίκηση Στάσση κάνει πράγματι παρόμοια σχέδια ή απλώς θέλει να τεστάρει αντιδράσεις, η απάντηση είναι ότι ακόμη και στη δεύτερη περίπτωση, διαφαίνεται μια πρόθεση να αξιοποιηθεί κάθε δυνατό μέσο, χωρίς τις ιδεοληψίες του παρελθόντος, προκειμένου να επιτευχθεί η μετάβαση της επιχείρησης στην επόμενη ημέρα.