Πλαίσιο: Η πιο «die hard» εταιρεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου!

Πλαίσιο: Η πιο «die hard» εταιρεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου!

Μετά το 2007 μια σειρά από σημαντικές εξελίξεις επηρέασαν με δραματικό τρόπο τη λιανική των ηλεκτρονικών ειδών. Ο ανταγωνισμός ήρθε και έφυγε, το διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων έκαναν την προμήθεια και την πώληση των προϊόντων περίπου ακατόρθωτη. Διάφοροι εγχώριοι και ξένοι παίκτες αποχώρησαν από την αγορά, ο ανταγωνισμός εντάθηκε προκειμένου να διατηρηθούν τα μερίδια αγοράς ενώ οι διαδικτυακές πωλήσεις από το εξωτερικό μπήκαν στην εικόνα αλλάζοντας εκ νέου το τοπίο. 

Σε αυτή τη χρονική περίοδο το Πλαίσιο έχτισε νέες αποθήκες στη Μαγούλα, μπήκε στη λιανική των λευκών συσκευών με νέο εφοδιαστικό κέντρο, έχτισε από την αρχή νέα μαγαζιά μεγαλύτερου εμβαδού μένοντας κερδοφόρο, δίνοντας παράλληλα κάθε χρόνο μέρισμα στους μετόχους του. Τα αποτελέσματα του 2020 εκτός από την αντοχή στα δύσκολα έδειξαν και πάλι αυτή τη δυναμική της προσαρμογής που έχει η εταιρεία στις αντιξοότητες.

Ξεκινώντας από τη γραμμή των πωλήσεων, η εταιρεία εμφάνισε αύξηση 11,7% έχοντας τον κύριο κορμό του δικτύου των πωλήσεων κλειστό για πάνω από τρεις μήνες. Η επιτυχία ήρθε από τα εναλλακτικά κανάλια που υποστήριξαν απόλυτα τη διαδικασία των πωλήσεων. Οι αριθμοί είναι τουλάχιστον εντυπωσιακοί: 1,5 εκατομμύριο παραδόσεις, 52 εκατομμύρια επισκέψεις στο site της εταιρείας και 6,5 εκατομμύρια κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο.  Το αποτέλεσμα εκτός από την ισχυρή συνεισφορά του κλάδου ηλεκτρονικών υπολογιστών και λογισμικού ενισχύθηκε και από τον κλάδο λευκών συσκευών ο οποίος διέγραψε μια πλήρη χρονιά πωλήσεων συνεισφέροντας 24,5 εκατ. ευρώ στις πωλήσεις. 

Τα λειτουργικά κέρδη παρέμειναν στα επίπεδα του 2019, 13,3 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της πίεσης που δέχθηκαν τα περιθώρια κέρδους (-52 μονάδες βάσης). Η πίεση ήταν μάλλον αναμενόμενη και δεδομένη λόγω της αύξησης των διαδικτυακών πωλήσεων όπου οι τιμές είναι χαμηλότερες λόγω του ανταγωνισμού. Η τελική γραμμή αυξημένη κατά 59,7% στα 3,1 εκατ. ευρώ μετά την ομαλοποίηση του φορολογικού συντελεστή καθώς πέρυσι η εταιρεία επιβαρύνθηκε με αρνητική αναβαλλόμενη φορολογία. Οι μέτοχοι θα λάβουν 5 λεπτά μέρισμα έναντι 2 την περυσινή χρήση και η αποκοπή του δικαιώματος θα γίνει στις 22 Ιουνίου. 

Πιο εντυπωσιακή είναι η εικόνα της ρευστότητας, απόρροια της εξαιρετικής διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης. Η εταιρεία συνεχίζει την πολιτική των μεγάλων ταμειακών θέσεων, πρακτική η οποία δεν αποδίδει μεν λόγω των χαμηλών επιτοκίων δίνει ωστόσο σημαντικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα με τους προμηθευτές. Τα ταμειακά διαθέσιμα έφθασαν τα 58 εκατ. ευρώ ενώ αν αφαιρεθεί ο δανεισμός η καθαρή ταμειακή θέση είναι 40 εκατ. ευρώ σχεδόν όσο η μισή κεφαλαιοποίηση της εταιρείας. Ακόμα και αν αφαιρεθούν οι χρηματοδοτικές μισθώσεις το Πλαίσιο παραμένει με θετικό ταμείο κατά 2,9 εκατ. ευρώ!

Κοιτώντας μπροστά μόνο καλά μπορούν να πάνε τα πράγματα φέτος. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από την Canalys η ζήτηση για PC και laptops παραμένει ισχυρή στο α’ τρίμηνο εμφανίζοντας διεθνώς αύξηση κατά 54,6%. Επιπλέον, το πρόγραμμα κρατικής επιδότησης Η/Υ αναμένεται να κρατήσει ψηλά τη ζήτηση σε μια περίοδο όπου παραδοσιακά δεν φημίζεται για τις εποχικές πωλήσεις. Οι προοπτικές επομένως είναι θετικές αλλά και να μην είναι το Πλαίσιο έχει βρει τον τρόπο να κάνει τη δυσκολία ευκαιρία. 

Θυμάμαι όταν μετά τα capital controls είχα συναντήσει τον Πρόεδρο της εταιρείας κ. Γ. Γεράρδο και τον είχα ρωτήσει πιο είναι το μυστικό της προσαρμοστικότητας του Πλαισίου σε ιδιαίτερες καταστάσεις. Μου είχε απαντήσει τότε ότι «η εταιρεία έχει μεν μια δομή και μια οργάνωση που να εξυπηρετεί τη λειτουργία της ωστόσο οι αποφάσεις και η ροή της πληροφορίας γίνεται “οn the spot”. Είμαστε μια ομάδα που έχει γαλουχηθεί στο δρόμο, εμείς πάμε να ανταγωνιστούμε στο πεδίο της μάχης, όχι πίσω από μια ατέλειωτη γραφειοκρατία, επιτροπές και διοικητικές πυραμίδες. Σε μια αγορά που θέλει ταχύτητες το μόνο που εξυπηρετούν όλα αυτά τα δαιδαλώδη σχήματα είναι την διαδικασία και όχι το αποτέλεσμα.»

Στο πεδίο της μάχης λοιπόν, αυτή είναι Αγορά που λειτουργεί το Πλαίσιο. Εκεί που οι ειδικές συνθήκες για άλλους είναι ζήτημα επιβίωσης, για το Πλαίσιο είναι το οξυγόνο της καθημερινότητας. Και αυτό από μόνο του, κάνει το Πλαίσιο μια σπουδαία εταιρεία. 

Πώς έκλεισε το 2020 για το Πλαίσιο ανά κατηγορία προϊόντων

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.