Πιθανή η αύξηση της τιμής του ρεύματος επανέλαβε ο Γ. Σταθάκης

Πιθανή η αύξηση της τιμής του ρεύματος επανέλαβε ο Γ. Σταθάκης

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος άφησε για άλλη μια φορά ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης. Μιλώντας το πρωί στον Antenna, o κ. Σταθάκης είπε πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο η ΔΕΗ όσο και οι ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος πληρώνουν βάση της ευρωπαϊκής οδηγίας ένα ποσό που αντιστοιχεί στους ρύπους που προέρχονται από το διοξείδιο του άνθρακα. Κι ενώ οι ιδιωτικές εταιρίες έχουν προβλέψει  στα συμβόλαια τους να μετακινούν το κόστος αυτό στους καταναλωτές, η ΔΕΗ δεν το έχει πράξει.

Κατά συνέπεια μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί αυτό το κόστος κι ανάλογα με τις εξελίξεις είναι πιθανό η ΔΕΗ να αυξήσει τα τιμολόγια της για το ηλεκτρικό ρεύμα. Βέβαια όπως επισήμανε ο Υπουργός, η ΔΕΗ τα τελευταία έξι χρόνια όχι μόνο δεν έχει αυξήσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά την περασμένη χρονιά την μείωσε μεσοσταθμικά κατά 6%.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις εισπρακτικές εταιρείες που έχουν αναλάβει την ειδοποίηση των οφειλετών, ο υπουργός αρνήθηκε ότι αυτές αφορούν τους οικιακούς καταναλωτές και επέμεινε στο κοινωνικό πρόσωπο της ΔΕΗ μέσω της θέσπισης του κοινωνικού τιμολογίου που αφορά περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά.

Ο κ. Σταθάκης ερωτηθείς για το θέμα που έχει προκύψει με τον κ. Καμμένο, προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους, λέγοντας πως το θέμα είναι ξεκάθαρο, όπως και η διαφωνία των δυο κυβερνητικών εταίρων για το Σκοπιανό.

Υπογράμμισε ότι υπάρχει η συμφωνία πως ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα συνεχίσουν μαζί τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο και τόνισε πως δεν πιστεύει πως μια ενδεχόμενη πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης θα συγκεντρώσει 151 ψήφους, ασχέτως της στάσης που θα κρατήσουν οι ΑΝΕΛ.