Παράταση μέχρι το τέλος του έτους εξετάζει το ΥΠΟΙΚ για τις 120 δόσεις

Παράταση μέχρι το τέλος του έτους εξετάζει το ΥΠΟΙΚ για τις 120 δόσεις

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Καμπάνια ενημέρωσης και προσέλκυσης οφειλετών για τη ρύθμιση των 120 δόσεων ξεκινά η κυβέρνηση καλώντας να μην χάσουν την ευκαιρία να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε διάστημα έως και 10 ετών, ενώ ταυτόχρονα εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης ακόμη και μέχρι τα τέλη του έτους. Τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν διαφημιστικά σποτάκια που θα παρουσιάζουν τις 120 δόσεις ως «ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας».

Με μαζική αποστολή μηνυμάτων (SMS) στα κινητά τηλέφωνα και με ηλεκτρονικά μηνύματα στους 4 εκατομμύρια οφειλέτες της εφορίας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στη ρύθμιση. Η αποστολή των μηνυμάτων θα γίνει από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που διαθέτει και τα στοιχεία των οφειλετών του Δημοσίου.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να παρατείνει την προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση. Τα αιτήματα που φθάνουν στο υπουργείου Οικονομικών είναι δεκάδες και προφανώς δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι ήδη έχει δοθεί παράταση ως 31 Δεκεμβρίου στην αντίστοιχη ρύθμιση του ΕΦΚΑ και των ΟΤΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ στη βελτιωμένη ρύθμιση (δηλαδή από τις 5 Σεπτεμβρίου που άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα) έχουν ενταχθεί 36.381 οφειλέτες αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά όσο πλησιάζουμε προς τη λήξη της προθεσμίας. Το ποσό κεφαλαίου που έχουν ρυθμίσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά ανέρχεται στα 440,27 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 308,45 εκατ. ευρώ βασική οφειλή και 131,8 εκατ. ευρώ προσαυξήσεις). Συνολικά στη ρύθμιση (από το περασμένο Μάιο μέχρι σήμερα) έχουν ενταχθεί συνολικά 337.500 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ρυθμίζοντας χρέη 2,9 δισ. ευρώ (βασική οφειλή και προσαυξήσεις), ενώ το το δημόσιο από τη ρύθμιση έχει βάλει στα ταμεία του το ποσό των 286,8 εκατ. ευρώ.Υπενθυμίζεται ότι στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν βεβαιωμένες οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και τις 31- 12-2018 με καταρχήν απαλλαγή από το 10% των τόκων και των προσαυξήσεων σε :

- Έως και 120 μηνιαίες δόσεις για τα φυσικά πρόσωπα, τα νομικά πρόσωπα ή οντότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα καθώς και για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα με ποσά βασικής οφειλής έως 1.000.000 ευρώ

- Έως και 36 μηνιαίες δόσεις, για τα νομικά πρόσωπα ή οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα με ποσά βασικής οφειλής μεγαλύτερα από 1.000.000 ευρώ.

Μετά από επιλογή του οφειλέτη, μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, οφειλές ληξιπρόθεσμες και μη που βεβαιώνονται μέχρι την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής σε ρύθμιση, οι οποίες δεν έχουν ρυθμισθεί βάσει δικαστικής απόφασης, προσωρινής διαταγής ή άλλων νομοθετικών διατάξεων και αφορούν σε υποχρεώσεις ετών, υποθέσεων και περιόδων μέχρι και 31.12.2018, εξαιρουμένων των οφειλών για τις οποίες η προθεσμία υποβολής δήλωσης λήγει μετά τις 31.12.2018.

Για τους οφειλέτες φυσικά πρόσωπα με συνολικό εισόδημα φορολογικού έτους 2017 (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό) μέχρι 10.000 ευρώ χορηγείται δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις, υπό τον περιορισμό ότι το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 20 ευρώ. Για τους οφειλέτες με εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ, ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται με την εφαρμογή προοδευτικού συντελεστή, προκειμένου να προσδιοριστεί η δυνατότητα αποπληρωμής του κάθε οφειλέτη και ο αριθμός των δόσεων, σε συνάρτηση με το χρέος του. Προβλέπεται μείωση των συντελεστών ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Σημειώνεται ότι για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι απαραίτητη η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας με τελευταίο έτος το φορολογικό έτος 2017. Σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν είχε υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το φορολογικό έτος 2017, χορηγείται το μέγιστο πλήθος δόσεων, υπό τον περιορισμό του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης. Στην αίτηση υπαγωγής αναγράφονται το έτος ή τα έτη εντός της ανωτέρω πενταετίας για τα οποία ο οφειλέτης δεν είχε υποχρέωση υποβολής δήλωσης.