Πακέτο στήριξης 750 δισ. προτείνει η Κομισιόν - 32 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Πακέτο στήριξης 750 δισ. προτείνει η Κομισιόν - 32 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Το ποσό των 750 δισ. ευρώ θα αγγίζει το πακέτο στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ σχεδιάζει ο κοινός προϋπολογισμός του ευρωπαϊκού μπλοκ για την περίοδο 2021-27 να ανέλθει στο 1,1 τρισεκατομμύριο ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα θα λάβει 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια, ποσά που συνολικά αναλογούν στο 16,5% του ΑΕΠ της χώρας.

Πιο αναλυτικά, το σχέδιο των Βρυξελλών περιλαμβάνει 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και επιπλέον 250 δισ. ευρώ σε δάνεια στο πλαίσιο του νέου σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης από τον κορονοϊό. Τέσσερις αξιωματούχοι και διπλωμάτες επιβεβαίωσαν τον επιμερισμό μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων που πρόκειται να παρουσιάσει γύρω στις 14.30 ώρα Ελλάδας η Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ χαρακτήρισε το σχέδιο «λογική» πρόταση. Η Ιταλία αναμένεται να λάβει το μεγαλύτερο μέρος με 81,8 δισ. ευρώ, η Ισπανία 77,3 δισ. και η Γαλλία 39 δισ. ευρώ.

Το ποσό επιβεβαίωσε και ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ένα ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπιστεί ή οικονομική κρίση στην ΕΕ που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού». «Η δημιουργία αυτού του ταμείου, που έρχεται να προστεθεί στα άλλα εργαλεία ανάκαμψης, είναι ένα «ευρωπαϊκό σημείο καμπής για να αντιμετωπιστεί μια άνευ προηγουμένου κρίση», σχολίασε ο Ιταλός επίτροπος.

Με βάση την πρόταση της Κομισιόν, το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να ενεργοποιηθεί την 1η Ιανουαρίου 2021. Μέχρι τότε, απαιτείται μια «γέφυρα» για χρηματοδότηση των επειγόντων αναγκών, κάτι που θα γίνει μέσω προϋπολογισμού, αρχής γενομένης από 1 Σεπτεμβρίου 2020. 

Η αποπληρωμή του ποσού που θα δανειστεί η Κομισιόν θα ξεκινήσει μετά το 2027 και θα τελειώσει το αργότερο το 2058. Η εξυπηρέτηση του χρέους θα γίνει μέσω νέων φόρων (εκπομπών άνθρακα, ψηφιακού φόρου κ.λπ) καθώς και με αύξηση εισφορών κρατών-μελών.

Η πρόταση της Κομισιόν για τη διάθεση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπει - όπως αναμενόταν - τρεις πυλώνες:

  1. Στήριξη των κρατών-μελών για να ανακάμψουν: Στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις και τις δημόσιες επενδύσεις, καθώς και μια δίκαιη και ισότιμη μετάβαση. 
  2. Επανεκκίνηση της οικονομίας και τόνωση των ιδιωτικων επενδύσεων: Μηχανισμός υποστήριξης χρεοκοπίας, στρατηγικές επενδύσεις, πρόγραμμα επενδύσεων εντός της ΕΕ
  3. Μαθαίνοντας από την εμπειρία της κρίσης: Νέο πρόγραμμα για την υγεία, ενισχυμένος μηχανισμός προστασίας της ΕΕ, ενισχυμένα προγράμματα έρευνας, καινοτομίας και εξωστρεφών δράσεων.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να ζητήσει να γίνουν αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών της ΕΕ που θα της επιτρέψουν να συγκεντρώσει άνευ προηγουμένου ποσά και να διανείμει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων ως επιχορηγήσεις προς τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της πανδημίας.

Το ευρώ κατέγραψε άλμα μετά τις αναφορές για το ύψος του ταμείου ανάκαμψης, στο 1,1022 έναντι του δολαρίου από το 1,0932 προηγουμένως.