Παγκόσμια «εξαίρεση» η Ελλάδα – Τι φέρνει ο χρησμός της Fitch

Παγκόσμια «εξαίρεση» η Ελλάδα – Τι φέρνει ο χρησμός της Fitch

«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να ανησυχεί για την πιστοληπτική της αξιολόγηση τουλάχιστον έως τον Μάρτιο του 2022 καθώς μέχρι τότε είναι εξασφαλισμένη η συμμετοχή της στο QE Πανδημίας και οι επενδυτές αντιμετωπίζουν τα ομόλογά της αναλόγως». Αυτό σημειώνει αναλυτής ξένου οίκου σε ερώτηση του Liberal Markets για το τι πρέπει να περιμένουμε την ερχόμενη Παρασκευή. «Αν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και τεθεί σε πλήρη λειτουργία το Ταμείο Ανάκαμψης, οι ελληνικοί τίτλοι είναι πολύ πιθανό να έχουν το πολυπόθητο “investment grade” όταν ολοκληρωθεί (ή λίγο αργότερα) το QE Πανδημίας», προσθέτει ο ίδιος. Έτσι το ελληνικό δημόσιο θα μπορεί να απολαμβάνει επιτόκια κοντά στα υφιστάμενα ιστορικά χαμηλά επίπεδα για αρκετά χρόνια ακόμη. 

Το βράδυ της Παρασκευής 22 Ιανουαρίου ο οίκος Fitch αναμένεται, βάσει προγραμματισμού, να ανακοινώσει την ετυμηγορία του για την ελληνική οικονομία, στην πρώτη αξιολόγηση για το 2021. Λόγω των συνθηκών, στην αγορά εκτιμάται ότι πολύ δύσκολα θα έχουμε κάποια μεγάλη έκπληξη. Υπενθυμίζεται ότι η Fitch μας αναβάθμισε πέρσι τέτοια εποχή (24/1/20) και ακόμη και σήμερα διατηρεί την υψηλότερη αξιολόγηση για τη χώρα μας «ΒΒ», δύο σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα. Ο ίδιος οίκος τον Απρίλιο υποβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε «σταθερές» από «θετικές», βγάζοντας στην ουσία την Ελλάδα από τον προθάλαμο μιας νέας αναβάθμισης εξαιτίας της πρωτοφανούς κατάστασης και της εξάπλωσης του κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Όμως η έκπληξη ήρθε από έναν άλλο οίκο, ο οποίος έσπευσε εκτός προγράμματος να δώσει τις δικές του εκτιμήσεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας με ορίζοντα 18 μηνών. Σε πρόσφατη έκθεσή της για τις προοπτικές της Ευρωζώνης, η Moody’s  προχώρησε σε μία… αποκάλυψη. Ο οίκος μας ενημέρωσε ότι η Ελλάδα και η Σλοβενία ήταν οι μοναδικές χώρες στον κόσμο που αναβαθμίστηκαν μέσα στο 2020, σε ένα έτος που η οικονομική δραστηριότητα κατέρρευσε και τα χρέη εκτινάχθηκαν.

Από τις 106 αξιολογήσεις κρατών τις οποίες πραγματοποίησε η Moody’s το 2020, οι 58 αφορούσαν σε αμετάβλητη πιστοληπτική ικανότητα, οι 33 σε υποβάθμιση και μόνο οι 2 (Ελλάδα και Σλοβενία) σε αναβάθμιση. Σύμφωνα με τη Moody’ s, η αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου τον περασμένο Νοέμβριο αντανακλά της βιώσιμες και μεταρρυθμιστικές διαρθρωτικές βελτιώσεις στην Ελλάδα, αλλά και το γεγονός ότι η χώρα μας θα είναι στους μεγάλους ωφελημένους του Ταμείου Ανάκαμψης, με τους ευρωπαϊκούς πόρους να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων επιπτώσεων της πανδημίας καθώς και στην στήριξη της ανάπτυξης μακροπρόθεσμα.

 Όσο για την Fitch, το πιθανότερο είναι να διατηρήσει αμετάβλητη την αξιολόγηση της Ελλάδας αναμένοντας τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και κυρίως τον τρόπο που θα «αντιδράσει» η οικονομία, με μεγάλο γρίφο τον τουρισμό. Εξάλλου δίνει στην Ελλάδα την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των 4 μεγάλων οίκων αξιολόγησης (S&P, Moody’s, Fitch, DBRS) και θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα βιαστεί να ανεβάσει τη χώρα μας στο investment grade. 

Σύμφωνα με την τελευταία της έκθεση, η Fitch αναμένει να δει βελτίωση στις μεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας, καθώς και τη συνέχιση των αποτελεσματικών μεταρρυθμίσεων μετά το τέλος της πανδημίας. Επιπλέον, ο οίκος εστιάζει στο δημόσιο χρέος της χώρας μας που είναι το δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο, μετά την Ιαπωνία, ως ποσοστό του ΑΕΠ. Τέλος, η Fitch θέλει να δει να περιορίζεται ο κίνδυνος μετάδοσης των τραπεζικών κινδύνων στα δημόσια οικονομικά, θέλει δηλαδή να υπάρξει ταχύτατη πρόοδος στις τιτλοποιήσεις και στη μείωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών. 

Όλα αυτά βέβαια ήταν οι εκτιμήσεις του οίκου πριν το δεύτερο lockdown και την έναρξη των εμβολιασμών. Συνεπώς, θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον οι «χρησμοί» για την ελληνική οικονομία τώρα που ο ορίζοντας είναι ελαφρώς πιο καθαρός.