Πάγια ρύθμιση: 24 δόσεις για όλους χωρίς εισοδηματικά κριτήρια

Πάγια ρύθμιση: 24 δόσεις για όλους χωρίς εισοδηματικά κριτήρια

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια θα μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε 24 δόσεις οι φορολογούμενοι που δεν θα καταφέρουν από το 2020 να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους. Μετά από ατέρμονες συζητήσεις και πιέσεις η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι κατάφερε να πείσει τους δανειστές να αυξηθούν οι δόσεις στις τακτικές οφειλές χωρίς να ενεργοποιηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Ωστόσο, όσοι επιλέξουν περισσότερες από 12 δόσεις για χρέη όπως ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ και ο ΦΠΑ θα πληρώσουν υψηλότερο επιτόκιο. Δηλαδή, κάποιος που θα αποπληρώσει το χρέος του σε 12 δόσεις θα έχει επιτόκιο 5%, ενώ από τις 12 και πάνω το επιτόκιο θα φθάνει 8,5%.

Επί της ουσίας το οικονομικό επιτελείο, αλλά κυρίως οι θεσμοί θέλουν να δημιουργήσουν αντικίνητρα για την εξόφληση των οφειλών σε περισσότερες από 12 δόσεις.

Σε αντίθεση με τις τακτικές οφειλές, οι έκτακτες, όπως ο φόρος κληρονομιάς, θα μπορούν να ρυθμιστούν από τους φορολογούμενους σε έως 48 μηνιαίες δόσεις αλλά με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων. Το ετήσιο εισόδημα θα κρίνει τις δόσεις που θα έχει κάθε οφειλέτες του δημοσίου για τις έκτακτες οφειλές. Τα κριτήρια θα είναι τα ίδια με αυτά που ισχύουν σήμερα για τις 120 δόσεις. Δηλαδή η ετήσια ικανότητα αποπληρωμής των οφειλών.

Η νέα πάγια ρύθμιση για τις οφειλές προς την Εφορία, θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στα μέσα Νοεμβρίου στη Βουλή και θα ενεργοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους και θα αφορά αποκλειστικά οφειλές που θα βεβαιωθούν το 2020. Επί της ουσίας οι οφειλές μέχρι το 2018 ρυθμίστηκαν σε 120 δόσεις, οι οφειλές του 2019 όμως θα ρυθμιστούν σε 12 ή 24 δόσεις, ενώ οι οφειλές που θα δημιουργηθούν το νέο έτος σε 24- 48 δόσεις.

Το νέο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την πάγια ρύθμιση θα προβλέπει:

1. Δόσεις. Αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων για οφειλές όπως φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κλπ. (τακτικές οφειλές) από 12 που είναι σήμερα σε 24. Για τις έκτακτες οφειλές όπως ο φόρος κληρονομιάς οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να τις εξοφλήσουν σε έως 48 μηνιαίες δόσεις.

2. Τακτικές οφειλές: Όσοι αποφασίσουν να πληρώσουν τα χρέη σε 12 δόσεις θα έχουν επιτόκιο 5%. Όσοι όμως επιλέξουν  να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις θα επιβαρύνονται με μεγαλύτερο επιτόκιο που θα φθάνει το 8,5%

3. Έκτακτες οφειλές: Οι φορολογούμενοι με έκτακτες οφειλές π.χ. φόρο κληρονομιάς θα μπορούν αν τις ρυθμίσουν σε έως 48 δόσεις. Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα καθορίζεται με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων. Ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος η ετήσια δόση για την εξόφληση των οφειλών θα κυμαίνεται μεταξύ 4%-25%.

4. Ελάχιστη δόση: Η ελάχιστη μηνιαία δόση αναμένεται να διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα δηλαδή στα 15 ευρώ.