ΟΠΑΠ: Την άλλη εβδομάδα η δημόσια εγγραφή του ομολόγου, στις 29/10 η εισαγωγή

ΟΠΑΠ: Την άλλη εβδομάδα η δημόσια εγγραφή του ομολόγου, στις 29/10 η εισαγωγή

Την επόμενη εβδομάδα, από Τετάρτη 21/10 έως την Παρασκευή 23 /10 θα διαρκέσει η δημόσια εγγραφή και οι προσφορές για το ομόλογο έως 200 εκατ. ευρώ του ΟΠΑΠ, ενώ η είσοδος προς διαπραγμάτευση στο ταμπλό του Χ.Α. θα γίνει την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου.

Την Παρασκευή 16/10 τόσο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και η διοίκηση του Χρηματιστηρίου ενέκριναν το ενημερωτικό δελτίο για το μεγάλο ομόλογο του ΟΠΑΠ, οπότε κατόπιν η εταιρεία δημοσίευσε το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες, προς ενημέρωση των επενδυτών που θέλουν να συμμετάσχουν στην έκδοση.

Θα εκδοθεί κοινό ομολογιακό δάνειο έως 200 εκατ. ευρώ, διάρκειας επτά ετών, το οποίο θα διαιρείται σε έως 200.000 άυλες κοινές ανώνυμες ομολογίες, με ονομαστική αξία εκάστη 1.000 ευρώ. Κατόπιν οι ομολογίες θα διατεθούν προς κάλυψη από το επενδυτικό κοινό μέσω δημόσιας προσφοράς και θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χ.Α.

Το χρονοδιάγραμμα της έκδοσης:

Ανοίγουν οι κάνουλες ρευστότητας

Η έκδοση του μεγάλο ομολόγου του ΟΠΑΠ έρχεται σε μια ευνοϊκή συγκυρία για τα ελληνικά ομόλογα που καταγράφουν διαρκές ράλι αποκλιμάκωσης, πιστοποιώντας την επιστροφή της χώρας στην πλήρη κανονικότητα από πλευράς χρηματοπιστωτικής «βαρύτητας». Αυτό, ανοίγει το δρόμο και για τις ελληνικές εταιρείες που αποκτούν ξανά προνομιακή πρόσβαση στη διεθνή ρευστότητα, με τον ΟΠΑΠ να κινεί ταχύτατα τις διαδικασίες.

Πρόκειται για τη μεγάλη έκδοση που είχε αποφασιστεί στα τέλη του 2019 και είχε στόχο να εκδοθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020, όμως δεν προχώρησε λόγω της κρίσης του κορονοϊού και των γεγονότων που ακολούθησαν. Στόχος του ΟΠΑΠ, όπως είχε ανακοινωθεί και τότε, είναι να αποπληρώσει ορισμένα δάνεια προς τις τράπεζες και να βελτιώσει τη χρηματοοικονομική του εικόνα, κατεβάζοντας το κόστος χρήματος, λόγω της ευνοϊκής συγκυρίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι κάνουλες της διεθνούς ρευστότητας έχουν ανοίξει για την Ελλάδα και κατ’ επέκταση για τις ελληνικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διαδικασία μείωσης του κόστους δανεισμού τους, μέσω μπαράζ εκδόσεων ομολόγων, είτε καινούριων, είτε «επανεκδόσεων» προηγούμενων με πιο βελτιωμένα επιτόκια. Θυμίζουμε ότι μέσα στον Ιούλιο του 2020, η ΓΕΚ Τέρνα «σήκωσε» από την αγορά 500 εκατ. ευρώ μέσω έκδοσης μεγάλου ομολόγου, ενώ η Lamda Development εξέδωσε ομόλογο αξίας 320 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα. Συνολικά δηλαδή, μόνο τον Ιούλιο υπήρξαν εκδόσεις ομολόγων 820 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας το άνοιγμα της πρόσβασης στη ρευστότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Δείτε εδώ την ανακοίνωση - πρόσκληση του ΟΠΑΠ για τη δημόσια προσφορά του ομολόγου