Οι τράπεζες πιέζουν για Ηρακλή ΙΙ και πλειστηριασμούς

Οι τράπεζες πιέζουν για Ηρακλή ΙΙ και πλειστηριασμούς



Την ταχύτερη προώθηση του σχεδίου παροχής εγγυήσεων, γνωστό ως ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙ  αλλά και το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών ζητούν από την Κυβέρνηση οι τραπεζίτες.

Όσον αφορά στο πρώτο αίτημα τους, για τη λειτουργία του ΗΡΑΚΛΗ ΙΙ, οι τραπεζίτες επείγονται να τεθεί  όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σε λειτουργία, καθώς έτσι θα διευκολυνθούν οι τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων ύψους 20 δισ.ευρω που έχουν σχεδιάσει για φέτος. Ευκταίο θα ήταν οι απαραίτητες διαδικασίες να ολοκληρωθούν μέσα στο προσεχές δίμηνο, έτσι ώστε να δοθεί ένα θετικό μήνυμα προσέλκυσης των ξένων θεσμικών επενδυτών. 

   Για τους πλειστηριασμούς οι οποίοι έχουν παγώσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έως τις 30.6.2021 (για ακίνητα αξίας έως 200.000 ευρω) οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι το οριζόντιο πάγωμα τους, δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στην εξυγίανση των Ισολογισμών . Μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2020 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auction είχαν ανέβει 3.500 πλειστηριασμοί, οι οποίοι προφανώς αναβάλλονται.     

  Στη σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών (Χρ. Σταϊκούρας – Γ. Ζαββός) οι τραπεζίτες (συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου, η Γενική Γραμματέας της ΕΕΤ, Χαρούλα Απαλαγάκη και οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών: Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) και Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα), ζήτησαν  μετ’ επιτάσεως, αμέσως μόλις ανοίξουν τα δικαστήρια, οι διαδικασίες πριν και μετά τις δημοπρασίες να διενεργούνται κανονικά. 

Όπως μεταφέρθηκε στους τραπεζίτες ήδη έχει ξεκινήσει ένας διάλογος με το συναρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να αποσαφηνιστεί ποιες διαδικασίες που εντάσσονται στο προ του πλειστηριασμού στάδιο θα μπορούσαν να απελευθερωθούν νωρίτερα.


Για τον νέο Νόμο  του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) . Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Ζαββός ενημέρωσε τους τραπεζίτες για τις αλλαγές που επίκεινται στον νόμο του ΤΧΣ, ο οποίος θα του επιτρέψει πλέον να  συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου όχι μόνο της Τράπεζας Πειραιώς ή άλλων τραπεζών μελλοντικά.

Η διοίκηση του ΤΣΧ εκτιμά ότι οι τράπεζες θα πρέπει να ενισχύουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια είτε με την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου, είτε όπου χρειάζεται με την αυξήσεις. Στον ίδιο Νόμο θα περιλαμβάνονται και οι  αλλαγές στις προϋποθέσεις επιλογής μελών κατά τη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών. 

Σε ότι αφορά στο Γέφυρα ΙΙ για τις μικρές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία, καταγράφηκε η αναγκαιότητα να προχωρήσει και από τις δύο πλευρές.  Τα βασικό σενάριο που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση στην προστασία περίπου 222.000 μικρών επιχειρήσεων οι οποίοι οφείλουν στις τράπεζες περίπου 31 δισ.ευρω.

Στην περίμετρο του νέου προγράμματος θα μπορούν να ενταχθούν λαμβάνοντας επιδότηση της δόσης του δανείου ακόμη και επιχειρήσεις οι οποίες έχουν οφειλές σε καθυστέρηση.  Η  διάρκεια της επιδότησης θα εκτείνεται για διάστημα το οποίο δεν θα ξεπερνάει τους 9 ή τους 12 μήνες. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα όμως δεν μπορεί ακόμη να οριστικοποιηθεί αν δεν λάβει το «πράσινο φως» από τους θεσμούς .